Trăim vremuri care nu pot să ne lase indiferenţi la telegramele ce le primim în pregătirea pentru veşnicie. Nesiguranță la fiecare pas. Vești neplăcute de pretutindeni. Nenorociri peste nenorociri.
În prezenta ediție revin la una din Nenorocirile ce se petrec zilnic, și la o scară din ce în ce mai accentuată. Evanghelistul Luca spune că înainte ca Fiul Omului să fie văzut venind cu putere pe norii cerului printre altele Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor (Luca 21:25). La ieşirea din Templu printre întrebările ucenicilor a fost şi aceasta: „...care va fi semnul venirii Tale...?” Citind cu atenţie răspunsul, găsim în declaraţia Domnului Isus următoarele: „ pe alocuri, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciumi”. (Matei 24.1-7)
Dacă vă duceți pe romaniantimes.com, stânga sus, la ”Cele mai citite pagini”, click pe ”Semne ale vremurilor din urmă” și apoi pe linkul ”Nenorocirile din această secundă: http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php”, veți realiza câte nenorociri se întâmplă, pe tot globul, în secunda respectivă. Se constată că pământul se mișcă într-o măsură fără precedent.
Mă voi ocupa de cutremure catastrofale, aproape și peste 9 grade pe scara Richter, cutremure ce au avut loc și care se așteaptă să apară.
Cel mai puternic seism înregistrat în lume a avut loc în Chile, în anul 1960, de mărime 9.5 grade pe scara Richter şi înregistrând 5.000 de victime.
Valurile seismice înalte de până la 10 metri (33 picioare), declanşate de cutremurul cu magnitudinea 8.9 grade pe scara Richter, produs în Oceanul Indian, la 26 decembrie 2004, a măturat coastele a şapte ţări asiatice: Sri Lanka, India, Thailanda, Indonezia, Bangladesh, Maldive şi Malaiezia; a dus la dispariţia a peste 156 de mii de suflete; a nivelat oraşe; a mutat insula Sumatra cu aproximativ 36 de metri spre sud-vest; a deplasat insulele mai mici din regiune cu aproximativ 20 de metri; a devastat peisaje în numai câteva ore; s-a manifestat cu forţa a un milion de bombe atomice. Ca urmare a impactului devastatoarelor tsunamis au produs modificări ale hărţii pământului în special în modificări ale liniei ţărmului, corespunzând unei eroziuni bruşte a zonelor litorale sub acţiunea valurilor seismice, precum si dramaticele devastări ale zonelor locuite, sute de localităţi fiind practic rase de pe suprafaţa pământului.
Nenorocirea produsă în 11 martie 2011, de cutremurul de 9 grade pe scara Richter, urmată de un tsunami devastator a ajuns să fie evaluată la peste 300 miliarde dolari, fiind considerată a fi cel mai mare dezastru din istoria modernă a Japoniei, după cum estimează guvernul nipon, citat de Reuters. Nenorocirea a înghițit în jur de 30 mii de vieți (morți și dispăruți). Peste 158.000 de persoane au rămas fără curent electric, 210.000 au rămas fără apă curentă. Peste 46 mii de cădiri au fost distruse complet. Alte mii de clădiri au fost distruse parțial. Personal, am văzut, zgârâie norii japonezi mișcându-se considerabil, candelabrele dinăuntru atingând tavanul. Nenoricirile cele mai mari, însă, pentru viața terei au fost distrugerea centralelor nucleare din Fukushima.
Cutremurul din 2011, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea orașului Sendai a avut hipocentrul la o adâncime de 24,4 km. Insula principală japoneză s-a deplasat cu 2,4 metri şi axa Pământului cu 10 centimetri. În urma cutremurului conform informațiilor transmise de NASA ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde, datorită măririi rotației Pământului.
Cutremur catastrofal în coastele Oceanului Pacific
Înregistrările și studierea mișcării pământului sunt una din obiectivele principale ale geologilor în vederea pregătirii pentru eventuale catastrofe. Siguranța populației este realizată și prin verificarea și consolidarea clădirilor la un cutremur semnificativ. La compania, pentru care lucrez, aparținând guvernului american, una din prioritățile proiectelor pe care le lansez este reconsolidarea clădirilor pentru a face față cutremurelor. În zona Portland, poduri și clădiri se reconsolidează pentru a face față cutremurelor.
Canalele locale de televiziune, conferințe speciale au prezentat în mod frecevent în prima jumătate a anului 2016, și în zona Portland Oregon, în perioada lunii mai 2016 informații despre mișcarea de ruptură a pământului numită Cascadia. Zona de ruptură Cascadia este studiată a avea loc pe o lungime de 700 de mile de-a lungul coastei Pacific Northwest, cu o plecare din Cape Mendocino, California, continuând de-a lungul statelor Oregon și Washington, până în zona insulei Vancouver, British Columbia.
Distrugerea cea mai severă este de așteptat să se întâmple pe zona între apele oceanului și până la coridorul Interstate-5. Având în vedere că zona de subducție este în largul coastei Pacificului, orașele din partea de est al autostradei I-5, în special cele de la est de Munții Cascade, sunt de așteptat să suporte un impact mai redus.
Un cutremur cu magnitudinea de 9,0 to 9,2 grade pe scara Richter este ceva care, nici unul dintre noi nu vrea să experimenteze, și de accea se depun eforturi foarte costisitoare pentru pregătirea în vederea reducerii impactului. Pregătirile sunt de la a avea provizii de urgență, comunicarea imediată cu cei din familie, familiarizarea și comunicarea mai apropiată cu vecinii, care pot fi de mare ajutor în cazul unei catastrofe.
Un studiu finanțat de guvernul statului Oregon, a estimat că, dacă acest cutremur ar avea loc acuma mai mult de 10.000 de oameni ar putea muri și ar produce pagube de peste 32 de miliarde dolari.
Exact acum când scriu la unul din canalele TV locale, s-a anunțat instalarea unor perne cu senzori, în Oceanul Pacific, pentru verificarea miscării rectonice.
Duminică 12 iunie 2016, Agerpress a publicat un articol intitulat: ”Cercetările prezintă vești bune și vești rele despre Zona de Mișcare Cascadia” (Research shows good news, bad news on Cascadia Subduction Zone) Oamenii de știință numai ce au ajuns dintr-o croazieră de cercetare timp de o lună pe marginea Oceanului Pacific, cercetând să găsească punctele cele mai periculoase pe zona numită Cascadia.
Paul Johnson, profesor de geofizică la Universitatea din Washington, a fost unul dintre investigatorii principali în cercetarea finanțată de Academia Națională de Științe. El spune că e nevoie de timp până ce datele din măsurătorile de adâncime ale emisiilor de gaze și de căldură vor fi pe deplin analizate.
Oamenii de știință de la bordul RV Atlantis au folosit aparatură submersibilă de tipul Jason II pentru măsurători sensibile de căldură. Ei au făcut, de asemenea, măsurători ale emisiilor de gaze.
Cercetările continuă și rezultatele vor fi publice imediat ce va fi posibil.
Mișcarea tectonică din zona Cascadia are loc pe verticală în sus și în jos. Poate oricând genera un val mare, care poate ajunge la suprafață la nivelul de 40 de picioare (peste 12 metri) înălțime, similar cu viteza unui avion cu reacție, trântind în coastele din Washington, Oregon si California de Nord.
Ca referință, Uraganul Katrina a lovit sudul Statelor Unite, luând-o prin surprindere, luni, 29 august 2005, prin vânturi de 257 kilometri pe oră, a provocat valuri de peste 10 metri; pagube enorme de-a lungul coastelor Golfului Mexic şi rupturi de diguri la New Orleans, oraş inundat în proporţie de 80 la sută timp de mai multe zile; a curmat viaţa a cel puţin 1033 de persoane, în jur de 800 din Louisiana; a distrus cel puţin 160 mii de case.
Întrebarea fără răspuns uman, cu toată tehnica ce o avem, este: Când va avea loc acest cutremur? Se vorbește de mult timp despre acest cutremur, dar nu atât de mult ca în acest an, 2016. Potrivit studiilor și statisticilor, un cutremur ucigaș de-a lungul Cascadia, zonă care rulează de la Cape Mendocino, California, la Insula Vancouver, Canada, este așteptat de peste 70 ani. După cele mai multe estimări poate avea oricând în următorii 30 de ani.
Oregon Public Broadcasting (OPB) are un link care poate fi accesat ușor, unde îți poți pune adresa, de Oregon, care dorești și te ține informat cu urmările cutremurului Cascadia dacă ar avea loc în momentul căutării. Aici se poate găsi cea mai apropiată stație de ajutor în caz de nevoie, măsuri propuse de pregătire pentru un presupus dezastru: (http://www.opb.org/news/widget/aftershock-find-your-cascadia-earthquake-story/)
Pentru ușurință, accesați romaniantimes.com - dreapta sus - Cele mai citite articole - click pe ”Semne ale vremurilor din urmă” click pe adresa de internet din dreptul cuvântului CASCADIA, găsește căsuța: ”Enter your Oregon address” și click Enter.
Alte informații se pot găsi accesânt pe internet adresele de mai jos:
Maps, Report Cards & State Resources:
http://oregongeology.org/hazvu/
https://fortress.wa.gov/dnr/protectiongis/geology/
http://www.bhs.idaho.gov/Pages/Plans/RiskMap.aspx
http://serve.mt.gov/ready-montana/montana-hazards/
http://www.infrastructurereportcard.org/states/
Portland Metro:
http://www.opb.org/news/series/unprepared/
http://www.opb.org/news/widget/aftershock-find-your-cascadia-earthquake-story/
http://www.oregongeology.org/sub/earthquakes/cei-hub-report.pdf
http://www.oregon.gov/OMD/OEM/osspac/docs/Oregon_Resilience_Plan_Final.pdf
Preparedness Info:
http://www.cityofvancouver.us/fire/page/emergency-preparedness
http://www.seattletimes.com/seattle-news/get-ready-to-rumble-a-guide-to-earthquake-preparedness/
Accesând, pe internet, www.movimet.com poți avea mai multe detalii ale direcției pe care posibil să o ia Cascadia (Vezi poza atașată).