"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În perioada 30 Noiembrie - 11 Decembrie 2015 la Bourget, la nord de Paris, a avut loc Conferința Națiunilor Unite pe tema încălzirii globale și unirea tuturor forțelor a 195 de țări participante la oprirea dezastrului ce-l poate crea încălzirea continuă a atmosferei pământului. Conferința este numită COP 21 (the 21st Conference Of Parties) fiind a 21-a conferință a Națiunilor Unite pe această temă. Participanții au declarat că această a 21-a conferință, în sfârșit, s-a încheiat cu hotărâri concrete.


Ca rezultat al conferinței, sâmbătă 12 decembrie 2015 a fost adoptat acordul, fără precedent, pentru lupta împotriva încălzirii climatice, fiind primit într-un concert de aplauze al celor 195 de țări participante, după mai mulți ani de negocieri dificile.

 


Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, care a îndeplinit și funcția de președinte al conferinței COP21 a anunțat oficial, sâmbătă că "Acordul pentru climă de la Paris a fost adoptat". Acest anunț a declanșat ropote de aplauze în sala conferinței, unde erau reprezentați ai celor 195 de țări participante. Domnul Laurent Fabius a caracterizat acest proiect de acord drept "ambițios și echilibrat", subliniind că va reprezenta "un moment istoric de cotitură" pentru întreaga planetă.


Secretarul General al Națiunilor Unite,
Ban Ki-moon a declarat: "Ceea ce era cândva de neconceput este de-acum de neoprit (...)",salutând un "acord bun, de care ar trebui să fiţi mândri", le-a spus el delegaţilor la Conferinţa ONU pe tema modificării climatice, care apreciau unul câte unul pactul istoric semnat la Paris. "Istoria îşi va aminti această zi", a spus Ban Ki-moon. "Acordul de la Paris pe tema modificării climatice este un succes monumental pentru planetă şi locuitorii ei", a adăugat el.


Esența acordului este exprimată în articolul 2, cu următoarele două puncte majore:


1. Prezentul acord, în consolidarea punerii în aplicare a Convenției, incluzând obiectivul ei, are drept scop de a consolida răspunsul global la amenințarea schimbărilor climatice, în contextul dezvoltării durabile și eforturilor de eradicare a sărăciei, prin următoarele măsuri: (a) Menținerea unui ritm de creștere a temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius ajungându-se la a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius, recunoscând că acest lucru ar reduce în mod semnificativ riscurile și efectele schimbărilor climatice; (b) Creșterea capacității de adaptare la efectele negative ale schimbărilor climatice, a rezistenței la schimbările climatice și elaborarea planurilor de reducere ale emisiilor de gaze cu efect de seră, într-un mod care să nu amenințe producția de alimente; (c) Contribuții financiare în vederea realizării procesului emisiilor scăzute de gaze cu efect de seră și de dezvoltare rezistentă la schimbările climatice.


2. Prezentul acord va fi pus în aplicare, pentru a reflecta echitatea și principiile comune dar diferențiind responsabilitățile și capacitățile fiecăruia în funcție de diferite circumstanțe naționale.


Acordul e planificat să intre în vigoare în anul 2020. În perioada 2015 – 2020 se va crea oportunitatea de realizare a resurselor necesare punerii în aplicare ale acordului. Țările semnatarilor va trebui să își revizuiască strategiile climatice naționale până în anul 2018, și apoi, să își raporteze performanțele o dată la 5 ani (prima dată fiind planificat prezentarea unui raport în anul 2023).


La sfârșitul anului 2015, a celui mai călduros an din istoria observațiilor meteorologice și după patru ani de negocieri, cele mai multe dintre ele fără a fi puse în practică, ci dimpotrivă au adus în opoziție interesele țărilor bogate față de cele ale țărilor în curs de dezvoltare și ale țărilor subdezvoltate acestea devenind state insulare aflate în prima linie a pericolului afectat de încălzirea globală.
Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a motivat delegații celor 195 de state participante la Conferință să susțină acordul COP21: "Responsabilitatea pe care o avem în fața istoriei este uriașă", a declarat oficialul francez în fața adunării reprezentanților celor 195 de state, printre care s-au aflat președinți ai țărilor participante. Laurent Fabius a caracterizat acest proiect de acord drept "ambițios și în același timp echilibrat", accentuând că va reprezenta "un moment istoric de cotitură" pentru întreaga planetă.


În cadrul negocierilor, care s-au prelungit până în zorii de vineri, decembrie 11, 2015 întâmpinând, uneori, mari impedimente create de interpretare prin traducerea manuscrisului, s-a ajuns la un final, iar Laurent Fabius a prezentat punctele esențiale ale acordului: un obiectiv mai ambițios de limitare a creșterii temperaturii medii globale la mai puțin de 2 grade Celsius; un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020; si un ciclu de cinci ani pentru verificarea respectării angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.


Dintre cele 195 de state reprezentate la conferința de la Paris, 186 au anunțat, imediat, măsuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la orizontul anului 2030.


Într-adevăr, este un acord ambițios, și care poate fi pus în aplicare depinzând de participarea fiecăruia. Este un acord istoric, pentru că, în sfârșit conducătorii de state au acceptat că pământul nu este tratat așa cum se cuvine și trebuie luate măsuri imediate pentru a se încerca să se recupereze marea pierdere suferită până acum.


Pe de altă parte, încercarea de unire a forțelor lumii spre o cauză comună este salutară, ajutarea țărilor sărace pentru a îmbunătăți calitatea vieții este de așteptat în a aceste vremuri din urmă, pe care le trăim. Apropierea de țările subdezvoltate și a celor în curs de dezvoltare este un drum motivator spre o nouă ordine mondială, profețită pentru vremurile din urmă.


Procesul de sustenabilitate propus în acordul de la Paris este aplicabil când conducătorii țărilor sunt motivați și angajați să-l ducă la îndeplinire. Este la fel ca și în grupuri mai mici, fie ele companii sau organizații, se poate pune în aplicare un plan de acțiune când conducerea este motivată să o facă. Când am lucrat la Benchmade Knife pentru obținerea calificării ca fiind un loc sustenabil, am avut suportul liderilor din top. Astfel compania s-a calificat ca fiind prima companie de fabricație (manufacturing company) din statul Oregon, indiferent de mărimea companiilor, la nivelul de aur ca și LEED-EB-O&M (
Leadership in Energy and Environmental Design for Existing Building in Operation and Maintenance).


Revin la un articol scris la această rubrică în iulie 2015 unde relatam printre altele următoarele:

Un lucru alarmant prezentat în studiile publicate despre fenomenul de stingere a pământului, este dispariția animalelor. Mamiferele, păsările și vertebratele dispar într-un ritm foarte rapid. Din 1900 încoace au dispărut peste 400 de specii de vertebrate, ajungându-se la un ritm alarmant ca în fiecare an să se stingă, și să dispară cel puțin 50 specii de animale.

Lipsa animalelor din Oceanul Pacific au determinat de la Santa Barbara și până în Alaska, apariția unor alge cu pericol pentru oameni. Lipsa animalelor in oceane a determinat carnivorele să-și caute alte surse de hrană. Astfel, atacul rechinilor, pe coastele Australiei, și coasta Atlanticului American din lunile iunie – iulie 2015 asupra oamenilor este fără precedent în istoria înregistrată.

Din anii 2010 încoace se depun eforturi mari, se investesc milioane de dolari pentru a încetini procesul de stingere a pământului.

Subiectul de la întâlnirea de lucru, din 9 iulie 2015, a organizației pentru care lucrez, a fost ”BPA Sustainability Strategy Plan”. Schimbările climaterice și lupta pentru un mediu înconjurător propice vieții vor continua să fie provocarea secolului XXI. Un mediu de existență stabil cere un efort considerabil din partea fiecărui pământean. Până în 2020 se vor cheltui milioane dolari pentru conservarea energiei, conservarea apei, reducerea emisiei de gaze în atmosferă. De ce? Pentru că Pământul care produce energie și apă și care ar trebui să absoarbe gazele emise, nu mai face față.

Efortul făcut de BPA, companie aparținând Departamentul de Energie a SUA, anul acesta, 2015, investindu-se milioane de dolari are rezultate istorice: 2,3 milioane de somoni adulți au fost numărați migrând, în sus pe fluviul Columbia, prin hidrocentrala Bonneville.


Acordul conferinței de la Paris este salutar și pentru că ne așteptăm să se materializeze planurile pentru Noua Ordine Mondială.

 


FENOMENUL EL-NINO

 


Pe de altă parte, eforturile vor fi foarte mari pentru obținerea unor rezultate scontate, pentru că s-a amânat prea mult pentru a se ajunge la un acord ca și COP21.


Încălzirea globală își face tot mai mult efectul pe pământ.
Scriam în 2014 că se estimează anii 2014 – 2015 să înregistreze cele mai mari temperaturi în istoria recordurilor. Așa s-a întâmplat. Încălzirea globală a creat și creează schimbări majore în dispariție ghețarilor, viața animalelor și a plantelor și desigur procurarea hranei pentru populația lumii. Încălzirea globală își face efectul asupra anotimpurilor. Schimbările bruște ale vremii, inundațiile din nord-vestul Americii, științific, sunt puse pe seama fenomenului El Nino din Oceanul Pacific și Oceanul Indian. El-Nino este un fenomen meteorologic asociat cu o încălzire excesivă a apelor Oceanului Pacific pe coasta de vest a Americii de Sud, urcând spre coasta Canadei. Încălzirea apei oceanului este acompaniată cu o presiune excesivă a Pacificului.

De obicei fenomenul El Nino apare tot la șapte ani. Ultima dată a fost în anul 2010. Nu era așteptat în anul 2014. A apărut în 2014 și reapărut în 2015. De fapt numele El Nino este tradus ca și Copilul Domnului, fiind legat de apariția lui în perioada dinaintea Sărbătorii Nașterii Domnului.

El Nino va perturba și mai mult pronosticarea meteorologică. Fenomenul El Nino va afecta puternic amândouă coastele Oceanului Pacific cu extindere la mii de kilometri pe uscat în ambele direcții. Fenomenul El Nino se așteaptă a perturba clima pe tot globul.

Acompaniat cu El-Nino în vest, în partea estică se manifestă, un val de căldură, numit Oscilația Arctică (AO), fenomen care influențează numărul maselor de aer de la polul nord, care pătrunde în Europa și în Estul Americii. Astfel la începutul lunii decembrie 2015, estul Americii s-a confruntat cu o lipsă de zăpadă care nu a mai fost de peste o sută de ani.

"Oamenii se întreabă de unde atâta ploaie? Nu intrați în panică ", a declarat FoxNews.com. "Vremea când vom fi căutați de ploaie, în mod cu totul neașteptat va fi după 1 ianuarie 2016. Ne așteptăm ca din ianuarie până în martie să avem ploi peste media înregistrată până acum."

Aşadar, Fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr-o purtare sfântă şi evlavioasă, aşteptând şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului? Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. De aceea, preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, (îndreptăţiţi de El ca şi copii ai lui Dumnezeu) fără vină,(având vinovăţia, oricât de mare ar fi, ştearsă prin trupul şi sângele Domnului) şi în pace (cu noi înşine şi cu Dumnezeu). Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire(de aceea încă nu a venit, fiindcă te aşteaptă şi pe tine. Nu mai amâna! Vino azi la El!) (2 Petru 3:11-15)