"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

E atât de greu să lansez acest articol, acum, când noi în America suntem în luna mulțumirii, așteptând ca în ziua de Thanksgiving și nu numai să putem veni cu mulțumiri adresate Domnului Dumnezeu și celor din jur care încă un an ne-au ajutat într-un fel sau altul.

Aș fi vrut să ne uităm la București și Paris prin alte perspective mult mai plăcute ca acestea, dar nu putem trece ușor peste aceste evenimente tragice.

S-a scris și s-a comentat mult pe marginea incendiului de la clubul Colectiv, din București și de masacrul terorist din Paris. Sunt NENOROCIRI care ne afectează, și le considerăm telegrame ca să ne pregătim tot mai mult pentru veșnicie.

 

Evenimentele petrecute ne demonstrează din nou vulnerabilitatea umană, viața scurtă pe care o poate avea fiecare pământean, și ce bine ar fi dacă acestea ar fi un prilej de întoarcerea privirilor spre Creator și recunoașterea Lui ca Stăpân și Mântuitor personal. Frica de Domnul Dumnezeu și respectul uman ar evita catastrofe similare cu acestea.

Le voi prezenta dintr-un punct de vedere obiectiv. Nu este cazul să le asemănăm că s-au întâmplat la un concert de muzică rock sau că s-au întâmplat în ziua de vineri seara, unii spunând că la aceiași oră. Sunt speculații care n-ar trebui explorate, doar, ca să atragem audiența.

Iată, pe scurt fiecare eveniment, cu informațiile publicate pe mijloacele de informare.

CAUZELE INCENDIULUI DE LA COLECTIV

Incendiul din clubul Colectiv a început în seara zilei de vineri, 30 octombrie 2015, la ora 10:33, în incinta unui club de noapte din București, sector 4, club amenajat într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Conform ultimelor informații transmise, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în toată sala și au aprins poliuretanul ce căptușea pereții și tavanul. În urma catastrofei, până azi 16 noiembrie, au murit 56 de persoane, incluzând cele 26 decedate în incinta clădirii.

Incendiul de la Colectiv este un semnal de alarmă pentru Guvernul României la toate nivelele.

Sunt multe întrebări care, în mod legitim, trebuie să le punem. Cum a fost posibil așa ceva, într-o țară a Uniunii Europene, în secolul XXI?

La nivel național activitatea de prevenire a incendiilor și asigurarea protecției civile, conform legii, este condusă prin structura specializată din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), denumită “Inspecția de Prevenire”. Metode și proceduri privind evaluarea riscului de incendiu trebuie să fie avizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Avizarea/autorizarea/acordul este modalitatea, legală, de certificare a respectării cerinţelor, criteriilor, standardelor și prevederilor legale privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă. IGSU prin centrele teritoriale au obligația să avizeze, autorizeze și să-și dea acordul pentru ca fiecare clădire să poată fi folosită pentru public sau persoane private în condiții de protecție civilă și să fie bine dotată cu tot ce trebuie pentru prevenirea incendiilor.

Noi, care trăim într-o altă cultură, ne este greu să ne imaginăm cum e posibil ca o clădire ca și Clubul Colectiv să poată funcționa fără a avea autorizațiile necesare.

Când, în 2013, am vizitat Palatul Parlamentului, am fost șocat să constat cum fumul de țigară nu numai că distruge o valoare națională, dar mucuri de țigară se vedeau în locuri unde nu trebuiau să fie. După incendiul de la Colectiv s-au dat publicității informații despre mai multe clădiri importante din România, care funcționează fără a îndeplini cerințele protecției civile și incendiilor. Suntem îngrijorați să aflăm că Sala Palatului nu are aviz de funcționare eliberat de IGSU. La fel următoarele clădiri nu au aviz IGSU de funcționare: Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) care are sediul în Casa Poporului, Arena Națională din București, clădirea are adăpostește Înalta Curte de Casație și Justiție, clădirea in care se afla Teatrul National si Opera Națională din Cluj, Castelul Peleș, Castelul Bran, hoteluri, restaurante, baruri, cluburi, închisori. Premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, că 93% dintre şcolile din România funcţionează fără aviz al ISU.

Astea sunt numai câteva exemple de clădiri, date publicității. Cum e posibil ca o clădire neautorizată să funcționeze ca un local public? Cum e posibil ca guvernele de orice culoare politică, de 25 de ani, în România să treacă cu vederea aceste neregularități?

Cu vreo 3 ani în urmă am avut oportunitatea să coordonez activitatea de construcție de unei clădiri de 20 mii sq.ft. (1900 metri pătrați). S-au făcut inspecții la cele mai mici detalii, de la compactare, la instalarea barelor de fier beton, tăria betonului, materialul de izolații, sistemele de depistare a unui început de incendiu, cu comunicare imediată cu stația de pompieri, poliție, etc. La orice neregulă, constată de inspectorul de specialitate, nu s-a dat amendă, ci s-a oprit activitatea până la corectarea deficienței.

Revenind la incendiul de la Colectiv, mă întreb cum a putut Guvernul României să treacă cu vederea introducerea în clădire publică a unor artificii reale care ele însăși, se știau că produc incendiu? Anul acesta, în cartierul, în care locuim, pe o stradă de capăt (cul-de-sac), ca în fiecare an, au avut loc lansare de artificii de ziua Independenței (Fourth of July). Am avut parte de vizita unui echipaj de poliție care supraveghea ca să nu fie folosite artificii care nu sunt aprobate pentru zonă rezidențială.

Și un ultim comentariu, cum a fost posibil ca să nu se știe că incendiul de la Colectiv a fost de natură chimică, ca astfel arsurile să fie tratate ca atare?

Siguranța populației este realizată și prin verificarea și consolidarea clădirilor la un cutremur semnificativ. La compania, pentru care lucrez, aparținând guvernului american, una din prioritățile proiectelor pe care le lansez este reconsolidarea clădirilor pentru a face față cutremurelor. În zona Portland, poduri și clădiri se reconsolidează pentru a face față cutremurelor.

Iată de ce în România este nevoie de un guvern de tehnicieni și nu politicieni corupți și indiferenți. Oare va putea noul guvern să facă schimbările necesare pentru a conduce țara în direcția protecției și bunăstării propriului popor? Trebuie imediat, după instalare, noul guvern să dea un termen realist pentru conformarea la prevederile legislative a clădirilor neavizate din România.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, şi-a încheiat discursul din Parlament, la primirea votului de încredere al noului Guvern, cu un citat al împăratului roman Marcus Aurelius, prin care cere Divinităţii puterea să schimbe ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat şi înţelepciunea de a distinge între cele două.

FRANȚA - ÎN STARE DE RĂZBOI

La două săptămâni, după incendiul de la Colectiv, vineri seara, 13 noiembrie 2015 la ora 11:19 au avut loc mai multe atacuri armate coordonate în Paris, explozii în apropiere de Stade de France, unde se desfășura meciul amical Franța-Germania, luare de ostatici în sala de spectacole Bataclan, în fața unui restaurant McDonald’s, în zonele Fontaine au Roi, Charonne. Este cel mai grav atentat din istoria recentă a Franței.

Franța este în stare de război. Declarația a fost făcută de președintele Francois Hollande, în fața senatorilor și deputaților din Legislativ.

Statul Islamic a revendicat atentatele din capitala franceză duse la capăt de “8 frați” și au avertizat că acesta este doar începutul. Procurorul general francez a anunțat că cei 8 s-au împărțit în 3 echipe, una dintre acestea reușind sa părăsească, după atacuri, teritoriul Franței.

Cel puțin 129 de oameni au murit și peste 350 au fost răniți.

Sunt cu totul de acord cu poziția, candidatului preferat la prezidențialele americane din 2016, Ted Cruz, care, sâmbătă, 14 noiembrie 2015, a declarat următoarele:

America trebuie să stea alături de aliați împotriva flagelului terorismului islamic radical. Acesta este un rău, care nu face discriminări între francezi, germani sau americani; creștini, musulmani sau evrei; soldați, jucători de fotbal sau participanți la concerte. Singurul lor obiectiv este de a ucide pe cei care nu se supun ideologiei lor. Condoleanțele noastre cele mai profunde la transmitem aliaților noștri francezi, și știu că guvernul Statelor Unite este pregătit a oferi asistența necesară”.

“Noi trebuie să facem față situațiilor. Între doborârea avionului rus peste Egipt și acest atac masiv coordonat la Paris, vedem o escaladare inconfundabilă a ambițiilor ISIS și amploarea atacurilor teroriste din afara Siriei și Irak. Chiar dacă este haos în Paris, trebuie să se ia măsuri imediate, acțiuni necesare de a păstra siguranța publică. Avem nevoie să ne consultăm îndeaproape cu aliații noștri din NATO care ar putea focaliza alte atacuri planificate. Avem nevoie să oprim orice planuri de a aduce refugiați care pot fi infiltrați de ISIS în Statele Unite. Avem nevoie să intensificăm eforturile de a preveni agenți ISIS de penetrare în națiunea noastră, prin orice mijloace”.

Ce vă zic vouă, zic tuturor: VEGHEAŢI ! a spus Domnul Isus prin Marcu 13:37.