"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Alegerile “intermediare” care au avut loc în Statele Unite pe data de 6 noiembrie, anul acesta, au fost cele mai scumpe alegeri din istoria alegerilor în Statele Unite. S-au cheltuit peste un miliard de dolari de către cele două partide, Partidul Democrat, de stânga sau liberal și Partidul Republican, de dreapta sau conservatori. Nu a avut loc nici “valul albastru" prezis de democrați care a fost mai degrabă o undă, nici “tsunami roșu” prezis de republicani.

Democrații au preluat doar controlul Casei Reprezentanților.  Chiar dacă erau încrezători în zdrobirea unui președinte istoric nepopular, democrații par să fi adunat în Parlament doar o majoritate fragilă în Casa Reprezentaților iar în Senat nu au avut nici o șansă, republicanii au câștigat o majoritate destul de solidă dar cel mai important pentru aceștia, au reținut dominația majoritară.

Alegerile “intermediare” au loc la jumătatea mandatului noului președinte și au loc numai în anumite state. Pe 6 noiembrie, au avut alegeri pentru toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, 35 de locuri ai Senatul și 36 din 50 de guvernatori de stat, împreună cu multe birouri de stat și locale. După alegerile din 6 noiembrie, Senatul American care are în prezent 97 de locuri declarate, va avea 51 republicani, 44 democrați și 2 alte partide. Casa Reprezentanților va avea 228 democrați, 199 republicani și 8 alte partide.

În trecut, aceste două partide principale ale Statelor Unite, se făleau cu  platforme destul de diverse și opuse, în interesul cetățeanului american: printre cele mai importante, democrații se întreceau în apărarea clasei muncitoare, a clasei de mijloc și interesele acesteia, extinderea puterii guvernului asupra vieții individului, mărirea taxelor și impozitelor pentru a finanța programele guvernului,  limitarea sau eliminarea posibilităților cetățeanului de rând de a deține arme, pe când republicanii erau mai mult pentru limitarea influenței guvernului asupra cetățeanului de rând, reducerea taxelor și impozitelor și încurajarea individului și a companiilor de a deveni competitive în societate și apărarea dreptului cetățeanului american de a deține arme, un drept apărat de al doilea amendament al Constituției Americane, care precizează că "O miliție (organizație militară din rândul populației) bine reglementată, este necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a păstra și de a purta arme, nu va fi încălcat".

La aceste alegeri, se pare că platformele celor două partide s-au diminuat și a fost mai mult o bătălie Anti Trump sau Pentru Trump. Democrații nu au avut o platformă economică solidă ci au avut mai mult o febră anti-Trump și credeau că aceasta ar fi fost suficientă. Candidații care au fost ajutați prin campanii electorale de către Președintele Trump au câștigat alegerile, iar cei care au fost ajutați de către fostul Președinte american Obama, au pierdut. Nici un candidat susținut de fostul președinte, nu a câștigat în aceste alegeri.

Democrații avut dificultăți să își apere cele 10 locuri în Senat în statele câștigate decisiv de Președintele Trump în 2016. Totuși, de la statul Texas, la Statul Indiana până la Statul Florida, până în Statul Missouri și până în Statul Tennessee, democrații au cheltuit sume uriașe în speranța că “Rezistența” lor va sparge Zidul Roșu al Republicanilor din Senat, doar pentru a afla că susținătorii Președintelui Trump au stat lângă omul lor.

Și republicanii au avut și ei provocările lor. Trebuiau să câștige aproape toate cele 25 de locuri pe care le dețineau în districtele care fuseseră câștigate de către candidata democraților pentru președinția Statelor Unitie în 2016, Hillary Clinton. Democrații aveau nevoie de doar 23 de locuri pentru a prelua controlul asupra Casei, iar acest lucru chiar că s-a întâmplat.

 

Pentru cei care nu sunt familiari cu politica americană, ramura legislativă a guvernului este compusă din Camera Reprezentaților care prin lege, nu poate să depășească 435 de locuri și care are reprezentați din toate cele 50 de state, în raport egal cu populația acestora și Senatul care are 100 de reprezentanți, câte 2 din fiecare stat. Republicanii au câștigat locurile în Senat într-un mod fără precedent, deoarece Președintele Trump a făcut campanie masivă în statele cheie unde membrii partidului său trebuiau să câștige, ceea ce a diminuat amploarea reuniunilor fostului Președinte Obama.

Legile în Statele Unite, se formează în Casa Reprezentanților, de aici sunt trimise la Senat apoi la președinte să le semneze. De menționat că doar Senatul american are dreptul să voteze judecători federali propuși de către președinte, un lucru foarte important, mai ales că, judecătorii sunt numiți și aprobați pe viață. Judecătoria Supremă a Statelor Unite, în forma prezentă are o formație de 5-4 (5 conservatori și 4 liberali). De menționat că doamna Judecătoare Ruth Bader Ginsburg, care face parte din grupul celor … 4, a căzut și și-a rupt 3 coaste. Aceasta este în vârstă de 85 de ani.

    Și totuși, încă o dată criticii Președintele Trump i-au subestimat tacticile politice. Da, republicanii au pierdut Casa. Dar păstrarea Senatului a fost mult mai importantă pentru reechilibrarea continuă a instanțelor naționale americane și pentru a ține sub control democrații majoritari din cadrul Camerei. Noile alegeri sunt de asemenea un bastion împotriva detronării președintelui (impeachment - un proces prin care membrii parlamentului american votează împotriva președintelui, în cazul în care acesta este acuzat de trădare la nivel național, sau alte acțiuni sau acuzații aduse la adresa lui. Președinții Andrew Johnson și Bill Clinton au fost impeached de către Casa Reprezentanților, dar au fost salvați de către senat)

    Alegerile intermediare au demonstrat că asistența medicală a fost cea mai importantă problemă pentru 41% din alegători. Mulțumită foștilor senatori John McCain, republicanii au dat lovitura cu privire la îngrijirea medicală, iar democrații au fost deștepți să profite de acestă vulnerabilitate a republicanilor. Problema numărul doi a fost imigrația, depășind economia cu 23%, până la 21%.

Trump a luat drumul campaniei electorale, amintind alegătorilor de progresul economic pe care America l-a făcut în ultimii doi ani, de judecătorii conservatori plasați în Curtea Supremă, de revigorarea sau anularea reglementărilor birocratice ale guvernului, de progresul negocierilor cu Coreea de Nord, poziția sa fermă împotriva Iranului și împotriva furtului continuu al Chinei de proprietate intelectuală a Americii.

Cel mai mare șoc al acestor alegeri a fost volumul mare de bani generat de miliardari de stânga și grupuri activiste care îl urăsc de moarte pe Președintele Trump. În cursa pentru Congres, republicanii au găsit brusc milioane de dolari “aruncați” împotriva lor la o scară care în trecut semăna cu alegerile pentru senat.

Republicanii din Casă au suferit pierderi majore pentru că au permis unui număr mare de reprezentanți să se pensioneze prin aceasta au deschis larg ușa democraților.

În ciuda acestui dezavantaj instituțional, pierderile Președintelui Trump au fost mult mai mici decât cele 54 de locuri pe care Președintele Clinton le-a pierdut în 1994 sau cele 63 de locuri pe care Președintele Obama le-a pierdut în 2010.

Cel mai bun exemplu al eșecului valului albastru a avut loc în statul Texas, unde reprezentatul democrat Beto O'Rourke a devenit favoritul presei - steaua politică a stângii pentru a lupta împotriva senatorul Republican Ted Cruz, pe care media îl urăște cu patos.

O'Rourke a adunat peste 70 milioane de dolari pentru campania electorală, un record pentru o cursa pentru Senatul S.U.A.  și o sumă care a fost folosită pentru campaniile prezidențiale. După toate isteriile mass-mediei liberale și volumul mare de bani pentru valul albastru, O'Rourke a pierdut cursa. Încă o dată, alegătorii Texasului au dezamăgit mass-media liberală refuzând să aleagă favoritul lor.

Alegerile intermediare au fost victoria Președintelui Trump, iar el și senatorul McConnell, Președintele Senatului, o vor folosi bine pentru a continua să-i confirme pe judecători și pe ceilalți candidați confirmați de Senat, să blocheze acțiunile de stânga ale democraților și să stabilească scena pentru realizările legislative cheie ale poporului american (probabil începând cu investiții în infrastructură și reforme). Președintele a învins atât valul banilor, cât și valul presei liberale - și a avut alegeri intermediare foarte reușite pentru un președinte în primul său termen.