Capernaum-ul, orașul cel mai iubit de Mântuitorul Iisus Hristos este situat pe malul nordic al Marii Galileei. Denumirea vine din ebraică – Kfar Nachum, adică satul lui Nachum. A fost populată între anii 150 î.Hr. si cca 750 d.Hr., devenind un mic sat de pescari, care s-a sfârșit odată cu ocupația arabă și un cutremur. În prezent este o importantă atracție pentru pelerini, datorită site-ului arheologic ce cuprinde mai multe ruine:
- casa lui Petru,
- Sinagoga
În 1838 americanul Edward Robinson descoperă ruinele vechiului Capernaum.
În 1866, căpitanul englez Charles William Wilson identifică rămășițele sinagogii, iar în 1894 franciscanul Friar Giuseppe Baldi descoperă o bună parte din ruinele beduinilor. Deasemeni el ridică un gard de protecție împotriva vandalismului frecvent și plantează palmieri și eucalipți aduși din Australia, creând astfel o oază pentru pelerini. Un alt franciscan Virgillio Corbo crează un mic port. Excavațiile importante încep în 1905 sub îndrumarea germanilor Heinrich Kohl și Carl Watzinger. Acestea continuă sub îndrumarea franciscanilor Părintele Vendelin von Benden (1905-1915) și Guadenzio Orfali (1921-1926) dqnd la iveală două clădiri publice: o sinagogă, care a fost parțial restaurată și o biserică octogonală. În 1968, excavările părții de vest, care aparțineau franciscanilor, au fost reluate sub îndrumarea lui Corbo și Stalislao Loffreda, cu ajutor financiar din partea guvernului italian. În timpul acestor operații, cea mai mare descoperire a fost o casă, ce se presupune a fi casa lui Petru. Pe ruinele ei s-a ridicat o biserică romano-catolică.
În această așezare, se pare ca Iisus a făcut cele mai multe minuni: vindecarea îndrăcitului – Iisus a poruncit diavolului să iasă din omul respectiv, acesta rămqnqnd fără nici o vătămare; vindecarea soacrei lui Petru - la ieșirea din Sinagogă Iisus a intrat în casa lui Petru și aplecându-se asupra soacrei lui Petru, poruncind frigurilor să o lase în pace, aceasta s-a sculat din pat și a început să-i slujească; vindecarea paraliticului – vindecat deasemeni prin iertarea păcatelor; vindecarea slujitorului sutașului; a rezolvat cearta apostolilor.
Asupra Capernaum-ului, oraș nemulțumitor și necredincios, urma să cadă, puțin mai tqrziu, reproșul trist și condamnarea teribilă a lui Iisus: Și tu, Caper naume : N-ai fost înălțat pqnă la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas pqnă astăzi. Dar zic vouă că pămqntului Sodomei îi va fi mai ușor în ziua judecății decât ție. (Matei, cap. 11 – 23, 24) .
În apropiere de site-ul arheologic se află o biserică ortodoxă greacă, cunoscută ca Mânăstirea celor 12 Apostoli. A fost construită în 1925, în timpul patriarhului Damian al Greciei, întrucât aceștia, împreună cu franciscanii au dobândit acest teritoriu, pierdut și recâștigat de-a lungul timpului.