"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Fiecare suntem parte a unei colectivitati. Chiar si “lupii singuratici”. Fie ca esti intr-un domeniu de productie, de creatie, ca esti o parte dintr-o companie sau si mai important esti o parte a Bisericii Universale esti parte a unui angrenaj uman ce isi face simtita prezenta. Trebuie sa recunosti ca echipa ta nu are numai oamenii care iti plac. Si atunci ai doua posibilitati.

Continui asa si te bucuri in diversitate sau adopti pozitii si politici prin care vrei sa ii modelezi pe toti (cei care nu se conformeaza ii excluzi) dupa profilul tau. Daca alegi a doua varianta randurile de mai jos nu iti sunt utile si doar nu uita ca si Isus Christos a avut 12 caractere diferite de oameni in echipa sa.

Daca accepti provocarea de a face treaba cu cei pe care ii ai, printre ei cu siguranta vei descoperi capriciosi, lenesi, inflexibili, nesiguri, pesimisti, cu gandire ingusta, sau unii cu ochii mereu la ceas. Cu toate acestea, ca intr-un joc magic, ei au dincolo de ceea ce se vede, anumite avantaje pe care le poti folosi. Asa ca poarta-te cu ei asa cum se cuvine, deoarece reprezinta eroii neglorificati ai propriului tau succes. Cateva exemple punctuale:

Lenesul - In momentul in care Papa Grigore cel Mare (secolul al 6-lea) a intocmit lista celor sapte pacate capitale, a fixat trandavia la loc de “cinste”. Unii cred ca lenea este ponegrita si judecata gresit. Partial adevarat daca recunoastem faptul ca mai toate progresele ce s-au facut pana acum se datoreaza leneviei. Ca doar marul i-a picat lui Newton nu atunci cind muncea si uite asa s-a descoperit si gravitatia. Daca lenea n-ar exista, trebuie sa fi de acord cu mine ca n-ar exista nici parghia, nici plugul, nici buldozerul. Filozofia ce sta la baza trandaviei este faptul ca exista intotdeauna o cale mai usoara pentru a infaptui ceva. Intr-o echipa a consuma mai multa energie decat este necesar reprezinta o risipa periculoasa de resurse.

Inconsecventul – Nu exista greseala mai mare pe care o poate comite un politician decat aceea de a fi inconsecvent, sovaitor. Il catalogam drept slab, fara “coloana vertebrala”. Este o expresie gresita ce defineste o persoana cinstita care-si permite sa renunte la un crez din trecut in momentul in care gaseste dovezi care sunt impotriva a ceea ce a sustinut pina la un moment dat. Si astfel, cei care in mod public isi retrag propriile idei invechite devin campioni ai integritatii.

Nesigurul – Siguranta este apreciata nemeritat de mult. Ea creeaza o fortareata impotriva prudentei. Capitanul vasului Titanic era sigur ca vasul nu se va scufunda; tinerii sunt siguri de invulnerabilitatea lor. Certitudinea este un lucru rar, practic inexistent in anumite domenii. Mult mai valoroasa pare uneori o doza sanatoasa de incertitudine combinata cu un scepticism crud. Incertitudinea ne face sa ne concentram asupra sarcinii pe care o avem, in timp ce certitudinea abia daca aduce putina multumire.

Inflexibilul – Oamenii care au opinii sunt aceia care aleg sa gandeasca. In momentul in care dau glas acestor idei, ei reprezinta frana si sovaiala pentru echipa. Intr-o societate ierarhica, sunt necesari si oameni inflexibili, dogmatici, hotarati …

Pesimistul – Pesimismul este ruda prin alianta a incertitudinii. Pesimistul arata nu numai ca lucrurile evolueaza spre ceva rau, ci ca vor evolua tot timpul catre rau si ca trebuie sa ne pregatim pentru a infrunta dezastrul. Daca nu vedem decat jumatatea goala a paharului, atunci vom incerca sa imbunatatim situatia de regula comandand inca un rand. Putem realiza multe lucruri mult mai bine, dar asta numai daca nu suntem multumiti de munca noastra. Nemultumirea este regina nerecunoscuta a inventiilor, iar necesitatea doar o pretendenta la tron.

Mediocrul – Ehh…viata nu este complicată pentru unii. Mancam, dormim, facem de mancare, ne uitam la un film, mai scriem ceva pe retelele de socializare si daca este posibil ne facem si un culcus care sa ne ofere siguranta. In restul timpului cautam fericirea. Majoritatea problemelor ce mai raman pot fi ocolite prin concentrarea atentiei catre sarcinile usoare si prin evitarea scurtaturilor. Astfel problemele ramase se vor rezolva creativ, sigur si in liniste… iar acest lucru reprezinta pentru unii fericirea. In concluzie? Viata e frumoasa. Vrei sa te convingi de asta? Urmareste pe George Constantza din Seinfield.

Dependentul de timp – Timpul trece mai repede decat ne inchipuim. Nu lasa pe maine ce poti face astazi. Cei care sunt mereu cu ochii pe ceas sunt cei care ne fac sa tinem pasul cu timpul. Efortul lor este rareori apreciat. Nimanui nu-i place sa fie sacait, mai ales cei care au nevoie de cicaleala, cei care vor intarzia daca nu sunt cicaliti, adica cei care nu-si vor indeplini niciodata sarcinile daca nu li se reaminteste constant ce trebuie sa faca. Cicalitorii determina progresul, fara ei am fi mereu adormiti.

Asa ca daca ai in jurul tau astfel de oameni considera-te binecuvintat si roaga-te mult …


Emanuel C. Pavel – Vancouver, B.C. Canada