"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Fiecare natie are bogatia ei de comori ascunse cu grija in expresii, proverbe, vorbe de duh…definesc comunitatea, zona care o reprezinta dar intr-un context mai larg se aplica, de multe ori, la noi toti. Unul dintre proverbele mele preferate la care revin de multe ori si care-mi sunt cele mai dragi este proverbul african “it takes a village to raise a child”, adica e nevoie de un sat intreg sa cresti un copil!

  Poate niciunde decat in Africa nu putea sa se nasca un proverb atat de frumos si adevarat!  Tentatii, pericole de tot felul exista peste tot dar intr-un continent cu resurse limitate, unde apa este mai valoroasa decat orice, trebuie sa fii vigilent sa-ti cresti frumos si sanatos copilul, si singur nu o poti face, ai nevoie de ajutor! De ajutorul familiei, al vecinilor, prietenilor, comunitatii!

Pentru ca tot mai des vad copiii in ipostaze care nu sunt caracteristice lor, as vrea sa va aduc aminte si sa va dau cateva sfaturi despre ce au nevoie si nu au nevoie copiii!
Daca stam sa ne gandim logic de ce anume nu au nevoie copiii, as pune pe primul loc telefonul mobil la o varsta prea frageda…chiar din clasele primare devin dependenti asemeni noua de acest obiect, si li se schimba atat postura-mereu ii veti vedea cu capul in jos-cat si mentalitatea!  Trairile lor vor fi direct corelate de clinchetul telefonului! Direct legat de un mobil, as spune ca sunt retelele sociale/internetul…daca e se numaram toate retele sociale utilizate de adulti si copiii, TikTok, Facebook, Instagram, etc., si numarul de ore petrecut zilnic pe aceste retele, chiar obtinem un rezultat ce ne da de gandit. Nu neg necesitatea lor, si pandemia recenta i-a obligat pe tineri sa urmeze cursuri scolare in mediul virtual, dar noi ca si adulti trebuie sa stabilim niste limite. Televizoare in camerele de dormit, cred cu toata convingerea ca ar trebui evitate.  Dormitorul unui copil ar trebui sa fie folosit pentru somn si chiar cred ca un somn bun ar ajuta mai mult decat un serial TV plin de violenta!  

Jucariile…vad atatea jucarii in toate casele in care sunt copii! Dar nu vad copii jucandu-se cu ele…copiii trebuiesc invatati sa se joace cu jucariile lor!  Jucarii mai putine si joaca mai multa!

Copiii carora li se permite orice atitudine oricat de necuvincioasa ar fi! Nu poti lasa un copil sa dicteze toata atmostfera din casa, daca este capricios si in toane rele, o poate face in camera lui, nu in sufragerie unde tipete, strigate, bosumflari strica voia-buna a tuturor celor prezenti!

Prea mult timp in interior - copiii nostri au devenit pustnici cu retelele sociale si jocurile computerizate, prea multa tehonologie distruge abilitatile sociale, de asemenea, afecteaza foarte mult si bunastarea lor fizica. Consider ca prea multe activitati in afara scolii devin un alt factor de stres pentru copiii nostri. Nu e de mirare ca aceasta generatie este atat de plina de anxietate. Nu sunt destule ore intr-o zi cate ar dori ei sa faca; scoala, activitati sportive, prieteni, internet, telefon, prea mult pentru un copil inca in formare. Daca vrem sa-i invatam sa aiba grija de ei insisi pe masura ce cresc, trebuie sa-i invatam sa faca asta prin exemplul nostru, gestionand cu folos timpul si limitandu-si activitatile extrascolare. Cu totii avem nevoie de odihna dar mai ales ei, copiii. Un alt fenomen ingrijorator este lipsa de respect fata de autoritati. Chiar si autoritatea care nu-ti place, ca parinte sau copil, ar trebui sa fie respectata.

Observ adesea si mai ales in sistemul de invatamant local tendinta de aprobare constanta…Nu vei fi mereu prin preajma pentru a face asta. Copiii trebuie sa invete sa fie mandri de ei insisi atunci cand fac ceva bun, indiferent daca le spune cineva sau nu. Felicitari si gratificari constante ar trebui lasate pentru ocazii speciale ca sa reprezinte ceva!  Daca in fiecare zi ii vom spune copilului “good job!” cum va sti el cand e bine, aproape bine sau chiar nu e bine de loc?! Trebuie incurajat dar atunci cand greseste nu e cazul sa adoptam aceeasi atitudine!

Daca am vorbit despre ce nu au nevoie copiii, haideti sa vorbim despre ce au nevoie acum! In primul rand au nevoie de odihna, multa, multa odihna!! Copiii se joaca, depun efort, corpurile lor au nevoie de odihna pentru a creste si a se dezvolta. Un al doilea lucru pe care copiii il necesita este timpul petrecut in familie. Cei mai importanti oameni pentru un copil sunt cei care se afla sub acelasi acoperis. Faceti timpul petrecut in familie un scop in sine si o activitate preferata! Copiilor le place joaca in aer liber, au nevoie de acest timp sa descopere lumea si frumusetile ei! Toti copiii au nevoie de timp liber pentru a-si dezvolta imaginatia. Oferiti-le timpul lor, un timp in care ei sa poate visa, crea, creste, experimenta lumea asa cum o percep ei.  

Reguli si asteptari - fiti clari, fiti concisi! Si nu va fie teama sa oferiti aceste reguli! Copiii se tem sa ia decizii mai ales atunci cand nu sunt directionati. Disciplina consistenta: daca o regula este incalcata, un copil trebuie sa stie la ce sa se astepte. Frica nu este neaparat un lucru rau, ii invata pe copii dar si pe noi sa evitam primejdia, si sa nu uitam, exista o teama care poate reprezenta respect.  Exemplul cel mai bun oferit copiilor este cel al parintilor, parinti care ii iubesc si se iubesc, sentimentul de siguranta incepe aici! Aduceti-va aminte, puteti spune uneori si NU, nu este nevoie ca de fiecare data cand mergeti la cumparaturi sa-i cumparati copilului o ciocolata sau o jucarie. Copiii nostri au nevoie de imbratisari, atingerea fizica afecteaza emotional dezvoltarea copiilor.

Cel mai pretios dar pe care un parinte il poate oferi oricarui copil este sa demonstrezi o relatie personala cu Dumnezeu si sa-l inveti in mod constant pe acel copil prin actiunile tale ce inseamna cu adevarat sa ai credinta in Dumnezeu. In cele mai grele vremuri ale vietii lor, copiii nostri vor invata in mare parte sa se bazeze pe Dumnezeu prin exemplul personal oferit de noi, parintii lor!

Copiii sunt precum florile, cresc in lumina si atunci cand sunt iubiti! Au nevoie de  dragostea noastra in fiecare zi! Sa nu uitam, si noi am fost copii iar copiii de azi sunt parintii de maine!