"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cele mai elegante fraze, cele mai bune gânduri și idei ne vin în timp ce impresiile noastre sunt incă vii, așa că urmând această regulă de aur care m-a servit în trecut atât de bine, voi încerca să-mi aștern pe hârtie impresiile din Antarctica cât sunt încă proaspete...de obicei înainte de a porni într-o nouă aventură, alocam mai mult timp și energie pentru a afla o mulțime de informații despre destinația mea, cu mult timp înainte de a ajunge acolo.

Din păcate, viața trăită în viteză în ultima vreme nu mi-a dat ocazia să-mi fi făcut deloc temele pentru această călătorie, si, sincer, într-un fel a fost o binecuvântare deghizată, deoarece nicio pregătire, oricăt de temeinică nu m-ar fi putut pregăti cu adevărat pentru ceea ce am întâlnit în călătoria mea cu fabuloasă croazieră “Coral Princess” pe ultimul continent, Antarctica ... În timp ce admiram frumusețea împrejurimilor, am avut ocazia să participăm la prelegeri minunate susținute de naturaliștii aflați la bord, fiecare având propriul stil de instruire și metoda proprie, împărtășind însă aceeași mare pasiune, Antarctica, scopul final fiind să ne dezvăluie și totodată introducă în miracolul care se  desfăsura în față propriilor noștri ochi.

Cel de-al 5-lea continent, marele necunoscut înghețat, nelocuit cu excepția stațiilor de cercetare, un loc fără hoteluri, un loc în care natură cere respect și îl primește necondiționat, deoarece aici, se respectă cu sfințenie zicala “Luati doar ceea ce vă oferă gheață!” Eram absolut uimită și încântată de peisaj! Nu există cuvinte, metafore, sau hiperbole care să poată ilustra pe deplin frumusețea inegalabilă pe care am avut norocul să o experimentez!!! Munții sunt acoperiți cu cea mai pură și albă zăpadă, vârfurile sunt ascunse în cer și totul pare înghețat în timp. Norii atârnă jos și valurile erau line, apa părea un lac, iar frumusețea pură care mă înconjura mi-a luat respirația. Gândeam până nu demult că am văzut și am experimentat tot ce este mai frumos pe lume, cu sigurantă, am fost binecuvântată să vizitez Alaska și Machu Picchu, cascada Niagara și Dunărea, plajele din Caraibe, peisajul vast al Alpilor, dar Antarctica are un altfel de frumusețe ... senină, aproape regală, de parcă dezvăluindu-ne frumusețea ei perfectă, devine și mai frumoasă. Soarele răspandea o lumină caldă, vara în emisferă sudică are o strălucire atât de gingașă, asemănătoare unui filtru foto...greu de descris în cuvinte, Antarctica sigur are nevoie de propriul app, dacă mă întrebați pe mine. Am navigat prin Strâmtoarea Gerlache, am admirat aisbergurile și ghețarii din Admiralty Bay, Paradise Harbour și peisajul perfect a fost pentru mine Canalul Neumaier-360 de grade de peisaj perfect.. indiferent de unghi, fotografia este garantată să fie de nota zece!! În jurul meu, sute de turiști apăsa pe buton, fac poze, filmează, și tot ce am vrut să spun este…”puneti aparatul foto jos pentru o secundă”... PRIVEȘTE, ASCULTĂ, TRĂIEȘTE CLIPĂ... trăiesti, respiri, observi cea mai pură frumusețe, fiți recunoscători lui Dumnezeu pentru că a creat un loc atât de fascinant și considerați-vă binecuvântați că aveți ocazia să îl admirați! În anii 1800, peisajul era total diferit, vânătorii de foci erau pe aceste tărâmuri magice și omul a transformat animalul-focile în profit. Tărmurile erau îmbâcsite cu fabrici pentru prelucrarea uleiului de focă și echilibrul naturii era amenințat cu perturbarea. Anii 1900 au fost mai blânzi cu focile în schimb sărmanele balene au avut de suferit!! Se estimează că, în această perioadă, aproximativ 1,5 milioane de balene au fost ucise ... din fericire, această industrie s-a încheiat pentru totdeauna în anii ‘60. 

Nava noastră a călătorit sute de kilometri înconjurată de balene ... a fost o adevărată încantare să-le vedem de aproape, iar pinguinii, oh, dragii de pinguini!!!! Nici măcar nu știu de unde să încep să va spun cât de adorabili sunt! Sunt de-a dreptul îndrăgostită de pinguini acum!!  Eram în Insulele Falkland, vizitând o colonie de pinguini, sute de pinguini adunându-se pe plajă că niște școlari în prima zi de vacantă! Unul dintre ei s-a apropiat foarte atent mult de noi, admira oamenii așa cum noi la rândul nostru admiram pinguinii... aparent, prezentăm propriul nostru mister pentru pinguini, așa cum ei la rândul lor, ne fascinează! La câțiva metri distantă, doi pinguini se luptau, un pinguin își păzea cu gelozie locul de observație de un alt pinguin!! Nu conta că locul era imens și că existau o mulțime de puncte de observație, pinguinul războinic dorea o priveliște solitară și a reușit să o obțină. Admir fotografiile mele și incă nu îmi vine să cred că am avut norocul să experimentez acest continent uimitor!! Am venit, am văzut și m-am îndrăgostit!!