"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Între caracter și inteligență n-ar trebui să existe alegere” ~ Mihai Eminescu

 

Rândurile de mai jos aparțin unei foarte bune prietene, Marina Turanschi…despre Marina e greu să vorbesc fără să zâmbesc căci sufletul ei bun ca pâinea caldă descrețește orice frunte și luminează ziua oricât de îngândurată ți-ar fi…am cunoscut-o pe Marina la început doar prin intermediul mesajelor, și apelurilor telefonice iar apoi într-o frumoasă zi de toamnă în urmă cu câțiva ani ne-am văzut prima oară pe peronul gării din Chișinău…

Marina, Miss Chișinău cum îmi place mie să o alint, mi-a descoperit frumusețea Chișinăului, a Moldovei și mi-a demonstrat că mai frumoși decât locurile sunt doar oamenii! Parafrazând-o pe Marina, “Frumusețea autentică a omului este în suflet”…vă invit să o cunoașteți și voi, dragi mei cititori, veți avea aceeași surpriză plăcută asemeni mie și totodată veți întâlni o prietenă pe viață! ~ Mara Circiu

Numele meu este Marina Turanschi și înainte de a ma stabili în SUA, am fost profesoară de Limba Engleză și Germană în Republica Moldova.

Cei mai prodigioși, substanțiali și frumoși ani în domeniu i-am petrecut la Liceul Teoretic “Elimul Nou”, unde am facut parte dintr-o școală de excelență, cu viziune cristică de educație, iar la American Councils Moldova am avut cea mai bogată experiență în organizarea și implementarea proiectelor sociale și educaționale, precum și un memorabil schimb de experiență.                                                                 

După ce am ajuns pe continentul American, de data acesta în vederea căsătoriei, cu același entuziasm, pasiune și dedicare, m-am decis s-o iau de la început, să-mi continui misiunea de profesor. Anul-pilot în educația și cultura americană m-a marcat într-un mod aparte, pentru că am descoperit adevăratele deosebiri și asemănări ale acestor sisteme de educație - structura învățământului, formele de evaluare, sistemul de notare, pregătirea pentru universitate și multe altele. Însă ceea ce mi-a atras cel mai mult atenția a fost caracterul copilului, caracterul în general. In Moldova, datorită stării economice a țării, așezării geografice și geopolitice, a faptului că poporul nostru a suferit mult în urma ocupațiilor străine și a războaielor, a deportărilor și a foametei, caracterul poporului s-a călit, s-a fortificat, și-a păstrat blândețea, perseverența, bunătatea, onestitatea, creativitatea, mărinimia, smerenia, altruismul, evlavia, statornicia în valorile imuabile, într-un cuvânt - omenescul si frumusețea interioară a sufletului. În urma acestei revelări a contrastului evident, Dumnezeu mi-a pus pe inimă o chemare de a deschide, de a iniția niște cursuri de dezvoltare a caracterului, de dezvoltare personală privind relațiile interumane, etica în familie și în public, rezolvarea conflictelor, leadership și altele, care au fost cu succes studiate și implementate în proiectul-pilot.

          Pe parcursul acestor sase luni, încet, am observat împreună cu părinții primele roade ale caracterului, de schimbare a lui.

          Sunt sigură că toți părinții doresc să ofere ceea ce este cel mai bun copiilor. Aceasta poate să însemne, de exemplu, copii mai puternici emoțional, moral și spiritual, mai deștepți și mai creativi, oameni de valoare, de succes atat personal cat și profesional. Educația caracterului presupune efortul deliberat făcut pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă, să le pese și să acționeze conform unor valori etice esențiale. Pentru că atunci când ne gândim ce fel de caracter dorim să aibă copiii noștri, este evident că ne dorim să fie capabili să discearnă ce este bine și ce este rău. Este esențial să putem să ne educăm copiii astfel încât deciziile lor să fie aceleași și când suntem și când nu suntem cu ei. Pentru că tot ceea ce rămâne atunci când copiii sunt nesupravegheați este caracterul.

          Biblia nu dă definiţii, ci prezintă caractere şi face referiri la caracter când vorbeşte despre „omul dinăuntru”. Omul dinafară reprezintă persoana; omul dinăuntru reprezintă personalitatea, adevărata noastră entitate. Frumusețea autentică a omului este în suflet. Multe cărți sunt care informează, dar numai Biblia transformă, are puterea și autoritatea de a mustra cu blândețe, de a cerceta conștiința murdară de gânduri, intenții și fapte necuviincioase.

          Astfel, pentru viitor, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ne propunem, împreună cu familia, să deschidem ușile unei instituții sau, mai bine-spus, ale unui Centru/Complex, “Character First” care va reuși să educe generația care vine, punându-se accent și prioritate pe caracter ca suprema valoare din om, prin intermediul progarmului „After school” care va cuprinde nu doar dezvoltarea și echiparea copilului, ci și a parinților. Viziunea acestui program este de a ajuta părintii să vadă necesitatea formării caracterului bun, de a-i ajuta să atingă acest scop și de a crea condițiile favorabile optime pentru acesta. Programul este preluat de la Instituția Americana “Character first”, testat cu mare succes în mai multe țări și gata pentru a fi pus în practică și în comunitatea română din SUA. Următorul nivel la care lucrăm este spațiul și locația, cu ajutorul căreia vom reuși să includem un număr mai mare de copii și părinți.  Pentru mai multe informații, vă rog să mă contactați la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

de Marina Turanschi,  Atlanta, Georgia