"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

"S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole dar trebuie să te înveţe cineva cum să le priveşti, ca să ştii că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele şi nu ştii că sunt miracole. Nu le vezi...” ~   Mircea Eliade, Noaptea de Sânziene

 

Ziua Mondială a Iei românești, un proiect minunat care a inspirat românii din toate colțurile lumii a fost sărbătorită și în acest an în spațiul real dar și cel virtual pe data de 24 iunie!! Pentru o singură zi, Ziua de Sânziene, am îmbrăcat lumea în IA noastră românească, și lumea s-a făcut mai frumoasă, mai bună și mai luminoasă!!  Ce puteri magice are acest veșmânt ce nouă, românilor ne este atât de familiar? Am deschis ochii având această frumusețe rară drept model și ideal, și acum revăd abecedarul meu ce avea chiar pe copertă imaginea unor copii îmbrăcați în straie populare!

Regina Maria, mare iubitoare a portului popular a fost o susținătoare înfocată și purta adeseori ia românească, multe dintre evenimentele ce aveau loc la palatul regal menționau în invitație “costumul popular” drept ținută vestimentară, doamnele din cercul regal i-au urmat exemplul, și iată că ia era prezenta și la modă și în secolul trecut, dacă veți avea ocazia să admirați pozele din acea perioadă o să puteți vedea cât de frumos strălucea regina Maria în ia românească.  Indiferent de ocazie, parcă există o ie potrivită!  Alb-negru, înflorată, cu motive geometrice, ia este atât de versatila și prin eleganța ei lipsită de ostentație satisface toate gusturile!  Constat cu plăcere că multe din nunțile zilelor noastre au drept miri tineri frumoși îmbrăcați în costum popular, o reîntoarcere la tradițional și frumos care-mi umple sufletul de bucurie!  Personal, nu pierd nicioadată ocazia să o port cu mândrie și multă dragoste, anul acesta, am luat-o cu mine chiar și în Peru, și pot să vă spun cu bucurie că ia noastră românească a fost încă odată la înălțime!!  Între ruinele faimosului Machu Picchu, într-un peisaj de vis, ia românească a fost cel mai bun ambasador și simbol al valorilor noastre românești. Am avut satisfacția ca într-o țară îndepărtată, o părticică din ADN-ul nostru național să fie prezent!   

Biblia ne-nvață că “nimeni nu-i profet în țara lui” si IA noastră românească a redevenit din nou “la modă” după ce a cunoscut un succes răsunător în moda internațională, casele de modă cu renume folosind IA drept inspirație și model în nenumărate ținute foarte apreciate atât de marele public dar și de multe vedete internaționale.  Ia noastră a ajuns chiar și la Hollywood, vedete americane celebre au devenit și mai strălucitoare în frumosul nostru port popular.

M-a fascinat dintotdeauna frumusețea, simplitatea, culoarea și armonia din iile noastre. Înflorate, cu motive populare, cu stele, râuri, flori de câmp, trandafiri, frunze, ramuri…fiecare ie are o poveste. Odată cu ficeare împunsătură a acului, mâna dibace ce a creat-o a pus în această podoabă o parte din sufletul, visele şi speranţele sale. V-aţi întrebat vreodată de unde poate izvorî atâta frumuseţe dacă nu dintr-un suflet prea plin de frumos? Întoarcerea această către minunea care este ia romanească semnifică spiritualitate şi continuitate. Copiii români născuţi pe meleaguri străine nu pot intui sau conştientiza la prima vedere acest lucru, cu toate acestea, tinerele generaţii trebuie direcţionate către trecut şi frumos! Avem datoria să învăţam ţinerii despre istoria şi frumuseţea din ia românescă. Dacă noi o purtăm cu drag şi madrie, aşa o vor face şi ei! Cât de săracă ar fi lumea fără strălucirea iilor româneşti!  

Lumină, culoare, bucurie-să nu uităm să iubim România şi IA în fiecare zi!!!