"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

(Închiderea temporară a guvernului SUA)

 

            Se întâmplă uneori ca și în cazul articolului prezent să mă rezum în a da răspuns cititorilor cu privire la unele din evenimentele actuale. Și văzând că subiectul nu a fost atacat de alți colaboratori, în prezenta ediție, mă simt obligat să-l reliefez.

Este oare adevărat că Statele Unite sunt într-o criză economică prin întreruperea temporară a unor servicii federale? Răspunsul este NU. Lucrez pentru US Department of Energy și ni s-a cerut să evităm deplasările care nu sunt legate strict de producție, până la 28 februarie. În rest totul decurge normal. Voi face o incursiune în ce înseamnă această întrerupere temporară a unor servicii federale (Government Shutdown) și vă las pe voi cititorii să vă exprimați punctul de vedere, dacă e criză sau nu.

            Prin Constituția Statelor Unite ale Americii, Congresul (Senat și Camera Reprezentanților) are puterea exclusivă a bugetului și a responsabilității pentru alocarea fondurilor guvernamentale. Ca și alte proiecte de lege, bugetul la nivel de cheltuieli și investiții (expenses and capitals) trebuie să fie aprobate atât de Camera Reprezentanților cât și de Senat. După aprobarea Congresului, președintele Statelor Unite confirmă prin semnătură sau are drept de refuz, prin veto, și este trimis înapoi la Congres unde este solicitat un vot de două treimi de la amândouă Camere.

            Închiderea temporară ale activităților federale are loc atunci când președintele și una sau ambele camere ale Congresului nu sunt în măsură să rezolve dezacordurile bugetului pe durata determinată. Închiderea temporară este punerea în aplicare a actului legal ”The Autodeficiency Act” (ADA) legiferat în 1884, care interzice guvernului federal al Statelor Unite să demareze un contract care nu este în totalitate acoperit din punct de vedere financiar (fully funded), prin buget.

            Întotdeauna, departamente și agenții federale au continuat să funcționeze în timpul închiderilor temporare, minimalizând activitățile și obligațiile neesențiale dând prioritate la activități pe care le-am putea cuprinde, în general vorbind, la siguranța vieții umane și protecția țării din toate punctele de vedere.

            Biroul de Management și Buget determină funcțiile guvernamentale care își încetează temporar activitățile. Printre alții, nu sunt afectați membrii Congresului, Departamentul de Apărare (Department of Defense), Departamente federale care se autofinanțează și nu primesc bani de la bugetul federal anual. Sunt unele departamente federale în care angajații sunt obligați să lucreze fără să fie plătiți până când guvernul își va redeschide toate activitățile, dar care vor fi plătiți pentru munca prestată după încetarea perioadei de închidere temporară. Printre cei obligați să lucreze fără să fie plătiți, în perioada închiderii temporare, sunt: personalul din serviciile poștei,  personalul TSA de controlul securității de pe aeroporturi, personalul medical din spitalele și clinicile destinate special pentru veterani, etc.

            Închiderile temporare ale guvernului sunt specifice cauzei care au determinat închiderea și care ține strict de bugetul anual.

            Închiderea temporară a guvernului american din 22 decembrie 2018 s-a datorat încăpățânării democraților din Camera Reprezentanților, care nu au aprobat la buget suma de 5,7 miliarde dolari cerută de președintele Trump pentru construirea unui zid de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic. Construirea acestui zid era una din promisiunile din campania președintelui și pentru care el a vrut să se țină de cuvânt. A fost nevoie ca până la rezolvarea conflictului dintre Congres și președinte să se pună în aplicare legiferarea ADA. Construirea zidului a fost promis și de alți președinți dar nu a fos pus în aplicare.

            Anul trecut, pe vremea asta era mare vâlvă cu împlinirea unei alte promisiuni din campania electorală: președintele Trump a semnat și a dat curs hotărârii Congresului American cu privire la Actul Ambasadei din Ierusalim din 1995, o lege publică a Statelor Unite, adoptată de Congresul al 104-lea la 23 octombrie 1995. A fost adoptată pentru inițierea și finanțarea relocării Ambasadei Statelor Unite în Israel din Tel Aviv la Ierusalim, până la data de 31 mai 1999. Actul a cerut de asemenea ca Ierusalimul să rămână un oraș nedivizat și ca acesta să fie recunoscut ca fiind capitala statului Israel. Legea propusă a fost adoptată de Senat (93-5), și de Camera Reprezentanților (374-37). Această lege a fost amânată de toți președinții de la 1995 încoace.

            Iată o privire sumară a unor închideri temporare federale americane.

            În 1980 (președinte Carter) pentru o zi au fost afectați 1.600 de angajați  costurile guvernamentale fiind estimate la 700 mii dolari.

            Pe vremea președintelui Reagan au fost trei închideri: O zi în 1981 au fost afectați 241 mii de angajați la costuri de 80-90 milioane dolari; o zi în 1984 - 500 mii angajați cu costuri de 65 milioane dolari; o zi în 1986 la costuri de 62 milioane dolari.

            Pe vremea președintelui H.W. Bush, în 1990, în 3 zile au fost afectați 2800 cu costuri de 2,57 milioane dolari.

            Pe vremea președintelui Clinton au fost două închideri: în 1995 pentru 5 zile fiind afectați 800 mii de angajați; și 21 zile în decembrie 95 / Ianuarie 96 fiind afectați 284.000 angajați la costuri totale estimate la 400 milioane dolari.

            În 2013 (președinte Obama) închiderea de 16 zile a afectat 800 000 de angajați la costuri de 2,1 miliarde dolari.

            În timpul administrației actuale (președinte Trump) a fost o închidere temporară de 3 zile în ianuarie 2018, fiind afectați 692.900 angajați.

            La ora când scriu articolul guvernul Statelor Unite este temporar închis începând din 22 decembrie 2018, fiind afectați 800 mii de angajați și devenind cea mai lungă perioadă de închidere temporară a guvernului. Am scris cele de mai sus ca să observați că numărul maxim de angajați care sunt afectați de închidere este 800 de mii. Aceste 800 de mii de funcții au fost afectate pe vremea lui Clinton, Obama și Trump. Dacă pe vremea președintelui Obama închiderea guvernului a costat 2,1 miliarde dolari, acum va costa mult peste suma necesară pentru construirea zidului de graniță (5,7 miliarde dolari).

            Închiderea parțială a guvernării americane a devenit, într-adevăr, cea mai lungă comparativ cu oricare din istorie și mass-media folosește în multe articole cuvântul “criză”, la materialele publicate despre acest subiect.

            Trăind, însă aici în America, în perioada închiderii temporare a guvernului, americanii au cheltuit cei mai mulți bani, din istoria aceleiași perioade, în sărbătorile de Christmas și Anul Nou, Chiar și acum la jumătatea lunii ianuarie magazinele sunt pline, restaurantele respectabile au parcările ocupate, traficul pe autostrăzi nu s-a schimbat, companiile mici și mijlocii își văd de treabă, elevii și studenții merg la școală, beneficiile de la Social Security Administration sunt repartizate la data planificată. Noi, contribuabilii, trebuie să trimitem formele de taxe individuale și de companii în timp; trebuie să ne plătim taxele aferente pe venit. E normal să ne întrebăm: Unde este criza?

            Mijloacele liberale de transmitere a informațiilor de dragul de a spune ceva pompos vorbesc ca și cum guvernul ar fi cea mai importantă parte a Americii, dar nu este. Avem nevoie de guvern, dar guvernul în primul rând este finanțat de noi, contribuabilii la taxe și își are rolul bine definit în societate. Cea mai mare parte a vieții, în general, se desfășoară fără a fi sub dirijarea guvernului, atâta timp cât respectăm legile.

            Desigur, închiderea este o problemă foarte neplăcută pentru cei 800.000 de oameni dintre care unii nu pot lucra și alții lucrează și nu sunt plătiți. Dar, din experiențele anterioare, cei ce lucrează, vor fi plătiți pentru munca prestată, imediat după deschiderea restricției de închidere.

            Am putea face o analiză a situației actuale create comparată cu realitatea. Doar un aspect îl prezint fiind mult amintit de mijloacele de informare. În timpul unei închideri, când Barack Obama era președinte, oficialii guvernamentali au avut o idee de a închide parcurile federale ca să oprească vizitatorii să intre în parcuri publice. Administrația lui Trump nu face acest lucru, așa că media a găsit o nouă criză: gunoaie neadunate prin parcuri. S-au găsit voluntari care să adune unele din aceste gunoaie.

            E greu să poți avea încredere în informațiile primite azi prin mijloacele de informare, și de fiecare dată orice știre trebuie reverificată, dacă e așa cum se aude sau are ceva ascuns și nu prezintă realitatea.

            Desigur că toți suntem conștienți de viteza cu care se transmit știrile și asta este una din rațiuni pentru că foarte multe dintre ele sunt nedocumentate și sunt preluate așa cum se transmit. De aceea este extrem de important să fim treji, să veghem și să răspândim adevărul. Am primit un steag pe care trebuie să-l înălțăm spre biruința adevărului. Doamne ajută! Doamne dă izbândă!