Relaţia mamă-copil este o relaţie specială, definită de o putere de sacrificiu a mamei care poate atinge, câteodată, limite greu de înţeles, sau chiar de acceptat. Filmul „Poziţia copilului” este o dramă a unei realităţi psihologice care creează disconfortul relaţional exceptând persoana care generează situaţia; în cazul filmului este vorba de o mamă din lumea noii burghezii româneşti. Fiul (copilul), undeva în jurul anilor 25-30, încercând să dovedească tărie de caracter într-un duel auto, loveşte mortal un alt copil (de 14 ani) trecând prin comuna Bucu, între Ţănărei şi Slobozia. Intrarea mamei în scena situaţională poate fi comparată fără greşeală cu intrarea reginei în jocul de şah. O femeie care are un singur destin, un singur fix : copilul ei (singurul de altfel) este centrul Universului; nimeni şi nimic nu are voie să-l distrugă!
Ca un adevărat „puppet- master”, mama (jucată cu o deosebită delicateţe şi putere actoricească de Luminiţa Gheorghiu) trage toate sforile sentimentale, politice şi cele ale corupţiei (deja tradiţionale) pentru a împiedica condamnarea „săracului copil” la ani de închisoare, distrugându-i astfel viitoarea carieră de Doctor in Chimie. O adevărată „maestru”, o arhitectă (nu numai ca profesie) a relaţiilor sociale, mama este regina de pe tabla de şah ... până ajunge în faţa celeilate mame. Scena finală pare că distruge întregul regat.
Scenariştii Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer (Călin fiind şi regizorul filmului) dau dovadă de maturitatea necesară scenariştilor de valoare, chiar dacă în unele scene folosesc cuvinte nu doar vulgare dar mult prea descriptive. Mai mult ca sigur că cei doi vor să şocheze spectatorul; o reuşesc cu succes! Stilul Dogma ’95 folosit de Călin – un stil folosit foarte mult în toate ţările europene şi de producătorii independenţi americani – dă dinamismul necesar unui astfel de subiect. „Jocul” calm, decis, controlat, plin de superioritate al „reginei mamă” este contrastat de mişcările camerei de filmat ţinută în mână sau pe umăr, scoţându-l uşor şi delicat pe spectator din posibila stare de plictiseală produsă de calmul rutinei în pregătirea capcanelor „reginei”. Ca şi câştigător al Telia Film Award (Stockholm 2013) şi a Ursului de Aur (Berlin 2013) nu trebuie să ne mai mirăm că filmul a fost nominalizat pentru Oscar (2 martie 2014), ca şi Best Foreign Language Film.
Felicitări întregii echipe care reuşeşte să ne facă să ne simţim români şi să-i vedem pe scena de la Dolby Theatre în martie anul acesta!
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4
st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Milan M'Eneşti
Doctoral student EMPL; University of Oregon