"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Era in jurul anului 400 d.Hr. Imperiul Roman era in declin, iar placerile pacatoase ale romanilor continuau nestingherite. Criza sociala se accentua dar oamenii se obisnuisera cu circ pe paine. Marea majoritate era atrasa de confruntarile barbare dintre gladiatori desfașurate in diferite locatii asemanatoare Colosseumului. In aceste arene ale mortii, gladiatorii luptau pana la ultima suflare, deseori insangerati si mutilati spre incantarea miilor de clienti platitori. Era un spectacol oribil, aplaudat deopotriva de imparat și de cetatenii imperiului.

Intrecerile intre gladiatori erau foarte populare la nivelul oamenilor simpli si foarte putini indrazneau sa aiba o alta opinie. Pofta de sange era atat de imbatatoare pentru multime incat multi au continuat sa moara in arene spre incantarea privitorilor. Orice asemanare cu UFC, MMA si alte cafteli pentru divertisment este pur intamplatoare, nu?
Potrivit istoricului creștin Theodoret, luptelor dintre gladiatori li s-a pus capat in timpul imparatului Honorius. Un oarecare Telemachus ce imbratișase viata ascetica calatorea dinspre Orient și a ajuns la Roma. Mergand pe strazile cetatii, a fost atras de zgomotele multimii ce venea dinspre Coloseum si a fost curios sa vada ce se intampla. Cand a vazut spectacolul abominabil a intrat el insuși in arena, si s-a interpus intre cei care manuiau armele unul impotriva celuilalt. Spectatorii au fost mirati si indignati de aparitia calugarului si au aruncat cu pietre in el pana cand l-au omorat. Honorius auzind de acest incident a decretat apoi oprirea definitiva a luptelor intre galidatori. Unele relatari adauga detaliul plauzibil ca, in timp ce incerca sa opreasca confruntarea Telemachus a strigat in mod repetat: „Opriti-va in numele lui Isus! Oprește-te in numele lui Isus!” Acest om umil, aparent lipsit de importanta, a ajutat la schimbarea unui element ce definea cultura acelor vremuri. Telemachus a facut o mare diferenta in vremea sa dar nu prin strategie la nivel inalt, parghii politice sau campanii bine orchestrate. El a facut o mare diferenta manifestand o dragoste pentru semenii sai ce nu putea fi ignorata. A oprit nebunia intrand in mijlocul ei.

Suntem relativ la scurt timp dupa o alta runda a alegerilor pentru doi vectori ai puterii statale din SUA: Congresul si Senatul. Spectacolul american din jurul evenimentului este fascinant pentru multi, aproape la nivel de adictie. Evenimentul lasa in urma lui multa dezamagire si frustrare. Multi se vor uita in sus sau in gol intrebandu-se „Si acum ce urmeaza?” Raspunsul este același ca inainte de alegeri: urmatorul lucru este sa intram in arena si sa actionam cu dragoste spre oprirea nebuniei ce incanta pe semenii nostri.

Ar trebui sa fie evident pentru noi toti ca politica nu schimba niciodata inimile. Doar oamenii care iubesc pe altii și fac ceea ce trebuie in Numele lui Isus, schimba inimile. Cand dragostea actioneaza curajos, așa cum a facut-o in nobilul calugar Telemachus, lucrurile se schimba. Binele invinge raul, nu atat in ​​urne, cat in ​​actul de iertare, in cuvantul marturiei Evangheliei, in misiunea orașului, prin familia ce adopta copii orfani, prin cei ce lucreaza in centrele impotriva avorturilor, prin cei ce se implica voluntar in misiunea bisericilor de la nivelul strazii, in tabara de refugiati, in adunarea din cartier, in celula inchisorii, prin mustrarea blanda si necesara, prin cuvantul profetic indraznet (livrat cu lacrimi, nu cu furie); da, in toate arenele reale ale vietii.

Precum Apostolul Pavel definea timpul sau si noi ne aflam „intr-un veac rau” (Galateni 1:4); și ne spune sa biruim acest rau cu bine (Romani 12:21). Dar cum se intampla asta?

Trebuie cred, ca intotdeauna, sa raspundem la fiecare moment in dragoste cu dorinta de a ne ridica, de a face un pas inainte, motivati in a ne sluji și a fi sinceri unii cu altii. Rezultatele unui vot (la orice nivel s-ar inregistra) nu trebuie sa modifice nimic din toate acestea. La aceasta am fost chemati si inainte de alegeri cat si dupa alegeri. Pare dificil? Poate putina matematica ne ajuta. De exemplu luati cateva momente pentru a aduna cat timp folosim in fiecare saptamana pentru citirea, studierea și meditarea la Cuvantul lui Dumnezeu. Apoi adaugati timpul dedicat ascultarii sau citirii altor profesori / pastorii care ne ajuta in procesul personal al creșterii spirituale. Și, in cele din urma, luati in considerare timpul petrecut in conversatia bazata pe Cuvant și partașia cu alti credincioși. Calculand toate acestea, avem acum o idee despre cat timp ascultam Cuvantul lui Dumnezeu intr-o spatamana.

Pentru continuarea exercitiului este necesara o alta operatie matematica in care sa vedem care este timpul total in fiecare saptamana in care suntem racordati la influenta lumii. Este posibil sa avem nevoie de un calculator pentru aceasta parte a testului. In primul rand, va trebui sa includem timpul petrecut ascultand videoclipuri NPR, FOX News, CNN, și orice alte surse de știri preferati. Adaugati timpul petrecut cu televizorul de dimineata devreme, cu emisiunile de comedie de noapte tarziu și cu diverse emisiuni intermediare. Va trebui sa luati in considerare timpul in care ascultati transmisiuni radio sportive, navigati pe internet, urmariti vedetele pop și echipele sportive preferate, jucati jocuri video, cititi cel mai recent roman sau thrillerul dvs. de spionaj, vizionati filme, muzica la alegere și urmariti cele mai recente dezvaluiri ale prietenilor și bloggerilor de pe Facebook.

Apoi adaugati timpul petrecut urmarind/ascultand documentare, sau lectiuni ale profesorilor preferati și/sau orice alte voci carora le este oferit pretiosul timp de antena al vietii tale. In plus, nu uitati orele petrecute citind reviste, urmarind reclame sau privind  prin vitrine la mall. Acum avem o idee despre cat timp dedicam evenimentelor din lume. Facand o ratie intre cele doua numere vom putea intelege ce e de facut.

Adevarul simplu este ca majoritatea dintre noi petrecem mult mai mult timp ascultand lumea. Și mai ingrijorator este ca nici macar nu realizam ca o facem (ceea ce inseamna ca nu suntem suficient de atenti pentru a exercita gandirea critica antrenata biblic pentru a verifica ceea ce lasam in mintea noastra). In esenta, ne saturam cu mancare lumeasca și ne intrebam de ce nu mai putem primi nimic spiritual in noi. Apoi modul nostru de gandire si actiune va exprima semintele pe care le-am lasat sa incolteasca in mintea si inima noastra.

Din punct de vedere istoric, creștinii au fost cunoscuti ca „oamenii Cartii”. Astazi, este mai probabil sa fim cunoscuti ca oameni ai echipamentelor de ultima generatie, sau cei care ne identificam cu ideile unor partide politice (fie la stanga sau la dreapta), sau cei ce consumam si ne relationam la vorbitori motivationali celebri. Cei mai multi au lasat Cartea pe raft – și ne-am indreptat catre lume pentru suportul si consumul principal.

Daca esti constient ca ratia matematica intre cele doua sume este defavorabila imaginii de om al Cartii ai nevoie de o schimbare. Nu e simplu si intr-un fel sunt de asteptat simptome de sevraj imediate și puternice intrucat am ajuns drogati dupa felul lumii; am ajuns atat de mult dependenti de lume incat abstinenta brusca va produce reactii neplacute in inima si mintea noastra. Insa din moment ce miza este atat de mare, trebuie sa facem asta. Daca nu spulberam lanturile dependentei noastre pentru a reorienta mintea, inima și vointa catre Cuvantul (cuvintele) lui Christos, furtunile care vor veni vor ruina vietile noastre, ale familiilor și bisericilor in care ne inchinam. (Matei 7:26-27).

Reinnoirea mintii este singura cale catre o viata transformata și o marturie puternica; o reinnoire care necesita atat o renuntare la lume, cat și o reordonare a vietii in jurul și prin Cuvantul Bibliei. Nu va fi ușor. Nimic bun și necesar nu este vreodata usor. Cu totii vom avea nevoie de harul produs de Duhul Sfant, pentru a opri și a dezactiva lumea și apoi pentru a invata cum sa locuim in Cuvantul lui Dumnezeu, astfel incat Cuvantul sa locuiasca in noi.
Si atunci poate va incepe dezvrajirea si vom incepe sa intelegem ce se intampla in jurul nostru…

Emanuel C. Pavel, Vancouver B.C.