"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Obositi de atata tensiune adunata pe parcursul unui an plin informatii contradictorii, de framantari spirituale si incertitudini sociale, nazuim dupa un timp de liniste, de tihna, dupa un cantec topit intr-o cana de ceai parfumat. Intruparea Mantuitorului aduce si in vremuri pandemice speranta si lumina peste framantarile noastre ajutandu-ne sa ne relationam corect la un eveniment crucial al umanitatii: Dumnezeu s-a facut om si a locuit printre noi plin de Har si Adevar (Ioan 1:14).

Nazuim cu totii spre o perioada de liniste, de ceva “normalitate” in care idei precum contaminare, boala, restrictii, sa nu mai fie mentionate. Avem asteptari neimplinite inca sau asteptari pe care va trebui sa ni le recalibram fata de ce vrea Dumnezeu pentru noi sa traim. Craciunul, ca perioada de intrupare a divinului aduce in fata noastra si implinirea unei asteptari iar Evanghelistul Luca il introduce lumii pe un batran, un om pios, Simeon de la care putem invata ceva pentru vremea pe care o parcurgem.

Simeon era cunoscut in Ierusalim. Nu stim unde a crescut, trait sau lucrat, insa stim ca a dorit ca viata lui sa se incheie in centrul inchinarii lui Dumnezeu: Ierusalim. Iubea locul acesa ce devenise noua sa casa si toata lumea il cunostea ca fiind drept, devotat si plin de speranta. Dorea sa fie intr-o pozitie corecta spiritual fata de Creatorul sau, Dumnezeu si fata de oameni asa ca se increzuse in prevederile lui Dumnezeu privind viata fara pacat, neprihanire. El nu era religios de fatada ci unul care credea, simtea și practica cu adevarat lucrurile lui Dumnezeu. In dragostea sa profunda pentru Dumnezeu s-a nascut dorinta de a vedea implinite promisiunile lui Dumnezeu privitoare la Mesia. Profetia și promisiunea nu erau lucruri intamplatoare pentru el. Aceastea erau centrul spiritualitatii sale: Dumnezeu isi tine promisiunea, este un Dumnezeu credincios, un Dumnezeu care actioneaza in istorie.

Sistemul religios al lui Israel era probabil in vremea aceea la unul din cele mai joase nivele iar oamenii cu adevarat evlavioși erau rari. Aveai acolo saduchei bogati controland Templul, dar crezand foarte putin in Scripturi, aveai fariseii mandri și ipocriti controland sinagogile, dar adaugand la Scripturi. Cand gaseai pe cineva care il iubea pe Dumnezeu in simplitate și adevar, era ca si cum gaseai un diamant neslafuit.

Din relatarile biblice stim ca in perioada dinaintea Rusaliilor, Duhul Sfant a venit inca asupra oamenilor in moduri diferite. Domnul Isus le-a spus ucenicilor Sai la un moment dat ca: „Duhul adevarului... locuiește cu voi și va fi in voi. (Ioan 14:17) Duhul Sfant a fost cu și peste Simeon intr-un mod special. Atat de mult incat primise o revelatie profetica speciala: il va vedea pe Mesia inainte de moarte. Nu era un capriciu, nu o idee optimista combinata cu o stare mistica. Luca mentioneaza in versetul 26 ca i-a fost descoperit iar in versetul 29 spune ca „aceasta a fost dupa Cuvantul tau”. Simeon primise revelatia profetica ca Mesia se va naște in timpul vietii sale. Duhul care ii revelase asta l-a condus intr-o anumita zi sa mearga in zona Templului.

Cand suntem tineri, ne dorim mai multi ani și cat mai mult timp. Cand imbatranim și devenim uzati de slabiciuni si dureri in trup, mintea se gandeste la mult la idea de eliberare. Pentru Simeon viata devenise mai mult lupta decat bucurie. Suspina dupa eliberare si dorea sa mearga acasa insa astepta ca Duhul Sfant sa isi implineasca promisiunea. Pentru a fi pregatit de momentul plecarii pe celalat taram inseamna ca Simeon se incredea in iertarea lui Dumnezeu, iși pusese credinta in Dumnezeul revelat al Scripturii și fusese declarat drept de catre Dumnezeu.

La o saptamana dupa ce Isus s-a nascut in Betleem, Maria și Iosif au știut ca trebuie sa calatoreasca pana la Ierusalim, la Templu. Ceremonia de rascumparare a unui fiu intai nascut consta in prezentarea formala a copilului catre preot, insotita de doua scurte „binecuvantari”, una pentru legea rascumpararii, cealalta pentru darul unui fiu intai nascut.

In acest moment, Simeon, condus de Duhul, a intalnit acolo pe Iosif și Maria, a vazut Pruncul și bucuria lui a fost deplina.

Simeon era ca cineva care așteapta sa-i soseasca pașaportul cu viza pentru urmatoarea calatorie. I se spusese ca il va vedea pe Mesia inainte de a muri. Poate ca nu știa cati ani avea sa aiba Mesia sau daca ar fi venit calare in Ierusalim sau ar fi ajuns pe alt drum. Dar el știa ca viata lui va continua pana cand il va vedea pe Mesia.

Si deodata simte ca inima lui se poate odihni. Vede un prunc de numai o saptamana si intelege ca e Mesia. Simeon nu se gandeste ca nu-L va vedea pe Isus vindecand sau vorbind oamenilor. El stia ca Dumnezeu fagaduise, Dumnezeu tinuse promisiunea și Dumnezeu il mangaiase cu dragoste prin vederea Mantuitorului de numai o luna.

Simeon este pe deplin multumit acum. Nu se plange de banii pe care nu i-a avut niciodata. Nu se plange de felul in care familia sau prietenii l-au ranit. Nu este cinic cu privire la ceea ce a ratat sau suparat pentru experientele pe care nu le-a avut niciodata. Nu regreta ca nu a vazut mai mult din lume, ca nu a avut un corp mai sanatos sau ca nu a fost mai faimos. Nu este deprimat ca nu și-a pus amprenta in lume, sau ca nu a avut mai multa putere sau mai multa recunoastere. Nu este intristat ca nu a avut o educatie mai buna sau ca nu a invatat mai multe. El stie ca acum viata sa este completa, acum poate sa plece.

Singurul mod in care ai aceasta atitudine este daca, la fel ca Simeon, ai facut din mantuirea lui Dumnezeu bucuria si pasiunea vietii tale. Daca Evanghelia lui Dumnezeu și sensul vietii vazut prin lentila ei a fost preocuparea vietii tale, atunci ajungi la sfarșit și spui: „Am fost mantuit, sunt mantuit și acum voi fi mantuit; sunt complet. Am terminat munca pe care mi-ai dat-o sa o fac. Am vazut mantuirea ta in propria mea viata. Sunt implinit acum.”

O vorba veche spune “Cand nu-ti mai ramane nimic decat Dumnezeu vei constata ca Dumnezeu iti este indeajuns.” Pe unii credincioși, este nevoie ca Dumnezeu sa-i reduca aproape la nimic, pentru a intelege si marturisi: „In Christos, sunt complet. Daca sunt mantuit, am tot ceea ce imi trebuie pentru acum și veșnicie.”

Simeon știa profetic ca acest Mesia nu va fi iubit și primit universal in Israel si in lume. Așa ca le-a spus un cuvant personal Mariei și lui Iosif. (Luca 2:33-35) Cateva lucruri neașteptate pe care tinerii parinti le-au aflat despre  Mesia de la Simeon:

1. In primul rand, multi se vor poticni de El. Multi se vor impiedica de El, respingandu-L și condamnandu-se pe ei inșiși. El va aduce o sabie și va imparti familii, partide si conducatori.

2. In al doilea rand, multi se vor ridica datorita Lui. Multi se vor pocai de pacatele lor, vor crede și vor fi mantuiti. Dupa unele estimari se spune ca numarul evreilor care au crezut in Isus in primul secol a fost de un milion.

3. In al treilea rand, multi vor vorbi impotriva numalui Sau. Numele lui Isus a devenit pentru institutia religioasa evreiasca un blestem și o falsificare. El a devenit pentru ei un profet mincinos, hulit și considerat inșelator. Și cand creștinii au inceput sa-i persecute pe evrei in numele lui Isus, asta nu a facut decat sa sporeasca și mai mult ostilitatea fata de numele Sau.

4. In al patrulea rand, prin el, gandurile multora vor fi descoperite. Mesia va deveni un instrument care dezvaluie de ce sunt motivati cu adevarat oamenii, care sunt lucrurile lor de pret, unde se afla dragostea lor. Mesajul Evangheliei strapunge inima unui om. Nu va ofera alta religie. Iti ofera o alta viata – sansa unei transformari. Te cheama sa-ti parasești idolii, sa te parasești pe tine insuti, sa renunti la viata traita pentru gloria ta și sa o traiești  viata pentru El.

Aceste patru puncte sunt valabile pentru tine si pentru mine. Isus este fie ridicarea, fie caderea ta.

In aceasta vreme de celebrare, sa ne bucuram de Christos Domnul, Pruncul-Rege  si fie ca bucuria noastra sa fie sincera, neformala si molipsitoare! Fie ca Intruparea Domnului Christos sa va aduca linistea, seninatatea, speranta si increderea ca alaturi de Dumnezeu se poate orice. (Filipeni 4:19)

Emanuel C. Pavel
Vancouver, BC, Canada