"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Covid nu numai ca a ucis milioane de oameni si i-a afectat pe foarte multi, ci a fost si o pandemie a dezbinarii in gruparile eclesiale si intre oameni in general. Daca se spunea ca incercarea/suferinta ne uneste se pare ca acum de prea mult bine am devenit foarte polarizati si usor de impartit.

Ultimele optsprezece luni sau cam asa ceva au fost o epidemie de diviziune a bisericii: prezbiteri si pastori care au demisionat de la bisericile in care au slujit mult timp, apoi membrii vechi parasind si ei bisericile la randul lor si plecand in alta parte; unele biserici s-au redus de la adunari infloritoare la „biserici virtuale” cu cladiri goale. Covid a dezvaluit parti ale fratilor nostri crestini despre care nu stiam ca exista, iar prieteni apropiati au devenit aproape peste noapte straini virtuali. Cei despre care am gandit ca sunt giganti spirituali s-au dovedit a fi paralizati de frica in timp ce unii despre care credeam ca sunt timizi si retrasi ne-au surprins prin curajul si hotararea lor.

Un lucru devine din ce in ce mai clar: Covid a venit pentru a sta cu noi o vreme. Multi oameni nu mai privesc la Covid ca la o pandemie, ci ca pe o endemie. O pandemie este o boala care se raspandeste rapid, dar in cel mai rau caz trece in doi ani. O afectiune devine endemica in momentul in care devine parte a vietii in viitorul apropiat. Exista cateva semne ca Covid nu va disparea in urmatorul an. Unele tari cu rate foarte mari de vaccinare continua sa inregistreze rate destul de ridicate de infectie si spitalizari continue. “Imunitatea de turma” a fost atinsa in acele tari, dar boala este inca acolo. Vaccinurile par sa reduca spitalizarile si decesele, dar poate nu asa cum sperasera unii. Daca vaccinurile actuale sau viitoare reusesc sa elimine Covid si sa faca din acesta o gripa banala, ne vom bucura cu totii; dar daca nu o fac, nu ne ajuta de nimic sa traim intr-o stare de suspans pentru cand se presupune ca viata va redeveni normala. Nu poti trai perpetuu intr-o stare de urgenta daca circumstantele nu mai sunt o urgenta. Deci, cum traim daca Covid-19 este acum o endemie, o noua normalitate?

Covid-19 este un flagel nou, iar intelegerea noastra asupra lui se dezvolta si se schimba in timp. Covid este o situatie fluida. A ajunge la adevar este dificil, deoarece cunostintele noastre despre boala nu sunt stabilite. Pentru a face lucrurile si mai dificile, fiecare varianta Covid se accentueaza sporind complexitatea. Gestionarea unei pandemii la scara nationala si globala este o situatie noua pentru toata lumea. Noutatea Covid-19 inseamna ca si adevarul despre cum sa raspundem la acest virus este un concept fluid, este in flux. Aceasta constatare este validata prin lipsa de consens a expertilor medicali, fie ei imunologi, specialisti in boli virale sau dezvoltatori de vaccinuri. Mai toti au pareri diferite despre cum ar trebui raspuns la pandemie. In starea in care ne aflam acum este bine sa intelegem ca unele raspunsuri la Covid-19 sunt inca experimentale iar in timp se vor dovedi a fi degeaba. Confuzia adusa de o noua boala pune societatea intr-un litigiu, intrucat unele raspunsuri ajung a fi inutile din punct de vedere medical, dar obligatorii din punct de vedere legal.

Mi s-a parut interesant a observa faptul ca in cea mai mare masura raspunsurile noastre la Covid sunt determinate de viziunea noastra asupra lumii, si nu de informatiile medicale.

Secularismul ne-a invatat ca informatiile sunt egale cu adevarul. Se presupune ca, daca obtii date medicale despre Covid, atunci vei avea adevarul, iar raspunsul tau va fi unul de incredere, solid. Dar informatiile nu sunt egale cu adevarul. Datele sunt pur si simplu informatii brute. Informatiile sunt doar obiecte sau evenimente fara vreo semnificatie reala utila pana cand le vom interpreta corect. De exemplu, daca cineva spune: „Nu mi-am facut baie de trei saptamani”, acesta este un simplu fapt. Dar ce inseamna acesta informatie? Inseamna ca nu vrea sa se spele? Ca i s-a oprit apa in cartier?Ca a ramas blocat pe o insula? Numai atunci cand am interpretat corect informatia, avem adevaratul ei sens.
 
Date despre vulnerabilitatea varstei, comorbiditati si incarcaturile virale sunt simple fenomene. Informatiile sunt lipsite de sens pana cand sunt interpretate. Faptele trebuie sa treaca prin grila sau filtrul interpretativ pe care noi o numim o viziune asupra lumii pentru a le da sens si apoi pentru a sugera raspunsuri. Daca acel filtru este biblic, atunci faptele vor fi interpretate intr-un mod care sa conduca la un raspuns veridic. O viziune asupra lumii este o colectie de credinte, dorinte, sperante si presupuneri. Include credinta ta despre cine este Dumnezeu, ce este lumea, cine esti tu, ce sunt alti oameni, pentru ce este viata, de ce suntem aici, unde mergem cand murim. Acea viziune asupra lumii este filtrul tau pentru datele care vin la tine. Odata ce faptele au trecut prin acel filtru, atunci avem fie adevar, fie eroare.

Adevarul este ceea ce corespunde realitatii. Oricare viziune asupra lumii corespunde realitatii lui Dumnezeu este cea care va interpreta corect faptele si raspunsul la aceste informatii va conduce la adevar. De ce acest lucru face dificila ajungerea la adevarul despre Covid-19? Este posibil sa avem un expert medical laic care are informatii corecte cu privire la natura si raspandirea Covid-19. Dar interpretarea lui despre ceea ce face in privinta asta este modelata, poate denaturata de o ideologie seculara. Nu are date incorecte, dar are un filtru interpretativ prost. Si daca nu puteti filtra ceea ce spune el inapoi printr-o viziune crestina asupra lumii, atunci permiteti acreditarilor medicale sa va predice cum ar trebui sa traiti ca un om  crestin. Ati schimbat crestinismul cu stiintismul – credinta ca declaratiile stiintifice ofera adevarul suprem. Multi crestini nu inteleg acest lucru si cred ca putem trece direct de la informatiile date de medic sau expertul medical (fie in stanga sau in dreapta) la un raspuns. Nu trebuie sa uitam punctul important: fiecare, de ambele parti, este un om si prin urmare este supus greselii. Aceasta inseamna ca oricine vorbeste sau scrie este  capabil de adevar  sau capabil de a denatura sau omite adevarul.

Un expert medical va poate oferi cifrele exacte cu privire la numarul de infectii, ratele mortalitatii sau ratele de transmitere. Si cifrele nu mint. Dar greseala este sa crezi ca exista un transfer direct de la acele numere la recomandarea lui de a trai. Nu exista. Doctorul filtreaza acele numere prin viziunea sa asupra lumii, prin filtrul sau. Si daca filtrul lui este un filtru secular, fara Dumnezeu, atunci ar trebui sa va asteptati ca recomandarile sale sa aiba acele presupuneri si acele atitudini incorporate in sfaturile sale. Daca urmaresti sfatul lui nu urmaresti faptele seci ale stiintei medicale. Nu, el ofera punctul sau de vedere asupra intrebarilor umane. Iti va spune ce crede ca merita sa faci, ceea ce crede el ca este suficient de valoros pentru a face. Astfel el ofera indrumari etice nu doar indrumari medicale. S-ar putea sa permiti unei persoane fara credinta sa te indrume cum sa traiesti in lumea lui Dumnezeu. S-ar putea sa primiti sfaturi in esenta spirituale de la cineva care nu-L cunoaste pe Dumnezeu.

Crestinii sunt oameni ai adevarului. Credem in ceva numit Adevar. Adevarul este ceea ce corespunde realitatii lui Dumnezeu. In masura in care cunoastem adevarul suntem provocati sa si traim potrivit lui. A ajunge la adevar este cea mai mare problema cand vine vorba de Covid. Am vazut acum lumea crestina impartita in pro si anti-masca, pro si anti-intalnire, pro si anti-vaccin. De ce exista atat de mult dezacord cu privire la Covid? De ce nu exista un consens in biserica cu privire la adevarul despre Covid? In primul rand, datorita unei stari de neincredere in autoritate. Internetul ne-a inundat cu idei ce se bat cap in cap, opinii contradictorii, toate afisate sub eticheta adevarului, stiintei, opiniilor expertilor sau opinii alternative gen „adevarul adevarat”. Odata ce intr-o societate credibilitatea autoritatilor se prabuseste, oamenii se polarizeaza. Ei fie fug fie spre elitele de incredere din punct de vedere istoric: oameni de stiinta, academicieni, doctori, fie fug la revolutionarii care sfideaza elitele. Aceasta impartire are putin de-a face cu calitatea informatiilor ci mai mult  cu modul in care oamenii erau deja predispusi. Oamenii care au avut incredere in medici, in retete si vaccinuri pana acum probabil or sa ramana asa. Oamenii care nu au avut incredere si s-au inclinat spre tratamente alternative se vor asocia cu acestea in continuare. Internetul poate fi o sala de oglinzi care ne ofera ceea ce vrem sa auzim, nu neaparat ceea ce este cu adevarat. Ceea ce este clar este ca epoca internetului, autoritatea unui specialist devine indoielnica si a ajunge la adevar este fapt dificil.

Presupozitiile si gandirea crestina ofera punctul de plecare, grila de interpretare si chiar filtrul final pentru a elimina concluziile antibiblice. Filtrati informatiile printr-o viziune crestina asupra lumii. Toate acestea reprezinta ceea ce inseamna sa traiesti dupa adevarul revelat, nu dupa date nefiltrate.


Emanuel C. Pavel – Vancouver BC, Canada