"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cat de ofensator a fost Isus Christos? Este o intrebare legitima in timpul acesta in care orice mentionare a numelui Sau, orice actiune/atitudine crestina este taxata drept deranjanta. Cred ca oricine sustine ca Domnul Isus a fost un lider religios bland si calm care le-a spus urmasilor Sai sa fie cat mai draguti si protectivi unii cu altii, oricine gandeste asa, a citit Evanghelia partial.

Da, Isus Christos a fost un om bland si smerit dar a fost si un indraznet promotor al adevarului fara compromis, confruntand mentalitati si obiceuri iar asta l-a pozitionat intr-o pozitie ofensiva.

Pentru ca a spus adevarul Isus a infuriat multi oameni iar discursurile Sale au impartit in mod constant multimile. Unii l-au iubit, iar altii l-au urat. Nimeni nu ar putea ramane indiferent sau neutru in privinta lui Isus. Cel putin 75 de pasaje din cele patru evanghelii vorbesc despre modul in care Isus a provocat dezbinare, a suparat oamenii, a starnit lucrurile intr-o directie contrastanta cu mersul vremii.

Orice punct de vedere pe care il avem despre Isus ca o persoana amabila si iubitoare - El a fost asa! - trebuie sa fie balansat cu acest aspect al caracterului sau.
Pentru ca era sfant si drept, pentru ca era Dumnezeu intrupat, ura pacatul si rautatea si proclama intotdeauna adevarul. Asta ii va supara intotdeauna pe oameni – din orice timp. Domnul Isus le-a spus ucenicilor sai ca, asa cum lumea l-a urat si s-a suparat pe el, aceeasi reactie va fi si fata de ei. Nu stiu de ce ne tot asteptam noi la altceva?
Intr-un comentariu al Evangheliei dupa Ioan, R. C. Sproul spunea: ”Noi, crestinii din America de Nord am devenit foarte priceputi in evitarea conflictelor. In paginile Noului Testament, vedem pasiunea apostolului Pavel in timp ce el mergea in calatoriile sale misionare si proclama exclusivitatea lui Isus Christos ca Mantuitor si Domn. In mijlocul paganismului, el a sustinut fara rezerve monoteismul. Raspunsul oamenilor din anumite locuri a fost sa-i arunce pe Pavel si prietenii sai in inchisoare, sa-i bata sau chiar sa-i omoare cu pietre. Dar noi ne-am deprinsa sa evitam acest lucru; spunem ca nu este practic sa fii prea indraznet in vestirea Evangheliei de astazi. Cu alte cuvinte, am imbratisat comoditatea de a nu deranja pe nimeni. S-a spus ca biserica din America de Nord a fost plasata intr-o rezervatie. Ni se permite inca sa existam; inca ne este permis sa ne manifestam credinta; inca ne este permis sa ne rugam in bisericile noastre. Dar ni se interzice tacit sa ne mutam din rezervatie spre piata publica pentru a face proclamatii de credinta.”

Sproul vorbeaste si despre modul in care atat Pilat, cat si Caiafa au pus pragmatismul si oportunismul inaintea caracterului conlucrand la o solutie buna pentru ei: rastignirea lui Isus Christos. „Iti dai seama cat de mult suntem precum Caiafa? Adesea luam decizii din frica. Nu vrem sa fim nonconformisti; nu vrem ca oamenii sa creada ca mergem cu un alt ritm; nu vrem sa provocam ostilitatea lumii. Asa ca ramanem tacuti ...”

De fiecare data in istorie cand Evanghelia a fost vestita cu indrazneala si acuratete, a existat persecutie. De fiecare data cand biserica se pronunta pentru a confrunta nelegiuirea din societate si cultura vremii, va exista o reactie negativa. Nu am nicio dorinta de a cauta persecutie si conflict, dar uneori faptul ca traiesc atat de liber de persecutie ma face sa pun la indoiala angajamentul meu fata de lucrurile lui Dumnezeu. Nu-mi place conflictul, dar nu vreau sa stau printre oameni precum Caifa.
Ceea ce este adevarat despre Invatator este adevarat si despre discipol. Isus a spus adevarul cu indrazneala si cu dragoste iar pentru aceasta, a provocat ofensa, a impartit multimile si a trezit dusmanie si rautate acerba. Daca proclamam adevarul biblic catre o lume intunecata si nevoiasa, vom primi aceeasi reactie.

Sigur, nu trebuie sa iesim din tiparele noastre doar de dragul de a fi activisti si militanti crestini, cautand probleme cu orice pret. Nu trebuie sa fim neintelepti, nemilosi si lipsiti de iubire in timp ce impartasim adevarul.  Domnul Isus a fost cea mai inteleapta, cea mai plina de har si cea mai iubitoare persoana care a umblat pe pamant. Cu toate acestea, in ciuda acestui fapt, El a primit multa ura, opozitie si respingere. De fapt, l-au urat atat de mult incat l-au trimis la cruce. Nu vom scapa de reactii similare daca il proclamam pe deplin si fara teama pe Hristos si Evanghelia biblica.

Profesorul Owen Strachan spunea crestinilor: “Nu mai contorsionati atata pentru a face crestinismul inofensiv. Crestinismul este jignitor. Vine din cer si ne mustra lumea noastra pacatoasa. Christos nu a fost sarbatorit la nivel intalt. Nu a iesit la baluri cu manusi albe si nu a ascultat discursuri elegante la cina. El a propovaduit adevarul in dragoste, l-a ascultat pe Tatal si apoi a fost rastignit brutal, atarnat gol intr-un spectacol public. Sunt atat de obosit de evanghelicii care incearca sa faca credinta crestina placuta omului natural. Trebuie atunci sa fim jignitori si rai si neobisnuit de ciudati ca oameni credinciosi? Nu. Fii o fiinta umana crestina normala, care functioneaza bine. Dar va rog nu mai prezentati credinta crestina ca o reclama la Cocolino. Credinta crestina nu este din aceasta lume; este divina. Ca atare, este o ofensa pentru mandria umana si o neplacere pentru increderea in sine.”

Evanghelia este promovata in varii medii si primeste raspusuri diverse de la ignorare la blestem, la pocainta autentica si vieti schimbate.
Atunci cand esti ridiculizat de oamenii din jur faci ceva corect atata timp cat expui ambele parti ale caracterului lui Isus – dragoste si adevar. Sa continuam a fi intelepti in manifestarea Adevarului si fara rautate.

Emanuel C. Pavel – Vancouver, BC Canada