"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Citirea Bibliei si meditarea asupra cuvintelor din ea nu este doar un imbold al inceputului de an. Ne aflam la mijlocul lui 2019 si ar fi bine sa ne analizam deprinderea de a lectura, de a gandi asupra cuvintelor Scripturii. Pentru cei care au mai citit din Biblie exista ispita de a considera aceasta colectie de scrieri o suma de texte vechi si cunoscute.

Ce poate fi nou? Nu stiu daca ai incercat sa citesti Biblia potrivit caracterului lui Dumnezeu, potrivit cailor Sale si potrivit planului Sau. Cel rau are un plan in lumea aceasta si Dumnezeu are un plan pentru lumea aceasta. Tu si cu mine suntem  intr-unul din cele doua planuri.

Viata de credinta pare uneori limitata si tindem a crede ca suntem ingraditi de optiunile pe care le ofera planul celui rau. Dar nu este asa. Nu cel rau dicteaza limitele credintei mele. Alternativa care ne sta la dispozitie este Imparatia lui Dumnezeu. In Biblie aflam detalii despre cum Dumnezeu stapaneste, care este programul sau de lucru. De fapt definim Imparatia lui Dumnezeu ca guvernarea sau stapanirea Sa peste intreaga creatie. Pe Pamant Dumnezeu are manifestari vizible in concordanta cu planul sau. El isi demonstreaza Autoritatea Sa in fiecare aspect al vietii umane.

Problema de a fi asa de nefericiti si incurcati in existenta cotidiana se datoreaza faptului ca noi vrem ca Dumnezeu sa ne binecuvanteze planurile noastre intr-o masura mai mare decat noi vrem sa implim Planul/Scopul Sau pentru viata noastra si altii. Noi vrem ca El sa ne aprobe gandurile, aspiratiile dar nu suntem pregatiti cu totul sa-L ascultam in indeplinirea planul Sau. Noi vrem ca Dumnezeu sa ne ofere implinire mai presus decat vrem noi sa implinim Planul Sau.

Cuvantul grec pentru “Imparatie” este “basilea” ce inseamna putere, stapanire. Cand vorbim despre Imparatie vorbim despre cineva care stapaneste, Imparatul, Regele, Cel ce guverneaza, Cel ce decide. Daca exista un Stapanitor trebuie sa existe si cei stapaniti sau supusi. Cei supusi sunt indrumati prin regulile date de Imparatul. Imparatia lui Dumnezeu include aceste elemente. El stapaneste peste intreaga Sa creatie. Noi suntem parte a creatiei, coroana creatiunii sale pamantesti iar principiile si legile Sale ne sunt date pentru a trai conform Voii/Planului/Scopului Imparatului.

Daca privim la unul din textile apostolice  - cel din Coloseni 1.12,13 – “multumim Tatalui, care v-a învrednicit sa aveti parte de mostenirea sfintilor, în lumina. El ne-a izbavit de sub puterea întunericului, si ne-a strãmutat în Împãrãtia Fiului dragostei Lui” – intelegem ca nu putem fi “intre”. Nu exista zona gri sau “no man’s land”.

Scopul Imparatiei lui Dumnezeu este de a manifesta pe pamant operatiunile care sunt in Cer. Imparatia lui este vizibila cand istoria umana emuleaza, transpune Cerul.
 
Scopul Imparatiei lui Dumnezeu este de a arata conducerea lui Dumnezeu in istorie dupa cum se intampla in eternitate, in ceruri.

Exista indivizi ce secularizeaza si politizeaza imparatia lui Dumnezeu. Imparatia lui Dumnezeu nu este una politica; nu este democrat sau republican, conservator sau liberal. Primindu-l pe Isus in inima ta ca Domn si Mantuitor iti este garantata intrarea in cer. Avandu-L pe Isus in inima nu garanteaza insa Cerul pe pamant.

Imparatia lui Dumnezeu are radacinile in domeniul spiritual. Este de sus, nu de pe pamant. In Evanghelia lui Ioan (18.28-40) putem citi despre infatisarea Domnul Isus in fata lui Pilat. Evreii il vroiau mort dar nu aveau autoritatea de a face asta. Aveau nevoie de romani sa o faca. Pentru a-i sensibiliza pe Romani sa judece evreii stiau cum sa puna problema: “el a declarat ca este Rege” – asta inseamna ca este impotriva Cesarului.

Pilat il intreaba esti Regele Iudeilor? Împãrãtia Mea nu este din lumea aceasta” a rãspuns Isus. „Dacã ar fi Împãrãtia Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca sã nu fiu dat în mâinile Iudeilor; dar acum, Împãrãtia Mea nu este de aici.” - Isus  Domnul nu a spus ca Imparatia Sa nu este in lumea aceasta ci nu este originara de aici.  Si mai mult Imparatia sa nu accede la putere, nu acapareaza prin forta militara. Cand esti in Imparatia lui Dumnezeu asta stabileste ce faci si cum faci.  Cand esti in Imparatia lui Dumnezeu procedezi conform Imparatului si nu conform lumii. Prea multi dintre noi cautam implinirea si fericirea intr-o forma lumeasca, ce apartine pamantului. Nu putem sa adoptam mijloacele lumii pentru a implini scopurile Imparatiei lui Dumnezeu.

Intr-un alt fel Domnul Isus i-a spus Isus lui Pilat: metodele mele reflecta sursa, radacina mea.

v.37 - Atunci un Împãrat tot esti!” I-a zis Pilat. „Da” a rãspuns Isus. „Eu Sunt Împãrat. Eu pentru aceasta M-am nãscut si am venit în lume, ca sã mãrturisesc despre adevãr. Oricine este din adevãr ascultã glasul Meu.”

Isus spune ceva foarte semnifcativ, important. Cine este din Adevar asculta  Vocea Lui. Imparatia lui Dumnezeu asuma existent unui standard - Adevarul. Asta ne pune in conflict deschis cu mentalitatea lumii unde nu mai este adevar absolut. Oameni nu mai vor un standard care sa dea masura a ceea ce e bun, bine sau rau.

Daca vrei sa fi parte a Imparatiei lui Dumnezeu trebuie sa cauti si sa traiesti Adevarul. Acesta este transcultural, transrasial, depaseste orice situatie. Acest Adevar il gasim in Cuvantul lui Dumnezeu.

Adevarul este standardul absolut dupa care este masurata realitatea. Adevarul este punctul de vedere al lui Dumnezeu in orice subiect. Tu alege subiectul. Orice spune Dumnezeu despre acel subiect este Adevarul.

Adevarul transcende simtirile, sentimentele. Noi avem prea multe optiuni si prea putin Adevar. Spunem: ei bine asta simt eu…asta cred eu sau asta mi-a zis mie mama sau tata…Nu ma intelege gresit, trairile sunt adevarate, daca te simti rau te simti rau…trairile, sentimentele sunt reale, adevarate  dar asta nu inseamana ca ele formeaza Adevarul.

Adevarul este punctul de vedere al lui Dumnezeu asupra oricarui lucru. Asa opereza Imparatia. Cand pierzi Adevarul, te pierzi de Imparatia Sa. Cand pierzi Imparatia Sa pierzi modul lui Dumnezeu de manifesare. Cand pierzi modul de manifestare pierzi persoana Sa.

Domnul Isus spune daca intelegi imparatia Mea tu vei cunoaste Adevarul. De unde vine adevarul? De la Dumnezeu care ne-a creat. Cel care ne-a facut stie cel mai bine. De acea solutiile biblice sunt de promovat, de accepta pentru ca ele deriva din sursa cereasca - de la Dumnezeu.

Daca vrei sa stabilesti sau sa influeuntezi domeniul fizic trebuie sa te adresezi intr-o maniera spirituala. Daca nu faci asta nu ai nici un punct de referinta care sa solutioneze problema, nevoia fizica. Vei avea numai experiente care par intresante sunt bune dar sunt originate in umanitate. Ceea ce noi atingem, mirosim, vedem, gustam trebie sa fie adresat mai intai din punctul de vedere al lui Dumnezeu. Atunci facem o diferenta la nivel umanitatii.

Satan vrea sa te faca sa sari peste aspectul divin pentru ca stie de unde vine solutia, rezolvarea. El nu vrea sa te ajute sa gasesti solutie la problema. Lui ii plac problemele. Cerul guverneaza Pamantul si nu pamntul guverneaza Cerul. Daca nu esti in contact cu Cerul vei fi intr-o continua surpriza si criza aici jos pe pamant.

Isus a spus: Cãutati mai întâi Împãrãtia lui Dumnezeu si neprihãnirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. (Matei 6.33) Daca noi pierdem din vedere perspectiva cereasca ne indreptam spre solutii pamantesti unde nu mai stim care-i mai buna decat alta. Daca esti orb spiritual nu vei stii pe unde sa pui piciorul.
Cand accepti Imapratia lui Dumnezeu in viata ta confirmi cine este Suveranul. Accepti Stapanirea si Conducerea lui Dumnezeu peste tine, viata ta.

In Ps. 103.19 David spune: Domnul si-a asezat scaunul de domnie în ceruri, si domnia Lui stãpâneste peste tot.

In Ps 115.3 autorul zice: Dumnezeul nostru este în cer, El face tot ce vrea.

Dumnezeu este cel ce stapaneste cel ce Domneste, Imparatia este a Lui. Oricine altcineva are aceasta pretentie este un mincinos si idolatru. Cand stii ca Dumnezeu e stapan inseamna ca Legea lui guverneaza fiecare decizie a ta. Legislatia Sa trebuie vazuta in fiecare aspect al vietii. Nu poti avea binecuvanterile depline ale lui Dumnezeu daca nu traiesti in Imparatia Sa urmand legile Imparatiei. Cine nu asculta de legile Imparatiei intra in conflict cu Imapratul.

Cand Dumnezeu stapaneste nu inseamna ca nu vor exista probleme sau nevoi. Satan este un focar de rebeliune si va faca orice sa distruga si sa amageasca. Problema nu este daca Dumnezeu este Suveran, Stapanitor, Conductor. El este si fara aprobarea noastra. Problema este cum ma raportez eu la pozitia Sa - la Imparatia Sa. Te pozitionezi in calea, impotriva planului lui Dumnezeu sau esti cel care implineste planul lui Dumnezeu.

Crestinii dedicati sunt cei care implinesc Legile lui Dumnezeu. Asta inseamna uneori o ascultare intuitiva desi nu intelegem circumstantele si ce se intampla la un moment dat.
Este esential sa intelegem ca Dumnezeu a creat Universal pentru placerea si Gloria Lui – Apocalipsa 4.11: “Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sã primesti slava, cinstea si puterea, cãci Tu ai fãcut toate lucrurile, si prin voia Ta stau în fiintã si au fost fãcute!” Asta ne include pe noi. Dumnezeu are o glorie intrinseca si una extrinseca - care I se confera. Cei care acceptam sa fim oameni ai Imparatiei avem o menire speciala, definite in textul din Coloseni 1.15-17:  “El este chipul Dumnezeului celui nevãzut, cel întâi-nãscut din toatã zidirea. Pentru cã prin El au fost fãcute toate lucrurile care Sunt în ceruri si pe pãmânt, cele vãzute si cele nevãzute: fie scaune de domnii, fie dregãtorii, fie domnii, fie stãpâniri. Toate au fost fãcute prin El si pentru El. El este mai înainte de toate lucrurile, si toate se tin prin El.”

Esti in Imparatia lui Dumenzeu pentru a implini voia Sa pentru a-l glorifica pe El pentru a reintoarce ceea ce Satan a confiscat.

Intram in imparatia lui Dumnezeu prin pocainta inimii noastre iar atunci cand lasam Imparatia lui Dumnezeu sa se manifeste prin noi ajungem la un nivel accentuat al dedicarii personale.

Cand ne uitam la intreceri sportive, si are loc decernarea medaliilor, vine apoi momentul muzical. Sportivii nu sunt intrebati care e cantecul tau favorit, care e piesa care-ti place. E pop, corala, jazz… Acolo se va intona imnul tarii care a dat sportivul castigator. Chiar daca a participat singur in competitie, sportivul reprezinta ceva mai mare decat el. Esti un credincios individual dar nu este doar despre tine, este despre Imparatia lui Dumnezeu.  Tu esti reprezentant al Imparatiei. Si la final peste orice realizare si reusita a ta, lasa ca numele lui Dumnezeu sa fie cantat, sa fie promovat sa fie proclamat.

Emanuel C. Pavel,
Vancouver Area BC. Canada