"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Chicago, 31 Martie-1 Aprilie, 2017

 

In zilele de vineri si sambata, 31 martie si 1 aprilie a.c., recent infiintata organizatie romano-americana interconfesionala: „Coalitia pentru Familie, Credinta si Viata a Romanilor din America” a organizat intr-un cadru mai restrans Conferinta Coalitiei pentru Familie, Credinta si Viata a Romanilor din America, avand ca scop primordial informarea celor prezenti, extinderea si promovarea activitatii organizatiei „Coalitia pentru Familie din Romania in diaspora romana din America.
Conferinta a fost organizata de Comitetul de Initiativa si Organizare al noii Coalitii, format din: Pastorul Cristian Ionescu (Presedinte), Avocatii Peter Costea si Sorin Leahu (ambii fiind Vicepresedinti), Steven Bonica (Secretar), precum si  Dennis Stoia (Trezorier) si Vinicius Sabau (Cenzor), ambii fiind cumnatii familiei Marius si Ruth Bodnariu. De fapt, acest comitet este acelasi care a initiat si organizat miscarile de sustinere a familiei Bodnariu si protestele impotriva abuzurilor Barnevernetului Norvegian din anul trecut. Acesta a fost si unul dintre motivele principale pentru care acest grup a fost invitat de catre Coalitia pentru Familie din Romania sa lanseze o astfel de initiativa si organizatie pe aceasta parte a Atlanticului.

 

Printre vorbitorii organizatori ce au prezentat rapoarte si informatii extrem de graitoare au fost Pastorul Cristian Ionescu, care a prezentat scopul acestui nou proiect interconfesional de extrema importanta, Dennis Stoia, casatorit cu Andreea (Bodnariu), care a adus un mesaj de recunostinta celor prezenti precum si celor ce urmeaza sa vizioneze filmarile conferintei multumind pentru implicarea masiva in sprijinul reunirii familiei Bodnariu. Si sotii Vinicius Sabau si Mihaela (Bodnariu) au fost in asentimentul mesajului adus, iar clipul video realizat de Ionel Bonta (producator emisiuni Credo.TV si membru al Consiliului Consultativ al noii Coalitii) special pentru aceasta conferinta si prezentat in premiera in cadrul acestei sesiuni a fost o aducere aminte a ceea ce comunitatea romaneasca crestina neoprotestanta a realizat prin iesirea in strada in ziua de 16 aprilie 2016.

Apoi, avocatul crestin romano-american Peter Costea din Houston-Texas, fondator al
Aliantei Familiilor din Romania, a prezentat istoricul miscarii cetatenesti de modificare a art. 48 din Constitutia Romaniei si redefinirea casatoriei. Fiind primul avocat romano-american care a facut lobby pentru aceasta cauza inca din 2005, avocatul Peter Costea a fost desigur cel mai in masura sa aduca informatii cu privire la modul in care au inceput aceste eforturi si cum s-au dezvoltat ele pana azi, evoluand in initiativa cetateneasca a Coalitiei pentru Familie si reusita laudabila a acesteia de a strange 3 milioane de semnaturi autentifcate din partea cetatenilor romani ce solicita organizarea unui Referendum in favoarea modificarii art. 48 al Constitutiei Romaniei. Avocatul Peter Costea a oferit participantilor la Conferinta informatii complete despre istoria acestei initiative civice, care nu are o apartenenta religioasa sau politica, si a carei misiune este de fapt cea care ne-a fost incredintata tuturor romanilor, si anume: sa protejam si sa sprijinim familia intemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie.

Dintre invitatii speciali asteptati, din nefericire D-l Mihai Gheorghiu - presedintele Coalitiei pentru Familie din Romania nu a mai reusit sa ajunga la Chicago in timp util datorita unei piedici legate de pasaportul sau, insa interventia si participarea sa la aceasta Conferinta a avut totusi loc in direct prin telefon. In acest fel, domnia sa a reusit sa-si transmita mesajul de apreciere si multumire fata de toti cei ce au hotarat sa se asocieze eforturilor Coalitiei sau urmeaza sa fac acest lucru in viitorul apropiat. De fapt, d-l Gheorghiu a reusit sa aibe un scurt dialog cu reprezentantii confesiunilor crestine reprezentate in sesiunea a 2-a a Conferintei ce a avut loc in dimineata zilei de sambata.

Astfel, ne-am bucurat de participarea in acest dialog cu d-l Gheorghiu in fata celor prezenti la Conferinta a: IPS NICOLAE Mitropolit Ortodox Roman al celor doua Americi, Pastorul Prof. Dr. Sorin Sabau – Presedinte al Asociatiei Bisericilor Baptiste din SUA si Canada, Pastorul Cristian Ionescu – Vicepresedinte al Uniunii Bisericilor Pentricostale Romane din SUA si Canada, Pastorul Cornell Ciobanu reprezentand Bisericile Romane Crestine dupa Evanghelie, precum si Pastorul Daniel Chiu – Pastor al Bisericii Baptiste Romane Logos si Co-Fondator al Scolii Crestine Romane Logos Christian Academy din Chicago, toti fiind membri ai Consiliului de Lideri (Leaders Council) al noii organizatii alaturi de alti 21 de lideri spirituali ai organizatiilor asociative confesionale crestine romanesti din SUA si Canada.

D-l Mihai Gheorghiu a salutat cu bucurie si recunostinta participarea liderilor ce au reprezentat diferitele confesiuni crestine din SUA si Canada, ce si-au deschis inima catre o colaborare mai stransa intre romani, lasand deoparte orice alte diferentieri de crez confesional si asezand pe locul principal unitatea pentru binele Romaniei si al viitorului poporului roman.

Pe langa vorbitorii enumerati mai inainte, am fost cu totii onorati de participarea invitatilor Dr. Adina Portaru avocat al organizatiei ADF International din Bruxelles, si d-l Neville Verster Directorul Programului de Ambasadori al ADF din Phoenix, Arizona.

Pe langa acesti vorbitori este important de mentionat faptul ca (si totodata cu recunostinta catre fiecare) la Conferinta au mai participat o serie de lideri ce au fost invitati sa faca parte din Consiliul Consultativ (Board of Advisors) al Coalitiei pentru Familie, Credinta si Viata a Romanilor din America si reprezentanti ai mass mediei crestine romanesti din SUA.

Ca o concluzie la toate discursurile si prezentarile din cadrul Conferintei Coalitiei pentru Familie, Credinta si Viata a Romanilor din America am fost cu totii foarte impresionati de eforturile facute pana acum de Coalitia pentru Familie din Romania, care se lupta sa influenteze in mod pozitiv mediul social din Romania, sa pastreze valorile familiei, a vietii crestine si sa protejeze ceea ce Dumnezeu a infiintat ca prima institutie sfanta: unirea prin casatorie a unui barbat si o femeie cu scopul de a crea o familie.

Fiecare vorbitor in cele doua sesiuni ale Conferintei a fost precedat de un material video scurt, majoritatea fiind realizate de catre
Prodocens Media, oferite de d-l Catalin Vasile, director media al organizatiei Coalitia pentru Familie din Romania.

Urmeaza ca in timpul cel mai scurt posibil tot materialul video, atat clipurile ce au fost prezentate in cadrul conferintei cat si inregistrarile cu discursurile din cadrul acesteia, sa fie postat integral online si disponibil pentru vizualizare si informare.

Va chemam pe toti sa sprijiniti aceasta actiune nobila, sa fiti alaturi de cei care doresc sa pastreze sanctitatea vietii, familiei si a casatoriei, sa promovati acest proiect si sa participati activ la intalnirile organizate de Coalitia pentru Familie, Credinta si Viata a Romanilor din America.

In curand si noua Coalitie va avea pagina proprie de internet care va fi gazduita la adresa www.RomanianFamilyCoalition.US, pe moment avand doar o pagina de prezentare in reteaua sociala media Facebook, cu numele Romanian-American Coalition for Family, Faith and Life – NFP* * *

DESPRE COALITIA PENTRU FAMILIE DIN ROMANIA

In toamna anului 2015, Coalitia pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constitutiei Romaniei pentru modificarea art. 48, alineat 1, FAMILIA, pentru a inlocui termenul „soti” cu exprimarea „barbat si femeie”.

Conform art. 48, alineat 1, din Constitutia Romaniei, „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.” „Soti” este un termen vag si deschis interpretarilor si din acest motiv dorim revizuirea alineatului 1 al art. 48 astfel: „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.”

Aferent acestui proiect al Coalitiei Familiei sunt si urmatoarele obiective specifice:

  1. Familia sa ramana definita in legislatie ca institutia fundamentala pentru societate, intemeiata pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie. Aceasta definitie sa fie inscrisa in Constitutia Romaniei, care stabileste principiile de baza ale organizarii statului precum si drepturile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor.
  2. Tinerii sa fie complet si corect informati in legatura cu insemnatatea, unicitatea si beneficiile casatoriei si ale familiei astfel intemeiate.
  3. Familia sa fie sprijinita social, cultural si legislativ si respectata ca institutie de care depind binele fiecaruia dintre noi si prosperitatea natiunii.
  4. Statutul casatoriei sa fie intarit prin nerecunoasterea formelor alternative de convietuire, precum concubinajul („uniunile civile”). Acestea demotiveaza cuplurile de la casatorie si ii reduc importanta si unicitatea.
  5. Cresterea si educarea copilului intr-un mediu familial complet si stabil, cu o mama si un tata, sa fie intotdeauna prioritatea politicilor publice si a legislatiei din domeniu. Cu respectul cuvenit pentru eforturile si sacrificiile pe care le fac parintii singuri, reamintim ca interesul copilului este optim servit in familia intreaga.

Conform legislatiei romanesti, revizuirea Constitutiei Romaniei poate fi facuta daca este sustinuta „de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot” (art. 150 din Constitutie). Revizuirea art. 48, alineat 1, din Constitutia Romaniei este propusa, conform legii, de un Comitet de Initiativa ce are ca scop promovarea acesteia in randul membrilor societatii romanesti.

Pana in prezent, organizatia a reusit sa stranga trei milioane de semnaturi in diferite zone ale tarii, si dorim ca acest numar sa se mareasca, incluzand si suportul romanilor din diaspora. Este nu numai o dorinta, dar si o datorie si responsabilitate civica si crestina pe care o avem fata de generatiile viitoare, de a pastra sanctitatea casatoriei si a promova un mediu propice dezvoltarii familiei in conditii morale, legale si sanatoase din punct de vedere psihic si social.

Mai multe detalii pe: www.coalitiapentrufamilie.ro

* * *

Articol realizat de:
Monica Badulescu - Misiunea Genesis
si Steven Bonica