"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Legendele populare spun ca Martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia. El semnifica venirea primaverii, reinvierea naturii si trecerea dintre anotimpuri. Cele doua fire impletite, alb si rosu, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura - frig, fertilitate-sterilitate. Rosu inseamna de asemenea dragoste iar albul puritate. Este interesant de mentionat ca la geto-daci anul calendaristic incepea la 1 Martie. Calendarul lor popular avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc si era oferit de Anul Nou alaturi de urari de bine, sanatate si prosperitate.


Poetul George Cosbuc afirma despre martisor: "Scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta ar se se ofileasca."


Astazi, valoarea martisorului include si creatia artistica, totodata pastrand simbolistica din trecut si perpetuarea traditiei de a-l oferi celor dragi.


In acest an Mărțișorul a fost sărbătorit la San Francisco de comunitatea noastră prin cântec, joc si voie. In cadrul Festivalului Internațional Martisor organizat de George Kulya și dedicat acestei sărbători au participat artiști din comunitatea noastră și de peste ocean: Abigail Budak, Dorina Manga, Viorica Onut, Vasile Morosanu, Lenuta Burghila, Andreea Braga și alte grupuri folclorice și de dansatori. Festivalul a fost un succes iar noi ne bucuram de popularitatea evenimentului și de faptul ca romanii din diaspora mențin vie tradiția pentru generațiile viitoare.