"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!” ~ Nichita Stănescu


Daca e toamnă, atunci e sigur festival! Suntem printre norocoşii ce pot spune că în fiecare an, toamna începe pentru noi prin muzică, dans şi multă, multă voie-bună!

Tradiţionalul Festival de Tradiţii Românesti organizat de Biserica Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, din Lilburn, Georgia aflat la cea de-a XVI-a ediţie a avut loc pe data de 8-9 octombrie, 2016, şi a constituit ca în fiecare an un fericit prilej de întălnire între românii din zona Metro Atlanta. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii ne-a indemnat sa fim cu toţii exemple de toleranţa si iubire, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participarea numeroasă nu doar in zilele de sărbatoare ci şi in timpul anului la slujbele duminicale, invitand totodată pe cei prezenţi sa treacă pragul bisericii în fiecare duminică, şi nu doar de Festival. Sper să ţinem cu toţii cont de sfaturile dansului. Avem nevoie de pacea şi linistea ce vin atunci cand trecem pragul unei biserici si aducem rugaciunea noastra de mulţumire pentru lucrurile bune şi frumoase ce se întamplă în viaţa noastră!

 

De-a lungul celor doua zile festive, cei prezenţi au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos şi variat program artistic, menit să renască spiritul naţional, să redescopere valorile autentice, astfel incât tinerele generaţii să ia contact îndeaproape cu arta populară, şi să cunoască totodată mostenirea pe care au sfânta misiune să o ducă mai departe.


Programul artistic de o înaltă ţinută a fost susţinut de interpreţi locali dar şi de invitaţi speciali, oaspeţi de onoare ai micii noastre comunitaţi, şi as dori să-i menţionez pe cei care au contribuit la reuşita acestui frumos program artistic: cunoscuta şi apreciata solistă bucovineancă Laura Haidău, tanăra şi talentata solistă munteancă Denisa Crăciun,
Ansamblul “Ciprian Porumbescu”, dansatorii noştri locali, aparţinand grupului "Bucovina”, coregrafi Garofaş & Irina Milici. Mici in statura dar deosebit de talentati, tinerii dansatori ai formaţiei “Miorita” sub îndrumarea entuziastă a Părintelui Nicolae Clempuş, au primit repetate ovaţii si nu doar din partea părinţilor atât de emoţionaţi. Au evaluat sub privirile admirative ale întregii audienţe formaţia de dansatori bulgari “Rosa”, Sorin Obreja, Violetta Nicolay, Austin si Ema - Dance De Sorolay, şi nu în ultimul rând entuziastul nostru solist local de muzică usoară, Danuţ Buţurcă-Florescu.

Ne-am întălnit cu daci adevăraţi Alex, Mircea Coman si Valentin Şerban, i-am avut printre noi pe Ştefan cel Mare, A.I. Cuza şi Constantin Brâncoveanu, am pictat flori de floarea soarelui cu pictorul nostru local, Lucian Brener, am degustat plăcinte româneşti stropite din belsug cu vin şi am simţit încă o dată bucuria de a fi români adevăraţi!! Am fost la sat, la bunici păşind în micuţa sală socială a bisericii, care prin dragostea iubitorilor de folclor ai comunitaţii noastre s-a tranformat într-un colţişor din România. O ladă de zestre, un fuior de lână, un podeţ şi o fantană, multe costume populare şi o infinită dragoste pentru tot ce e românesc ne-au făcut să ne simţim în acest muzeu “ca acasă”. Sincere felicitari tuturor care au gândit şi realizat această oază de românism pe pamânt american! Savuroasele mâncaruri tradiţionale românesti, prăjiturile alese şi voia bună au fost prezente din plin şi pe gustul tuturor celor prezenţi. Gospodinele comunitaţii noastre în frunte cu d-na preoteasa Diana Acsente şi inimoasa noastră Rodica Grigoraş, alături de alte multe mâini harnice şi pricepute au dat dovadă de un talent culinar remarcabil: micii, sarmalele şi prăjiturile servite au fost delicioase! Dacă nu aţi fost prezenţi la acest Festival, vă invit călduros la următoarea ediţie, în primăvară, urmată de cea din toamnă, două anotimpuri ce se unesc sub drapelul romanesc şi ne dăruiesc prilej de bucurie!!!

Evanghelia lui Matei, Cap. 5, versetul 14 ne spune “Voi sunteţi lumina lumii”, să fim aşadar o lumină, pentru noi şi pentru cei din jurul nostru, să strălucim şi să împrumutăm din strălucirea noastră tuturor celor ce ne inconjoară!

Trăim în plină toamnă, frumoasă şi bogată, românească în cuget, faptă şi şimţire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toţi cei a căror inimi, deşi departe de casă, încă mai bat româneşte, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodată nu fu mai frumoasă”.