"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

CANDIDATUL ÎNSCRIS DE ALEGĂTOR (WRITE-IN CANDIDATE) ȘI ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 2024 ÎN ROMÂNIA

Cadru legislativ
Constituția României din 1991 (amendată în 2003) prevede că președintele României poate fi reales o singură dată, chiar și succesiv (art. 81, alin. 4), pe o durată de 5 ani de la data depunerii jurământului (art.83, alin. 1) până la depunerea jurământului președintelui nou ales (art. 83, alin. 2) și că mandatul său poate fi prelungit, prin lege organică, doar în caz de război sau de catastrofă (art. 83, alin. 3). Anterior amendării din 2003 președintele era ales pe o durată de 4 ani.

Alegerile prezidențiale din 2024 în România au constituit un eveniment politic major, ale cărui repercursiuni au divizat societatea în două. Momente similare s-au petrecut la alegerile prezidențiale din 1990 (primele alegeri organizate după căderea regimului comunist, din decembrie 1989, când România era într-un hiatus constituțional, actuala constituție neexistând) și 2000 (când pe atunci președintele Ion Iliescu, de la PSD/social-democrat, intrase deja în al treilea mandat prezidențial neconstituțional, el fiind ales în 1990 și reales de două ori, neconstituțional, în 1992 și 2000).

În cazul alegerilor prezidențiale din 2024 președintele Klaus Werner Iohannis (PNL/liberal-conservator) a fost ales în decembrie 2014 și reales în decembrie 2019, mandatul lui expirând la 21 decembrie 2024.
Istoric

La 4 iulie 2024 primul ministru Marcel Ciolacu (PSD/social-democrat) a anunțat că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur, în caz că niciunul dintre candidați nu ar fi obținut în primul tur cel puțin 50% plus 1 vot). Pentru cetățenii români din străinătate (diaspora), având în vedere distanțele mari dintre centrele de votare, s-au acordat două zile suplimentare, adică 22 și 23 decembrie pentru primul tur și respectiv 6 și 7 decembrie pentru al doilea tur.

Pentru primul tur au candidat reprezentanți ai partidelor politice, precum și independenți. Candidata Diana Șoșoacă (SOS/ultranaționalist) a fost descalificată de Curtea Constituțională din România (CCR) pe motiv că discursul ei public ar fi violat sistematic ordinea constituțională și valorile euro-atlantice ale țării. Decizia a fost aspru criticată de opinia publică, cu motivarea că instanța și-ar fi depășit atribuțiile și ar fi limitat dreptul constituțional la liberă exprimare.
După numărarea voturilor au fost declarați câștigători pentru turul al doilea primii doi candidați, respectiv Călin Georgescu (independent, cu 2.120.401 voturi, adică 22,94%) și Elena Lasconi (USR/liberal, cu 1.772.500 de voturi, adică 19,18%).

Pe 2 decembrie 2024 CCR a validat rezultatele din primul tur al alegerilor, precum și organizarea celui de-al doilea tur pe 8 decembrie (pentru diaspora, între 6 și 8 decembrie).

Pe 6 decembrie, în timp ce alegerile erau în curs de desfășurare pentru diaspora, CCR a revenit cu o nouă decizie și a anulat rezultatele alegerilor din ambele tururi (al doilea tur fiind în plină desfășurare pentru diaspora), ceea ce a creat puternice resentimente ale opiniei publice de pretutindeni. Motivul invocat a fost că președintele Klaus Werner Iohannis ar fi permis desecretizarea unor informații ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), conform cu care Călin Georgescu ar fi declarat un buget de campanie de 0 lei și că și-ar fi făcut campanie pe rețeaua socială TikTok, iar investigații ulterioare ar fi arătat donații nedeclarate de aproximativ 1 milion de euro de la terțe părți. Ulterior s-a descoperit că PNL, partidul președintelui Iohannis, a finanțat o campanie electorală pentru candidatul propriu, Nicolae Ciucă (care s-a clasat al 5-lea în primul tur, cu doar 8,79% din voturi), iar hashtag-urile au fost folosite de terțe personae pentru a-l promova pe Georgescu, dar fără știrea acestuia.

În ciuda acestor fapte, președintele Iohannis a declarat că decizia CCR este legitimă și că trebuie respectată, adăugând că va rămâne președinte până când va fi inaugurat noul președinte, la o dată nedeclarată, care va fi stabilită ulterior.

Pe 21 decembrie 2024 mandatul lui Iohannis a expirat, el intrând într-o extindere nelegitimă a mandatului de președinte, cu încălcarea articolelor 81 și 83 din Constituție, care stipulează expres condițiile și durata mandatului prezidențial.

Drept consecință, România a intrat într-o criză politică profundă, adâncită și de o criză economico-financiară, iar situația curentă este extrem de volatilă, prefigurându-se masive demonstrații populare.

Propunere

În acest context, pentru evitarea unor situații similare în viitor, propunem ca în legislația electorală din România să fie introdusă pe buletinele electorale opțiunea candidatului înscris de alegător (the write-in candidate), existentă în legislația SUA.

În SUA alegătorul poate scrie pe buletinul de votare numele altor candidați care nu sunt tipăriți pe buletin, atât pentru președinte, cât și pentru senatori, deputați, guvernatori sau alte funcții. În unele state ale SUA candidații înscriși de alegători trebuie să depună documente înainte de alegeri.
Această practică este foarte populară și admisă de majoritatea statelor SUA, inclusiv în Washington, DC (cu excepția a cinci state). Ea a fost practicată ocazional și la referendumuri cu alegeri multiple (de exemplu, în ianuarie 1982 în Guam).

Un alt avantaj al spațiului gol din dreptul candidatului înscris de alegător este faptul că se reduc consistent costurile tipăririi numelor de candidați (deși, pe de altă parte, ar crește complexitatea numărării voturilor). Acest sistem este folosit și în alte țări (Japonia, Filipine, Finlanda).

În SUA sunt nenumărate cazurile de candidați write-in care au primit și chiar au căștigat alegeri atât la nivel federal, cât și statal și local.
Această practică, văzută internațional ca tradițional americană, a început să fie folosită și în alte țări (Ecuador, Brazilia, Franța, Suedia, Austria).

Concluzie


Opțiunea includerii candidatului înscris de alegător (the write-in candidate) pe buletinele electorale din România ar evita situații abuzive ca anumiți candidați să fie respinși nejustificat de organele oficiale. De asemenea, s-ar evita situații de criză, precum impasul legislativ creat de instanțele din România la alegerile prezidențiale din 2024.

De aceea, susținem că această soluție se impune cu necesitate și trebuie implementată de urgență și în legislația electorală din România.
NOTĂ: Acest articol a fost publicat în MEDIUM, la https://tdianu.medium.com/, iar autorul își reține dreptul de proprietate intelectuală asupra variantelor în limba engleză și a traducerilor aferente în alte limbi.

(Washington, DC - 02 ianuarie 2025)

Tiberiu Dianu a publicat mai multe cărți și o serie de articole în drept, politică și societăți post-comuniste. În prezent locuiește și lucrează în Washington, DC și poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

 

 

Cultura

Crize și Stress = Putere și Curaj

on 21 Aprilie 2025

Societatea, mediul politic si cultura noastra sunt intr-o stare continua de tran...

Clivaje românești - răni nevindecate

on 21 Aprilie 2025

I. Fracturarea Memoriei Exilului românesc, în vremuri de criză și de războaie Am...

Scenarii de supraviețuire

on 24 Martie 2025

Călătoria și războiul. Iată dominantele zilelor noastre. Orizont și nihilism. Su...

Scuturând cenușa progresismului

on 24 Martie 2025

In sfarsit s-a mai dus unul. Experienta mea canadiana de pana acum include schim...

O tragedie românească: riscul de a rămâne înafara...

on 23 Februarie 2025

Moto: Înnoirea gândirii este cu atât mai importantă cu cât piedicile în calea an...

Dumnezeu nu citeste sondaje de opinie

on 23 Februarie 2025

Ne-am trezit intr-o lume unde oamenii nu inteleg nimic din ceea ce spunem. Ba un...

Diverse

Comunicat al Casei de Pensii: Certificatul de viat...

on 22 August 2024

Potrivit art.98 alin.(5) si (6) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de...

O Cale Către Creșterea Spirituală și Trezire

on 22 August 2024

Descoperiți Puterea Institutului Biblic Digital: O Cale Către Creșterea Spiritua...

Când DOMNUL DUMNEZEU are ultimul cuvânt …

on 20 Iulie 2024

Deși au fost și sunt multe întrebări și echipa FBI este și va fi pentru mult tim...

Semne ale Vremurilor - Răpirea

on 23 Iunie 2024

Israel și Răpirea BisericiiTrăim vremuri interesante din punct de vedere escatol...

Permisul de conducere international

on 19 Martie 2020

Tipul de permis de conducere care se poate folosi în România dacă conducătorul a...

Meditatii crestine

Casa lui Caiafa - Lepădarea și reabilitarea lui Pe...

on 21 Aprilie 2025

„Domnul S-a întors, și S-a uitat țintă la Petru. și Petru și-a adus aminte de vo...

Lansare de carte - Măreția Dumnezeului nostru

on 24 Martie 2025

(Colecție de studii și mesaje biblice)

Binecuvântări din Cartea Apocalipsa

on 23 Februarie 2025

Profețiile lui Daniel și cartea Apocalipsa merg mână în mână, se completează una...

Porțile Ierusalimului

on 22 Februarie 2025

 „Pe zidurile tale, Ierusalime, am pus niște străjeri care nu vor tăcea niciodat...

Biserica Nașterii Domnului — Momentul Oportun într...

on 21 Decembrie 2024

„În vremea aceea a ieșit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea....

O singură limitare - Realități despre ispitire

on 22 Noiembrie 2024

„Șarpele era mai șiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dum...

Politica

Incendii forestiere în Helly-Wood

on 22 Februarie 2025

Începând cu 7 ianuarie 2025 o serie de 30 de incendii forestiere au afectat zona...

Candidatul înscris de alegător

on 26 Ianuarie 2025

CANDIDATUL ÎNSCRIS DE ALEGĂTOR (WRITE-IN CANDIDATE) ȘI ALEGERILE PREZIDENȚIALE D...

Mediul înconjurător și activitatea umană

on 25 Ianuarie 2025

Unul din ordinele executive ale președintelui Trump în prima zi, în revenirea la...

Mari decizii în favoarea Israelului

on 22 Noiembrie 2024

Luna noiembrie 2024 este luna marilor decizii după câștigarea categorică la votu...

Semne ale vremurilor în tehnologia modernă

on 26 Septembrie 2024

Suntem o generație, cu capacitatea de a fi martori la unele dintre evenimentele...

Atac fără precedent al Iranului asupra Israelului

on 26 Aprilie 2024

Deși, eram pregătit, să tratez evoluția cipului (RFID) și folosirea lui cu intel...

Orașe SUA

O zi în inima Africii (2)

on 21 Aprilie 2025

În capitalăNe-am făcut loc printre mulțime. Conduceam foarte încet. Oamenii ne-a...

Povești de viață… istoria unei păpuși

on 21 Aprilie 2025

“Există întotdeauna în copilăria noastră un moment când uşa se deschide şi lasă...

OMUL: de la Etică la Morală. Tratat de Onestologie...

on 21 Aprilie 2025

Introducere – Secțiunea 09Care este forma acestui tratat?Numesc această lucrare...

O zi în inima Africii

on 24 Martie 2025

Vă prezint cartea “O zi în inima Africii”. Am început să o scriu încă de când am...

Captand lumina soarelui - o scurta istorie despre...

on 24 Martie 2025

Ador florile! Toate florile! De camp, sera, cele pline de petale sau ascunse pri...

OMUL: de la Etică la Morală. Tratat de Onestologie...

on 24 Martie 2025

Motto: Limbajul politic este conceput pentru a face ca minciunile să sune adevăr...