v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE ‘“ ’” /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
Il admir sau il iubesc? Ma preumblu de ceva vreme in jurul acestei intrebari cu referire directa la Mantuitorul.
Cateva consideratii simple: sa admiri o statuie nu inseamna neaparat sa iubesti acea sculptura. Sa admiri o pictura nu inseamna ca nu mai poti trai fara ea. Sa admiri o persoana nu inseamna neaparat sa o iubesti. Admiratia te tine poate dincolo de linia demarcata pentru presa. Iubirea insa te arunca in bratele celui privit.
A-L admira pe Isus o poate face practic oricine. Cei mai multi au respect fata de ceea ce El a zis si a performat. A-L iubi inseamna altceva…
Incerc sa privesc spre primii ucenici, spre cei care s-au intersectat in drumul lor cu Domnul Isus. Natanael l-a admirat sau l-a iubit? Tanarul bogat l-a admirat sau l-a iubit? Iuda l-a admirat sau l-a iubit? Sutasul roman, l-a admirat sau l-a iubit? Samariteanca, l-a admirat sau l-a iubit? Si lista poateCand actiunea ta se bazeaza pe admiratie rezulatul este diferit decat atunci cand faci ceva motivat de dragoste. Dragostea merge inca o mila, admiratia e foarte precisa si nu stie ce inseamna ceva in plus. Admiratia nu te predispune la efort suplimentar si te protejeaza de lovituri. L-o fi iubit Simon cand nu i-a spalat picioarele? Il iubeste cel care se considera radical pentru El si nu arata ca a cunoscut dragostea cu care a fost platit, iubit? Cel care o stie, o accepta, dar nu o cunoaste. Si in astfel de situatii, imi dau seama usor ca a fi radical nu inseamna a fi neaparat corect.
Sunt oameni care nu iubesc “Legea” dar isi construiesc in crestinismul lor propria legislatie. Nu aia, nu acolo, nu d-aia...nu vor Legea lui Dumnezeu pentru ca zic ca inteleg Harul; dar paradoxal n-au "harul" de a experimenta Harul, de a trai liber si de a-i lasa si pe altii sa traiasca. Ei vor legi si dupa ce le fabrica pentru ei le “vand”/distribuie cu o verva demna de gruparea celor cu filacterii si ciucuri. Daca citesti ceva, nu stii ce sa citesti; daca asculti muzica; nu stii ce muzica sa asculti; daca mananci ceva; nu stii ce sa mananci; daca te joci ceva; nu stii cu ce sa te joci; ei, fauritorii regulilor noi, stiu cel mai bine ce sa imbraci, cand sa dormi, cu cine sa vorbesti, unde sa te speli, ce sa porti, ce sa mesteci...dar asta e dragoste sau admiratie?
Pentru ei, dragostea se masoara in performanta, iar ei sunt cu siguranta arbitrii neprihanirii.
Isus te iubeste dincolo de performantele tale. De fapt intelegi cel mai bine iubirea Sa, gandindu-te ca pe cand nu meritai nimic (nu erai asa de “dragut” si atent in fapte bune ca acum) El te-a iubit si a murit pentru tine. Crezi ca acum dragostea Lui s-a schimbat sau devine mai inflacarata pentru “agitatia” pe care o faci in jurul ideii de a fi si tu crestin?
Ideea mea nu este de a delimita in acest punct oamenii; ci de a-i provoca pe cei care spun ca-L iubesc pe Isus sa mearga dincolo de granita admirarii. A cunoaste Biblia, a predica, a te ruga, a “te bate” cu unul si cu altul in argumente pentru “slava Domnului”, a da un ban pentru un om in nevoie, s.a.m.d., nu inseamna neaparat a-L iubi.
Frederick Lehman a scris in 1917 un imn in care spune:
Could we with ink the oceans fill,
And were the skies of parchment made,
Were every stalk on earth a quill,
And every man a scribe by trade,
To write the love of God above,
Would drain the oceans dry,
Nor could the scroll contain the whole,
Though stretched from sky to sky.
O love of God, how rich and pure!
How measureless and strong!
It shall forevermore endure
The saints’ and angels’ song.
Recent am parcurs o carte despre pasajul cuprins in Scripturi si localizat in 1 Corinteni 13. Biserica AGAPE din Vancouver studieaza aceasta carte in fiecare duminica de mai bine de un an de zile si prilejul interesectiei cu un cunoscut pasaj biblic a reprezentat pentru mine provocarea de a parcurge una din cele mai noi carti despre acest subeict. "Reclaiming Love - Radical Relationships in a Complex World" scrisa de Ajith Fernando si aparuta la Zondervan este aparte in contextul cartilor aparute despre acest pasaj. In primul rand datorita unui continut ce vine din inima unui om implicat in misiunea crestina. El nu face din dragoste un eveniment de casatorie sau un ingredient al altor momente importante din viata; el promoveaza si vrea sa afiseze dragostea in existenta cotidiana invitinadu-l pe cititor sa isi reconsidere pozitia fata de acest componenta esentiala a relationarii la Dumnezeu si la semeni: dragostea. Inventarul atitudinilor legate de dragoste descopera multiple carente ale trairii crestine pe care un suflet onest le poate recunoste. “Reclaiming Love” exprima o invitatie la calatorie de la inima la inima dar intr-o maniera complexa, provocatoare ce te deschide spre lucrarea de mangaire a Duhului Sfant. Ve-o recomand ca lectura.
Nu-l admira pe Isus. El chiar merita iubit!
Emanuel C. Pavel
Pastor, Agape Christian Church – Vancouver, BC
www.blog.punctul.com