"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cu dor de tot ce înseamnă suflet românesc, onorând tradițiile  noastre pline de culoare și veselie, comunitatea românească din Sacramento se adună în fiecare an in septembrie, la o sărbătoare vestită deja pe coasta de vest a Americii, în toată țara și chiar și în România. S-a adunat mult talent în această zonă și dragoste de tot ce e frumos în a fi român.
Centrul Comunității Românești din Sacramento, organizatorii Festivalului, transformă de 16 ani un parc din acest oraș american într-o mică “mare” Românie.  Anul acesta l-am avut invitat pe domnul Cosmin Dumitrescu, Consul General, Consulatul General al României la Los Angeles, care a fost introdus comunitatii romanesti de domnul Alin Alistar, Consul Onorific la Scaramento.  


Participanții au fost încântați de programul artistic variat. Prezent la Sacramento a fost si tenorul Costel Busuioc, care ne-a încântat cu vocea lui fenomenală. Cu un timbru deosebit de frumos ne-a cântat cu arii de operă. Văzduhul a fost plin de armoniile inegalabile ale muzicii noastre, de aroma mâncărurilor tradiționale românești, de vorba dulce românească a sutelor de români care se revăd cu această ocazie specială. Și mai este ceva deosebit în acest colț de Românie: în fiecare an, prin coordonarea plină de talent a doamnei Abigaila Budac, la festival avem invitați și din alte zone ale Americii și artiști veniți din România.  În acest an, am admirat talentul tinerilor dansatori din Ansamblul Folcloric Datina veniți din Seattle, statul Washington. Este o încântare să vezi tineri crescuți în America dansând cu atâta plăcere dansurile tradiționale românești. Mai ales dansul Călușarilor a stârnit puternice aplauze și ne-am simțit mândri să arătăm multor vizitatori americani frumusețea tradițiilor noastre folclorice.  


În fiecare an, Festivalul Romanesc din Sacramento promovează imaginea unei mari personalități din cultura românească. Anul acesta, am privit cu reverență la Steaua nepieritoare a monumentalului Eminescu. Da, la Eminescu, gânditorul și formatorul de gând înalt românesc, la patriotul Eminescu. E mare România la Festivalul din Sacramento, iar anul acesta Festivalul a fost închinat marelui nostru poet național, Mihai Eminescu! Într-o unitate care inspiră, românii de pe cele două maluri ale Prutului, sărbătoresc împreună o unitate a inimii și gândului, pe care nu o poate rupe nicio granița. Cu multa bucurie am ascultat membri din Comunitatea Moldovenească din Sacramento care au recitat din poeiile lui Eminescu. Pe langa aceștia, Briana Negrea, cu toate ca nu s-a născut în România, la varsta de 6 ani jumate, este printre continuatorii limbii române și a recitat Somnoroase pasarele. Maria Salaru, Președintele AO Societatea Culturală din Chișinău,Vasile Militaru, a avut bucuria să se afle în State și să poată participa la Festivalul Românesc.


Popas de suflet Românesc în Sacramento... Pentru o zi, Parcul din Roseville a sunat de cântecele din repertoriul variat, internațional, al Abigailei Budac, al formației Dor Romanesc de la Los Angeles (Marian Milita, Petruț Gabriel Pop și Mitică Grigoruț), care au cântat muzică populară, Viorica Onuț care ne-a încântat cu muzica populară din Bucovina și Mitică Grigoruț care ne-a cântat muzică populară din Ardeal. Ca în fiecare an, Augustin Lazar și Cornel Buduroi, artiști locali, au susținut eforturile comunității românești si ne-au încântat cu muzica lor.
Mulțumirile organizatorilor se îndreaptă către membri Bisericii ortodoxe „Învierea Domnului” care au pregătit mâncarea, către Boris Budac, prezentatorul Festivalului și Alina Jar, prezentatoarea momentului Eminescu, către Colo Dumitriu care a asigurat sonorizarea Festivalului, către Viorel Nicula, presa românească locală, ziarul Miorița USA, către Bianca și Traian Iosif, Athena Budac, Iulia Bodeanu, Katica Goț și Ionel Budac, care au adus, prin multă muncă și dăruire, culoare și festivitate parcului pe care l-au pregătit așa cum se cuvine ca să găzduiască Festivalul Romanesc, și către toti cei care au contribuit la succesul festivalului de anul acesta.


Încă mai sună ecoul amintirilor proaspete și savurăm fiecare ocazie de a trăi intens tot ce e frumos în românitatea pe care o purtăm cu mândrie oriunde am fi în lume. Cu admirație, un vizitator de origine Filipineză a adunat într-un cuvânt impresia lăsată de Festivalul Românesc – „Bucurie! Tradițiile voastre, cultura voastră populară transmite Bucurie”. Avem satisfacția de a aduce lumină în suflete la acest eveniment anual special. Abia așteptăm revederea...