"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ambasadorul George Cristian Maior s-a întâlnit cu oficiali şi cu românii care lucrează la marile companii IT din statul Washington (Microsoft, Amazon), cu primarul oraşului Bellevue, cu reprezentaţii Boeing, și a susținut o prelegere la University of Washington

Cu ocazia vizitei la Seattle (statul Washington), ambasadorul George Cristian Maior, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai companiei Amazon în cadrul căreia au fost discutate activitatea companiei americane în țara noastră și perspectivele de extindere a acesteia. George Cristian Maior a subliniat potențialul deosebit oferit de România în sectoare precum IT și cercetare – dezvoltare, dar și avantajul poziției geografice pentru ca Amazon să transforme țara noastră în centrul logistic principal pentru zona Central – Estică a Europei.

Tony Chor, director și Tom Sullivan, director pentru relații publice internaționale, au subliniat faptul că România reprezintă o prioritate pentru Amazon, centrul de la Iași fiind într-o continuă extindere (având în prezent peste 900 de angajați), compania având planuri similare și pentru recent deschisul birou din București. De asemenea, cei doi au arătat că firma americană dorește să își diversifice programele de colaborare cu centrele universitare din țara noastră.

În continuarea programului de întâlniri, ambasadorul George Cristian Maior a efectuat o vizită la sediul companiei Boeing, ocazie cu care a discutat cu Monty Oliver, senior vice president pentru Europa, despre îndelungata relație dintre compania  americană și țara noastră, inclusiv despre parteneriatul Boeing – Romaero, dar și despre oportunitățile de extindere a acestei colaborări. Ambasadorul român a subliniat potențialul oferit de țara noastră pentru a deveni un centru regional de transport în contextul în care aeroportul București – Otopeni a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ca număr de călători în ultimii ani în Europa. Reprezentantul companiei Boeing a subliniat importanța relației cu țara noastră și intenția companiei de a sprijini TAROM în procesul de modernizare a flotei sale de avioane. În încheierea vizitei, ambasadorul român s-a întâlnit cu o parte dintre românii ce lucrează pentru Boeing, compania având în Statele Unite peste 200 de angajați de origine română.

De asemenea, vizita a cuprins o masă rotundă la care au participat companii din zona Seattle care activează în domenii precum IT&C, aeronautică, bancar, precum și fonduri de investiții din statul Washington, evenimentul fiind organizat de Trade Development Alliance of Greater Seattle. Cu această ocazie, ambasadorul George Cristian Maior a prezentat oportunitățile pe care le oferă țara noastră investitorilor străini, subliniind faptul că economia românească înregistrează cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană. Ambasadorul a arătat că printre sectoarele cu potențial sporit pentru investiții în România se află IT&C, energia, apărarea, agricultura, industria auto și cea aeronautică, subliniind relația comercială foarte bună pe care țara noastră o are cu statul Washington (al treilea partener comercial după Texas și New York) și invitând partea americană să analizeze oportunitatea organizării unor misiuni comerciale reciproce în vederea extinderii acestei relații. La rândul lor, reprezentații companiilor prezente s-au arătat interesați de facilitățile oferite de țara noastră investitorilor, de oportunitățile oferite de piața de capital și de sectorul turistic din România, dar și de eventuale proiecte de colaborare între universități din cele două țări.

În cadrul vizitei, ambasadorul George Cristian Maior a avut o întâlnire, la sediul companiei Microsoft, cu liderii comunității românești din Seattle și împrejurimi, la invitația consulului onorific al României în statul Washington, Iulian Calinov. În opinia ambasadorului român, comunitatea româno-americană din zona Seattle este una dintre cele mai active și bine organizate din SUA. Mulți dintre românii stabiliți în statul Washington lucrează în companii precum Microsoft, Amazon sau Boeing, cu investiții importante în România, valorificarea potențialului oferit de prezența acestei elite a comunității române în SUA fiind esențială pentru îndeplinirea unor obiective de politică externă, dar și pentru promovarea valorilor naționale, în special pe parcursul anului viitor, când va fi sărbătorit Centenarul Marii Uniri.

Un alt punct al vizitei l-a reprezentat întâlnirea ambasadorului George Cristian Maior cu John Stokes, primarul oraşului Bellevue (oraş-satelit al Seattle-ului, sediu a numeroase companii internaţionale). Primarul John Stokes şi-a exprimat deosebita apreciere pentru comunitatea româno-americană din zona metropolitană Seattle, arătând faptul că prezenţa specialiştilor români în toate marile firme din regiune, în special în zonele de IT şi înaltă tehnologie, este un atu important, recunoscut de întreaga comunitate locală.  El a precizat că zona Seattle-Bellevue poate oferi multiple oportunităţi companiilor româneşti, inclusiv celor mici şi mijlocii şi de tip start-up, care doresc să dezvolte proiecte de cooperare cu parteneri americani.

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior, a susţinut o prelegere la University of Washington, pe tema cooperării strategice SUA-România în Europa Centrală şi de Est. Cu această ocazie, ambasadorul român a subliniat că regiunea trebuie privită în ansamblul său, atât din perspectiva provocărilor de securitate, dar şi ca un spaţiu al oportunităţilor de dezvoltare, cu un potenţial economic remarcabil. Dimensiunea de securitate şi apărare rămâne baza Parteneriatului Strategic România-SUA, aspect reflectat în cooperarea dintre cele două state pentru consolidarea prezenţei şi capabilităţilor NATO în Europa, cu precădere pe flancul estic al Alianţei. Ambasadorul României a arătat că acţiunile Rusiei din zona extinsă a Mării Negre afectează negativ nu doar securitatea regională, ci chiar fundamentele sistemului internaţional postbelic. În aceste condiţii, România şi-a asumat pe deplin rolul de furnizor de securitate, ca aliat NATO şi principal partener al SUA în regiune.

Cu ocazia prezenţei sale la University of Washington, ambasadorul George Cristian Maior a înmânat un premiu pentru întreaga activitate profesorului emerit James E. Augerot, reputat lingvist şi autor a numeroase lucrări şi articole despre limba română. 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

10 noiembrie 2017