"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Nu ştiu ce se întâmplă în Arad, însă drumurile (în afara noii autostrăzi A1, care trece pe lângă Arad spre Budapesta), sunt mai rele sau aproape ca pe vremea comunismului.

Pornind de la Arad, unde podurile de la pasarelele neterminate de ani de zile, îți dă impresia că eşti într-un oraş părăsit din lumea a 3-a,  spre Horia, Şiria,  Mâsca, Măderat, Târnova (de acolo spre Dud şi Tauț sau spre Chier, Mocrea), drumurile arată mai mult ca un traseu de autovehicole de teren decât nişte drumuri pe care trebuie să circule autovehicolele în secolul 21: groapă lângă groapă, petec lângă petec, denivelări de drum cu dâmburi şi obstacole pe care trebuie să le ocoleşti cu măiestrie pentru a nu-ți distruge autovehicolul.

 

Ba s-au mai gândit oficialii arădeni să mai “plombeze” drumurile din loc în loc. Pentru aceasta au agajat o firmă “fantomă” care se pare că nu ştiu să facă lucru acesta: au o maşină de frezat carosabilul. Pe aceasta o folosesc pe drum din când în când, frezează câte o bucată de carosabil (a se citi: sapă câte o groapă pătrată adâncă de vreo 10 cm şi lungă de vreo câțiva metri, şi lată de vreo 2 m), aşa pe ici pe colo, cam cum li se pare lor că drumul are nevoie de o groapă (că nu sunt ele destule. .. naturale) pe care apoi le lasă peste noapte, câteva zile, nesemnalizate, să fie siguri că şoferii se obişnuiesc cu ele, ca apoi să le “plombeze” cu asfalt.

Citeam în presa locală cum autoritățile din Arad încearcă să promoveze turismul arădean, mai ales “drumu vinului” de pe coastele  dealurilor Minişului. Cred însă că  turismul în România se promovează în primul rând prin drumuri bune.


Adevărul e că drumurile rele din România sunt un fel de “vaccin” anti dor, aşa că te lecuieşti să îți treacă doru de țară, de locurile la care ne gândim de atâtea ori cu atâta patimă.