"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La începutul lunii martie, comunitatea română din Portland s-a bucurat de vizita unui grup de cântăreți din România și din Arizona, iubiți de comunitatea românească din țară și de peste hotare. Aceștia au fost: Mihaela Oancea Petrini, Gabi Luncă, Costi Lăcătuș, Lorena și Dragoș Oancea. Duminică dimineața 6 martie, au fost prezenți la serviciul divin al bisericii Agape (Pastor Avram Berghiano) iar după masa au participat la serviciul divin al bisericii Philadelphia (Pastor Vasile Cinpean).

Mihaela Oancea Petrini este una dintre cele mai talentate cântărețe de muzică ușoară din România. S-a bucurat de un imens succes prin anii 1970-1980. Mihaela are un mare talent artistic și cu o energie molipsitoare. Este unul dintre cele mai importante nume ale scenei muzicale din România.

A adunat un palmares de invidiat, fiind recompensată cu numeroase și importante premii. Cu toate că avea o carieră de invidiat, era îndrăgită de public și se bucura de apreciere, Mihaela a decis să iasă din lumina reflectoarelor în plină glorie și să își dedice viața Lui Isus Hristos, căruia îi slujește din noiembrie 1986.

 

 

“Am făcut mulți bani în lume. Aveam tot ce îmi doream. Îmi permiteam să îmi cumpăr orice îmi doream din. Am avut tot ce am vrut pe acest pământ, dar nu am avut fericire în suflet. M-am bucurat de ceea ce aveam, dar nu aveam pace sufletească. Singura pace este aceea pe care o ai de la Dumnezeu. Acea pace care întrece orice pricepere. Pacea pe care ți-o dă numai împăcarea cu Dumezeu prin credința în jertfa și învierea Domnului Isus Hristos. Am citit Biblia de la Genesa la Apocalipsa în timp ce eram în turneu. Eu și fratele meu Dragoș, suntem rezultatul rugăciunilor părinților mei. Pentru mine fericirea este Isus Hristos” – a spus Mihaela la una dintre cele două biserici.

În prezent Mihaela locuiește în Statele Unite, statul Arizona. De când a decis să-și dedice viața lui Hristos, melodiile pe care le interpretează astăzi, cu aceeași voce inconfundabilă, sunt exclusiv creștine. Mihaela a descoperit dragostea pentru Hristos încă de pe vremea când era o copilă, la Biserica Evanghelica din Târgoviște.

“Petru Tine vreau Isuse toată viața să trăiesc/Pentru Tine vreau Isuse toată viața să mă lupt” a început Mihaela repertoriul la Philadelphia. Cântările ei au atins mii de suflete. Vocea ei inconfundabilă, plină de energie a stârnit multe emoții în sufletele multor suflete care au cunoscut-o din țară, dar mai ales să o audă cântând spre slava Donului, a fost ceva divin, frumos și s-a simțit prezența Duhului Sfânt în cântările ei.

Gabi Luncă, este una dintre cele mai renumite cântărețe de muzică populară lăutărească din România. Romania a produs de-a lungul istoriei cei mai mari lăutari din Balcani. Gabi Luncă a fost unul dintre aceștia. Dumnezeu i-a schimbat viața în urmă cu 22 de ani. “Sunt doar o mână de țărână. Nu este ușor să pierzi totul din punct de vedere material. După ce ne-am întors la Hristos împreună cu soțul meu, au fost zile când nu am avut bani nici de pâine. Dumnzeu m-a ajutat, chiar m-a vindecat și de cancer.” – a spus Gabi cu zâmbetul pe buze.

În vârstă de 77 de ani, Gabi Luncă a ales să se retragă complet de pe scena muzicii populare lăutăreşti şi de petrecere în 1993 şi să își dedice viața în exclusivitate pentru Hristos. De când Hristos i-a schimbat viața, nu s-a întors niciodată la bagajul enorm de melodii lăutăreşti prin care a devenit faimoasă şi a cântă în exclusivitate numai muzică religioasă. Gabi Luncă, artista care a fost căsătorită cu Ion Onoriu, personaj emblematic în istoria muzicii lăutăreşti românești, a uimit întreaga audienţă a celor două biserici românești. Mii de sufletele de la cele două biserici, s-au bucurat să o audă cântând. Vocea ei a rămas aceeași caldă, liniștitoare și “de suflet”.

Este invitată tot mereu la multe dintre emisiunile de televiziune din România, unde nu se sfiește să mărturisească cum Dumnezeu i-a schimbat viața.

Costi Lăcătuș, este un muzician de excepție care locuiește în prezent în Paris. Are propiul studio muzical. Părinții lui erau penticostali în România. S-a întors la credința în Isus Hristos după ce a auzit o predică a Pastorului Lazăr Gog. Am observat finețea și tandrețea cu care atingea clapele pianului electric.

Dragoș Oancea a studiat arta muzicii la vestitul Conservator George Enescu din București unde a cunoscut-o pe soția lui Lorena. Am ascultat un adevărat maestru în mânuirea strunelor viorii pentru slava Lui Hristos. Strunele viorii au “plâns” tendențios la atingerea arcușului mânuit cu atâta iscusință de Dragoș când a interpretat cântările “Numai harul” și “Lasă-L să te-atingă”. A interpretat încă o piesă acompaniat de Lăcătuș la pian și de Lorena la flaut.

Cu oameni de aceștia se mândrește comunitatea română nu numai din Portland dar din întreaga lume. Sunt exemple clare cum Dumnezeu poate să schimbe viața oamenilor. S-au stins pentru lume dar strălucesc pentru Hristos. Poate că nu sunt apreciați la adevărata lor valoare sau aplaudați de mulțime așa cum erau altădată, dar sunt sigur că prin cântările și mărturiile lor extraordinare, Dumnezeu atinge multe suflete de fiecare dată.