"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Biserica Sfânta Ana a fost ridicată cu dublul scop – acela al comemorării locului de naștere al fecioarei Maria și pentru a marca locul vindecării paraliticilor. A fost una din cele mai frumoase biserici construite la acea vreme de cruciați în Țara Sfântă. După ce Cruciații au fost învinși, Saladin a transformat biserica într-o școală pentru a propovădui credința Islamică.

În 1856, după Războiul Crimeii, locul a fost cedat Franței de către Imperiul Otoman, drept mulțumire pentru ajutorul Franței din timpul războiului. Biserica a fost restaurată după canoanele vremii respective.

 

Urmând firul istoriei ne vom îndrepta spre Nazaret (Neter – odrasla). Este orașul speranței, este locul în care Arhanghelul Gavril aduce Sfintei Fecioare Vestea cea bună.

Se vor vizita câteva locuri: mânăstirea orthodoxă cu hramul Sfântul Arhanghel Gavril, mânăstirea catholică cu Hramul Buna Vestire și biserica ridicată pe locul unde a fost atelierul bătrânului Iosef.

Mânăstirea orthodoxă adăpostește un izvor numit “izvorul Mariei”, unde con-form unei tradiții locale a avut loc întâlnirea Sfintei Fecioare cu Arhanghelul Gavril, când acesta a anunțat-o că va naște un copil – Iisus. Mânăstirea a fost pictată în anul 1977 de către pictorii români Gavriil, Mihail și Nicolae Moroșanu, drept pentru care datorăm faptul că într-un locaș din Țara Sfântă se pot vedea zugrăvite icoanele Sfinților Ioan cel Nou de la Suceava și Cuvioasei Parascheva.

Mânăstirea catholică este cea mai mare construcție religioasă din Orientul Mijlociu, ridicată pe locul unde s-a aflat casa în care a locuit Maica Domnului. În curtea interioară se află o veritabilă expoziție cu icoane din ceramică sau din mozaic, de dimensiuni impunătoare reprezentând-o pe Maica Domnului, trimise din diverse părți ale lumii - circa 130 de țări printre care și România.

Socotesc util, ca în acest punct să menționez și localitatea Ein Karem (Ain Karem), situată la 8-10 km de Ierusalim. Aceasta potrivit tradiției este patria lui Zaharia și a Elisabetei (verișoara Mariei) – părinții Sfântului Ioan Botezătorul – care s-a și născut pe aceste meleaguri. Numele localității se crede că provine de la mulțimea grădinilor și câmpurilor cultivate în zonă (karm), fertile datorită unui izvor cu debit bun (ain). Semnificația numelui localității nu este însă pe deplin lămurită: “izvorul cu apă multă”, “izvorul viei”, sau “izvorul Karem-ului”. Izvorul din Ain Karem este numit Ain Sitti Maryam, adică “fântâna Mariei”. Localitatea este populată din timpuri străvechi – epoca bronzului - conducătorul evreu Iosua repartizând Karem-ul, tribului lui Iuda precum menționează Sfânta Scriptură.

Odată cu apariția creștinismului în localitatea evreiască Ain Karem a ființat o puternică comunitate de creștini, aceasta ocupându-se în mare parte cu tâmplăria și îndrumarea pelerinilor. În prezent, cu excepția câtorva mici comunități creștine, întreaga populație este formată din evrei. Prezența unei moschei în această localitate ține să amintească de existența unui sat arab, mai inainte de 1948, când locuiau aici 3.000 de arabi și aproximativ 300 de creștini.

Localitatea Ain Karem păstrează 7 locașuri de închinăciune creștine, printre care: mânăstirea Franciscană, ridicată pe locul unde a avut loc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Vizitei Fecioarei Maria la Elisabeta, mânăstirea Sfântul Zaharia, biserica “Doamnei din Sahyun”.

Biserica Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută și sub denumirea de Sfântul Ioan cel din munți, denumirea venindu-i de la cuvintele “ținut muntos”, menționate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, atunci când relatează vizita Fecioarei Maria făcută verișoarei sale Elisabeta, pe când aceasta din urmă purta în pântece pe Sfântul Ioan Botezătorul. El nu precizează cum se numea cetatea spre care plecase Fecioara Maria, dar tradiția creștină, confirmată de săpăturile arheologice, ne spune că este vorba de Ain Karem.

În secolele IV-V, bizantinii au folosit această zonă drept cimitir. În secolele V-VI , bizantinii au construit aici o bisericuță în amintirea Sfintei Elisabeta.

De la pelerinul rus Daniel starețul, de la începutul secolului al XII-lea, ni se păstrează cea dintâi descriere detaliată a locului: Casa lui Zaharia se află la poalele unui munte, puțin mai la vest de Ierusalim. La această casă a lui Zaharia a venit Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a o vizita pe verișoara ei, Elisabeta. În această casă s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Acum, pe acest loc se înalță o biserică foarte înaltă. Pe partea stângă, după intrarea în biserică, sub un mic Altar,se află o micuță peșteră. În această peșteră a fost născut Sfântul Ioan.

O frumoasă biserică se înălța pe acest loc încă din perioada cruciaților. Imediat după căderea Imperiului Latin în anul1187, clădirea bisericii a fost mult redusă de localnicii musulmani, din aceasta ei făcând grajd pentru adăpostit vitele, mai bine de patru secole. Biserica cruciaților a fost distrusă de Saladin, sau mai exact, a fost transformată într-un mare han.

Mai mulți pelerini scriitori au mărturisit despre situația grea a bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Ain Karem, până în momentul în care franciscanii au recuperat acest loc sfânt în secolul al XVII-lea. Odată cu venirea acestora, clădirea bisericii și anexele acesteia au început a fi curățate și folosite potrivit scopului lor inițial.

Nu trebuie să uităm de asemenea că, în Nazaret, bătrânul Iosif, Sfânta Fecioară Maria și pruncul Iisus se reîntorc după fuga din Egipt. Aici pruncul Iisus și-a petrecut copilăria și tot de aici, la vârsta de 12 ani a făcut călătoria de Paști la Ierusalim.

(VA URMA)

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}