"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

"Acum, vino, Eu te voi trimete la Faraon, şi vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel." Moise a zis lui Dumnezeu: "Cine sînt eu, ca să mă duc la Faraon, şi să scot din Egipt pe copiii lui Israel?" Exod 3:10-11

"Excuses are the nails used to build a house of failure" - Don Wilder  (scuzele sunt cuiele folosite pentru a construi o casă de eșec)


(continuare din numarul trecut)

La Scuza Nevredniciei ( Scuza #1) Scuzele noastre de astăzi:

1. Încercăm să ne scuzăm ca “slujba-jobul” încredințat nu ni se potrivește - suntem nevrednici pentru ea. E adevăratat că prin noi înșine nu suntem suficienți, dar Domnul Christos ne face suficienți (2 Cor 3:5-6).

2. Slujba încredințată ne depășește. Să nu uităm că prin Domnul Isus avem aceeași asigurare ca a lui Moise. El ne-a promis că va fi cu noi mereu, chiar și până la sfârșitul lumii (Matei 28:20).

3. Unii dintre noi folosesc aceeași scuză azi - Cine sunt eu ca să fac slujba asta?

 

Răspunsul lui Dumnezeu la scuzele noastre:

1. Dacă Dumnezeu ne-a chemat, El a făcut acest lucru în deplină cunoștință de slăbiciunile și neputințele noastre (Psalmul 103:14).

2. Dacă Dumnezeu ne-a chemat, El știe că putem realiza sarcina, prin puterea Sa (Fil 4:13).

3. Când El ne trimite în lucrarea Sa, El nu ne trimite singuri – (Mat. 28:20; Ioan 14: 16-18; Ioan 16:13.)

4. Uită-te la ceea ce a făcut cu Apostolii în Faptele Ap. 4:13 “Cînd au văzut ei îndrăzneala lui Petru și Ioan, și au înțeles că ei erau oameni neînvățați și ignoranți, s-au minunat; și au luat cunoștință de ele, care au fost cu Isus.”

5. El nu ne va lăsa, și nici nu ne va părăsi. Fără ajutorul Lui nu se poate realiza nimic (Evrei 13:5).

………………………………………………………………………………………………..

Înaintea de a trece să studiem scuzele următoare consider ca ar fi necesar să definim Scuza:

SCÚZĂ, scuze, - Motiv real sau pretext invocat de cineva pentru a justifica sau a micșora o vină, o greșeală (proprie sau a altcuiva) sau pentru a se sustrage de la o obligație; dezvinovățire, justificare.

Scuzele sunt cei mai mari dușmani ai noștri, ele ne pot încetini sau împiedica acțiunile noastre, și acestea sunt motive false pentru a justifica inactivitatea.

Moise a primit o viziune și o chemare clară de la Dumnezeu. Acesta a fost un apel inconfundabil al Domnului, dar Moise a fost îngrozit la enormitatea sarcinii. El a fost conștient de propria sa nevrednicie și inaptitudine. După care scuzele au început să curgă.

Moise a ridicat cinci scuze, dar Dumnezeu a avut raspunsuri la toate. El a simțit că a fost:

1. Nevrednic - Cine sunt eu? (Exod 3:11);

2. Necunoscător sau ignorant – Care este Numele Lui? Ce să le spun? Cine ești tu (Exod 3:13);

3. de Necrezut sau ineficient - Și dacă nu mă vor crede? (Exod 4:1);

4. Nedotat sau fără talente - Sunt lent la vorbire (Exod 4:10);

5. Nepregătit sau Neimplicat - Trimite pe altcineva (Exod 4:13) .

Fiecare dintre aceste scuze vor primi răspuns de la Domnul și fiecare răspuns va fi ulterior urmat de un semn care va asigura pe Moise de veridicitatea răspunsului.

Scuza #2: Necunoscătorului - Care este Numele Lui?ce le voi răspunde?" Ignorant - Ce să le spun? Dumnezeu îi răspunde lui Moise că tot ce are de spus este doar atât: "Eu te-am trimis"


Cineva a intitulat destul de ingenios prima scuza "Moise necunoscut" și scuza următoare din versetul 13 ca "Dumnezeul necunoscut". Dar problema lui Moise nu era că el ar fi necunoscut. Mai degrabă a fost cunoscut prea bine. El era un om căutat în Egipt. El era un fugar prin lege. El avea un preț pe capul lui și exista o administrație neprietenoasă la putere în Egipt. Dacă există orice loc de pe pământ unde Moise nu vrea să meargă, acela fost în Egipt.

El subliniază faptul că el nu știe suficientă teologie pentru a fi un purtator de cuvânt al lui Dumnezeu.

Egiptenii au avut un zeu pentru fiecare eveniment. Au fost Isis și Osiris și Ra și Amon și Horus și Ptah. Au fost sute de zei și zeițe și fiecare a avut un alt nume și un set diferit de atribute. Pentru Moise a pretinde că Dumnezeu l-a trimis-va conduce implicit la întrebarea: "Care zeu te-a trimis?"

El pune întrebarea, "Care este numele tau? Cu ce ești diferit de toate celelalte zeități ale Egiptului?


Această întrebare sună a ignoranță, dar nu cred că a fost chiar așa. Consider că Moise avea suficiente cunoștiințe despre Dumnezeu primite de la mama sa Iochebed atunci când ea l-a alăptat și l-a crescut pentru o vreme.

Înfluenţa mamei asupra lui Moise a fost mult mai mare decât cea a lui Faraon, cu toate şcolile, bogăţiile şi tentaţiile păcătoase pe care acea cultură le oferea. Scriitorul către Evrei spune că atunci când Moise s-a făcut mare, a refuzat să fie numit fiul fiicei lui Faraon şi a “ales”, a “decis” să sufere mai bine cu poporul din care s-a născut. Egiptul cu toată cultura şi idolii săi nu i-a putut fura inima şi nici mintea (Faptele Apostolilor 7:22).

După ce i-a spus lui Dumnezeu despre neputințele sale, Moise trece acum să vorbească despre inadvertențele (necunoașterile sale –ignoranța) sale. În aceste versete, Moise spune Domnului, "Eu chiar nu știu suficient de multe despre cine ești!" În această scuză este vorba despre lipsa de cunoștințe. El a fost ultimul care ar putea spune despre el însuși că el nu este educat. 40 ani el a petrecut-o la palatul lui Faraon și a fost educat ca nimeni altul din Israel și la acel moment a fost unul dintre cei mai educați tineri din Egipt.

De fapt, el a mărturisit că nu cunoaște numele lui Dumnezeu suficient, astfel încât el să poată spune evreilor despre acest Dumnezeu. Dumnezeu I s-a revelat și ia spus numele lui: ,,Eu sunt Cel ce sunt". Cu acestă afirmație Dumnezeu a vrut să-i amintească lui Moise și Israelului că robia lor a luat sfârșit, că El există și că îi pasă de ei.

Moise de fapt nu știa cum îi va convinge pe copiii lui Israel că el este ambasadorul - trimisul lui Dumnezeu pentru ei ... și că îl vor întreba care este numele Lui?

Moise nu era sigur despre ceea ce el le va spune. Scuzele lui sunau cam așa:

a. "Ei o sa mă întrebe:”Cine este Dumnezeul care te-a trimes?"

b. Nu am destule informatii în acest domeniu

Dumnezeu chiar de la începutul discuției se prezintă lui Moise cine este El. Îi spune lui Moise că El este Dumnezeul părinților și bunicilor săi… (v.6 … Avraam… Isac …și Iacob...).

Era oare Moise așa de “emotiv’ că nu a fost atent la această prezentare așa de importantă? Chiar dacă nu îl întâlnise pâna atunci, Moise cu siguranță că știa ceva despre acest Dumnezeu (fie de la părinții lui evrei sau de la socrul său Ietro). De asemenea, Moise știa un fapt cert că după atâția ani petrecuți de evrei în Egipt, mulți din ei posibil să se fi închinat zeilor egipteni.

Moise vroia să se asigure că acest Dumnezeu este diferit față de toți ceilalți “zei” pe care îi cunoștea pâna atunci. Ce se ascundea sub aceasta întrebare la urma urmei? Cum ești de fapt? Cum arați (fizic)? Oare nu a mers Moise prea departe cu întrebatul?

Răspunsul lui DUMNEZEU: “Eu sunt cel ce sunt” - Exod 3:14-15

Aceasta este prima revelație (prezentată de Biblie) a numelui lui Dumnezeu. Așa cum știm deja, în Biblie numele cuiva are o mare importanță. Cu atât mai mult atunci numele lui Dumnezeu.

Expresia "Eu sunt" provine de la verbul în ebraica "a fi." Numele acesta pare straniu: Dumnezeu cu numele de verb!!! Aceasta expresie este numită de cercetătorii Bibliei: ”Tetragrammaton” și înseamnă de fapt “patru litere." În ebraică se pronunță numai ca și consoane ("YHWH”). Noi însa pronunțăm “Yahweh” Evreii considerau acest nume așa de sfânt încât din respect pentru EL, ei nu îl pronunțau și nici nu-l scriau:

1. înseamnă că Dumnezeu este Persoană, că nu este o ființă abstractă (numai pe baza acestui atribut a lui Dumnezeu noi putem să avem părtășie cu El).

2. înseamnă că Dumnezeu este “self-existent” (există prin Sine Însuși). El nu are nici început și nici sfârșit.

3. înseamnă că Dumnezeu este “self- suficient (Auto-suficient). Toată creația a depins și depinde de El. El însă nu depinde de nimeni și de nimic.

4. înseamnă că Dumnezeu este etern. Numele Lui exprimă noțiunea de eternitate. El din totdeauna a existat, există și va exista.

5. înseamnă că Dumnezeu este neschimbabil sau imuabil: “El este același ieri, azi și în veci” (Evrei 13:8).

Dumnezeu spunându-i lui Moise: "Eu sunt Cel ce sunt.", vrea să-l advertizeze că cel mai important lucru de fapt este să știi cine este de partea ta. În orice conflict este important să știți cine vă trimite în luptă. Care este motivul pentru care atât de mulți oameni nu s-au angajat față de Dumnezeu, sincer, ei nu cunosc pe Dumnezeu îndeajuns. Au ceva cunoștințe despre El, dar nu suficiente să poată ține o confruntare. Când Dumnezeu îi spune lui Moise că "Eu sunt Cel ce sunt", el e pur și simplu spune că "Eu sunt Cel care am fost, și întotdeauna voi fi!" Sau "Voi continua să fiu ceea ce am fost dintotdeauna."

Peste veacuri Domnul Isus S-a prezentat la fel: "Înainte de Avraam, Eu sunt" (Ioan.8:58). "Eu sunt pîinea vieții" (Ioan.6:35); "Eu sunt lumina lumii" (Ioan.8:12); "Eu sunt ușa" (Ioan.10:9); "Eu sunt păstorul cel bun" (Ioan.10:11); "Eu sunt învierea și viața" (Ioan.11:25); "Eu sunt calea, adevărul și viața" (Ioan 14:6).

……………………………….

La întrebarea lui Moise, "Cine sunt eu?" Dumnezeu îi raspunde. "Eu sunt."(Dumnezeu).

Moise îi spune: "sunt nimeni." Dumnezeu îi raspunde: "Eu sunt totul."

Moise îi spune: "nu am nimic să-ți ofer." Dumnezeu îi răspunde: "Eu voi asigura absolut totul pentru tine și lucrarea la care te trimit."

Moise îi spune: "eu nu sunt cineva care să-i determine să mă asculte." Dumnezeu îi răspunde: "Eu sunt, Eu sunt, Eu sunt,…Acela…"

Scuzele noastre:

1. Încercăm să ne scuzăm că nu avem destule cunoștințe despre Dumnezeu și nu cunoaștem îndeajuns Cuvântul Său.

2. Noi folosim aceeași scuză azi: Ce să spun?

Răspunsul lui Dumnezeu la scuzele noastre...

Dar Dumnezeu ne garantează că ni se va spune atunci ce să facem și cum o să răspundem (Marcu 16:15-16 și 1 Cor. 15:1-4; 2:2).

….va continua

Ioan Sinitean, Prezbiter în Biserica Logos din Chicago

 

Cultura

A crede cu crez

on 18 Februarie 2018

Defaimarea credintei crestine si a unor afirmatii ce tin de ea, nu este nimic no...

Pe scurt - O cuvântare triumfală a președintelui A...

on 18 Februarie 2018

Pe data de 31 ianuarie, a avut loc prima cuvântare oficială a Președintelui Trum...

La stâlp, la zid

on 18 Februarie 2018

Probabil sunt treizeci și cinci de ani, dacă nu mai mult, de când am avut pentru...

Trandafirul Nimanui

on 23 Ianuarie 2018

30 de ani de la moartea scriitoarei cu origini bucovinene Rose Ausländer (1901,...

Viata printre picaturi si faramituri…

on 23 Ianuarie 2018

Ce rapid au trecut sarbatorile, nu? Le-am asteptat mai mult decat au durat si ne...

Taxe, taxe si iar taxe …

on 23 Ianuarie 2018

Noua legea privind Reducerea impozitelor și Promovarea Locurilor de Muncă din 20...

Politica

Primul discurs al preşedintelui Trump despre Stare...

on 18 Februarie 2018

În seara zilei de 30 ianuarie 2018 preşedintele Trump a transmis un discurs desp...

Semne ale vremurilor din urmă

on 20 Noiembrie 2017

Continuăm prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţ...

Semne ale vremurilor din urma

on 20 Octombrie 2017

În prezentarea semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare...

Eclipsa totala de soare

on 15 August 2017

Scriu articolul înainte de eclipsa totală de soare din 21 august 2017, fenomen...

SUMMIT-UL G-20

on 18 Iulie 2017

Summitul primelor 20 puteri economice ale lumii a avut loc la Hamburg, Germania,...

Semne ale vremurilor - Israelul anului 2017

on 18 Iunie 2017

Cele cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor spre zi...

Orașe SUA

Lantul

on 18 Februarie 2018

Sunt oameni care s-au nascut inzestrati cu anumite calitati si talente natural o...

Caribbean adventures

on 23 Ianuarie 2018

“Not all those who wander are lost.” –J. R. R. Tolkien Few are the pleasures tha...

Asteptandu-l pe Mos Craciun

on 19 Decembrie 2017

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar fi povesti, o iesle saracacioa...

„Am fost prieteni o viaţă, dar n-am ştiut că e ţig...

on 19 Decembrie 2017

Dragă nene Mitică, Că aş dori să ne mai vedem odată e foarte adevărat, dar nu se...

Vizită oficială la Portland

on 20 Noiembrie 2017

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu me...

Întrevederi ale ambasadorului George Cristian Maio...

on 20 Noiembrie 2017

Ambasadorul George Cristian Maior s-a întâlnit cu oficiali şi cu românii care lu...

Meditatii crestine

Stins din Privire în Privire (1)

on 18 Februarie 2018

Drama singurătății Am scris cândva despre singurătate ca o dramă, ca o tragedie...

Geneza Bisericii lui Christos (1)

on 18 Februarie 2018

(o scurtă perspectivă) „Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezați; și...

Cand plansul devine terapie

on 15 Septembrie 2017

(O privire de ansamblu asupra Cărții Plângerilor lui Ieremia) “O! voi, cari trec...

Lupta pentru adevarata credinta

on 18 Iulie 2017

O privire de ansamblu asupra Epistolei lui IUDA Mesajul și lumea apostolului Iud...

Vocabular de … Paște

on 15 Aprilie 2017

Limba română posedă taine revelatoare în cuvintele ei. Să pornim de la termenul...

De la indoiala la certitudine (Ioan 20: 24-29)

on 15 Aprilie 2017

Evangheliile ne relatează că în urma prinderii, judecării nedrepte, răstignirii...

Diverse

Campanie comuna MAE - MAI

on 19 Decembrie 2017

Campanie pentru informare diaspora cu privire la obținerea din timp a pașaportul...

Inscrierea certificatului de nastere american

on 19 Decembrie 2017

Înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatului de naştere amer...

Drapelul Romaniei arborat pe cladirea Primariei Sa...

on 19 Decembrie 2017

În onoarea Zilei Naționale a României, administrația orașului San Francisco a ar...

La centenar

on 19 Decembrie 2017

Aici, în țara minunată, plină de oftat Suntem bogați în sfinți și în martiri Ace...

La Mulţi Ani, România!

on 30 Noiembrie 2017

La Mulţi Ani, România! Exerciţiu de admiraţie la 99 de ani de la 1 Decembrie 191...

Stelian ONUFREI - Candidate for Unites States Cong...

on 20 Iulie 2017

On July 14, 2017 Stelian Onufrei officially became a candidate for Unites States...