"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cateva zile cu ceata si a fost de ajuns sa ne dam seama cat de important este nu doar sa vezi ci sa vezi clar. Masini si pietoni au fost implicatii in varii accidente pentru ca nu s-au vazut unii pe altii.

Circuland pe o vreme cetoasa m-am gandit la cel ce a avut o contributie majora la ajutorarea persoanelor nevazatoare - Louis Braille si privind la istoria vietii sale cred ca vom putea intelege si gasi cateva asocieri sprituale benefice pentru conditia noastra prezenta. A fi fi posbila o metoda Braille de condus masina? Sunt ceva idei dar…mai bine nu. Cum ar fi sa existe atunci crestini de tip Braille?
Louis Braille a fost un om ce nu a avut doar dorinta de a isi imbunatati conditia sa fizica (si eventual cunostinele) ci de a-si crea si cosnolida o cariera, de a deprinde o meserie creativa rezultand in cele din urma un impact decisiv asupra a milioane de oameni. Nascut la inceputul lui 1809 Loius ramne orb la varsta de 5 ani in urma unui accident. In aceasta conditie la nivelul acelui timp el se situa in pozitia celor ce nu mai aveau prea multe asteptari sau sanse de la viata. Cei mai multi nevazatori deveneau saraci si ajungeau sa isi petreaca existenta cersind pe strada.

Cand implineste 10 ani are ocazia de a se inscrie la “Institut National des Jeunes Aveugles” din Paris, prima scoala pentru tineri nevazatori din lume. Acolo intra in contact cu o metoda de comunicare pe timp de razboi prin care soldatii puteau receptiona ordinele fara a le citi la lumina unei lumanari (orice crampei de lumina le-ar fi desconspirat pozitia si i-ar fi pus astfel viata in pericol)

Inventatorul acestei metode ce a fost numita multa vreme “scriere pe timp de noapte” a fost capitanul francez  Charles Barbier. El a fost cel care a gandit primul asupra unui sistem format din puncte si linii ce poate fi folosit in transmiterea unui mesaj intr-o maniera sigura si care solicita doar simtul tactil existent la nivelul degetelor.

Plecand de la acesta metoda, tanarul Braille a pefectionat-o si inlocuit-o ulterior cu un sistem mai simplu in care literele erau formate din doar 12 puncte ce erau evidentiate pe hartie, simplificand atat scrierea cat si citirea lor. El a finalizat acest proiect la varsta de 15 ani.

In tipul studiilor sale Louis a fost productiv si talentat fiind un factor de inspiratie pentru toti cunoscutii nu doar colegii sai nevazatori. Dupa ce a finalizat cursurile scolii din Paris a devenit profesor predand istorie si matematica. Mai mult el a adaptat sistemul de scriere pentru partituri muzicale si a devenit un priceput interpret la orga si contrabass.

Cu mult dupa moartea sa – ce a survenit destul de repede pe cand avea 40 de ani - sistemul sau de puncte iesite in relief pe o foaie de hartie a fost recunoscut ca un nou mijloc si metoda importanta de comunicare pentru nevazatori, sistem ce a influentat existenta a milioane de oameni.

Loius arata ca pentru a fi un vizionar intr-o perioada intunecata a istoriei nu e necesar neapart sa vezi cu ochii fizici.

Pentru ca domeniul spiritual poate fi inteles si ca o reflectie a unor procese fizice, cred ca poate exista o paralela intre orbirea fizica si oribirea spiritual, bineinteles cu respectarea delimitarii celor doua domenii. Lipsa clarviziunii, a unei vederi/intelegeri spirituale in momente cheie ale vietii poate cauza situatii nedorite pe tarm duhovnicesc.

Vorbind despre generatia vremii in care era pe Pamant, Isus Christos aduce in discutie textul lui Isaia ce vorbea despre oameni ce au capacitatea fizica de a vedea si auzi dar cu toate aceste sa fie orbi si muti spiritual. (Matei 13:11-16).

Diavolul orbeste lumea, oamenii astfel incat pe de o parte el sa nu fie recunoscut la adevarata valoare de inselator, corupt si pe de alta parte facand orice ca realitatea manturii, a salvarii prin Isus Christos sa nu fie cunoscuta sau crezuta de cei muritori.

Apostolul Pavel explica acesta situatie atunci cand spune “daca Evanghelia noastra este acoperita, este acoperita pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, a caror minte necredincioasa a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca sa nu vada stralucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu“(2 Corinteni 4:3-4)

Dumnezeu nu doreste ca lumea sa fie in intuneric spiritual si mesajul acesta este evidentiat si de Apostolul Petru atunci cand scrie: ”Voi insa sunteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfant, un popor pe care Dumnezeu Si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata; (1 Petru 2:9). Creatorul se lasa descoperit, poate fi gasit in cel mai adanc si greu intuneric spiritual. Ca si in cazul lui Braille cand el a inceptut sa “vada” cu degetele si-a dat seama cat de vasta este lumea din jurul sau si a continuat sa citeasca, sa studieze, sa cante. Cand Dumnezeu lumineaza intunericul tau spiritual cu adevarul manturii, omul ar trebui sa isi doreasca mai mult si mai mult sa-l cunoasca pe Cel ce a creat viata si corpul uman.

Chiar de nu are o viziune cereasca clara in privinta detaliilor vietii vesnice, cel credincios este dator sa isi pastreze ochii descisi spre lucrarile variate ale lui Dumnezeu in care se gasesc adevarurile si principiile sale. “Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin “ (1 Corinteni:13:12) spune acelasi apostol Pavel ce a suferit si el de o deficienta oculara.

Dorim noi sa crestem in cunoasterea luI Dumnezeu asa cum tanarul Braille a dorit sa intelega realitatea ce era in jurul sau? Dorim noi a creste spiritual intr-o lume ce prefera si s-a obisnuit cu intunericul?

Este usor sa pierzi directia pe ceata; este usor sa esuezi moral din cauza atator distrageri visuale ce ne inconjoara si reclama atentia, participarea afectiva. Acestea combinate cu situatii de incercare/cercetare sau suferinta degaja o presiune ce poate inabusi dorinta noastra de a fi placuti lui Dumnezeu, de a cauta sa vezi cum Dumnezeu vede situatiile prin care treci in viata.

Trairea prin credinta - deci nu prin vedere – nu este usoara dar este vitala pentru cel credincios. "Sa nu obosim in facerea binelui; caci, la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala." spune Pavel in scrisoarea destinata galatenilor(6:9). Sa nu obosim…ceea ce a fost Louis Braille petnru cei nevazatori fizic asa putem fi si noi pentru toti cei ce au vederea incetosata spiritual, pentru toti cei oribiti de patimi, pofte si pacate si ce ne sunt parteneri de viata, prieteni, colegi. “Suntem de neam din Dumnezeu”( Fapte17:28), suntem capabili sa primim lumina Sa si sa o reflectam mai departe catre ceilalti.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver B.C.