"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Organizatiile Ligonier Ministries si Lifeway Research au dat publicitatii recent rezultate unui sondaj de opinie ce a avut menirea de a evidentia cunostinta teologica/biblica a celor ce traisc in continentul Nord-American. Intentia declarata a fost aceea de a ajuta comunitatile crestine sa cunoasca, inteleaga si gandesca asupra unor solutii fata de decalajul visibil intre ceea ce se promoveaza in credinta crestina si ceea ce este reprezinta existent umana in suma valorilor dupa care sunt facut alegerile cotidiene.

 

O privire in detaliu evidentiaza cateva zone gri - adica ingrijoratoare - despre cunoasterea biblica la nivelul populatiei, cu alte cuvinte perceptia si exprimarea unor adevaruri este foarte diferita de ceea ce Biblia enunta.

De exemplu in ceea ce priveste doctrina Trinitatii, 6 din 10 americani resping doctrina conform careia Duhul Sfant este o Persoana. 64% considera Duhul Sfant doar o forta ce nu este egala cu Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul.

Alt punct important in teologia biblica - doctrina mantuirii. 16% din respondenti sustin faptul ca oamenii nu au abilitatea de a se intoarce spre Dumnezeu din proprie initiativa iar 67% sunt de acord ca fiecare om a pacatuit putin si ca in general oamenii sunt buni. 4 din 10 sustin ca Dumnezeu ne iubeste pentru ca ia in considerare lucrurile bune pe care le-am facut in timp ce 71% din nord-americani cred ca fiecare trebuie sa contribuie la mantuirea personala.

O alta zona cu rezultate surprinzatoare este cea destinata intelegerii conceptului de biserica. 52% din cei intervievati sustin ca inchinarea privata a familiei este un inlocuitor legitim al participarii regulate la intalnirile bisericii. Asta reflecta spriritul de independenta si individualism atat de cunoscut in societatea nord-americana.

Compararea rezultatelor cu sondaje asemanatoare desfasurate in urma cu 40-50 de ani arata o diminuare a cunostinei biblice si implicit al nivelului de credinta si practica.

Alte rezultate:

  • 60% sunt de acord ca Isus a fost pe deplin Dumnezeu si om (a avut natura divina si natura umana).
  • 47% cred ca Dumnezeu este autorul Scripturilor.
  • 61% sunt de acord ca iadul este un loc real si nu doar un concept.
  • 43% cred ca Biblia este 100% corecta, precisa, exacta in ceea ce invata.
  • 53% sunt de acord ca mantuirea este doar prin Isus Christos.

Dintr-o perspectiva trimfalist crestina cifrele arata o jumatate aproape plina ceea ce poate multumi pe unii dar este loc destul pentru o reala ingrijorare cu privire la ce inteleg oamenii din ce se spune in Biblie, ce se promoveaza in Biserica ca invatura si ce se traieste in viata reala.

Rezultatele evidentiaza pe de o parte rezistenta umana la ceea ce vine bun si sfant din partea lui Dumnezeu, iar pe o alta latura, pervertirea si sucirea pe care Satan o face cu ceea ce este Cuvantul lui Dumnezeu, Adevarul divin.

Punerea impreuna a rezultatelor descopera si ceea ce poate fi catalogata drept erezia contemporana in America de azi. Aceasta are o valenta dubla ce include depravarea umana si inabilitatea de a ne sfinti singuri; este legata de ceea ce noi credem ca putem face si ce nu putem implini in privinta credintei noastre crestine.

Raportul statistic prezinta o ideea majoritara in societatea nord-americana: desi e ceva pacat in viata noastra, privit in ansamblu noi suntem buni. Noi suntem capabili sa facem binele si Dumnezeu ne rasplateste pentru asta aducand lucruri bune in dreptul nostru. Ca urmare noi avem capacitatea de a ne intoarce din proprie initiativa catre Dumnezeu.

O astfel de ideea este desprinsa din filosofia pozitiva ce a impregant cultura americana inca din secolul trecut fiind prmovata in media si varii exprimari culturale.

Daca incepem sa citim si sa cunoastem Biblia vom gasi foarte multe mentionari, referinte despre depravarea umana, vinovatia omului si incapacitatea noastra de a face ceva bun ca urmare a unei initiative proprii.

1. Omul nu poate avea nici macar un singur gand sau dorinta buna de la sine: “Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant şi ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau.” (Gen. 6:5).

2. Nimic curat nu poate iesi din inima omului: “Cine poate aduce un lucru curat dintr-unul necurat? Niciunul.” (Iov 14:4).

3. In starea naturala omul nu poate intelege, vedea sau intra in Imparatia lui Dumnezeu:  “Isus raspunse: „Iţi spun cat se poate de serios: Daca nu te naşti din nou, nu vei putea intra niciodata in Imparaţia lui Dumnezeu.” (Ioan 3:3). „Adevarat iţi spun cu toata seriozitatea ca daca nu se naşte cineva din apa şi din Duh, nu poate intra in Imparaţia lui Dumnezeu.” (Ioan 3:5).

4. Nu ai puterea de a putea veni la Dumnezeu: “Fiindca nimeni nu poate sa vina la mine decat daca Tatal, care m-a trimis, il atrage la mine” (Ioan 6:44).

5. In forma naturala omul nu poate produce nimic bun spiritual: “Da, eu sunt Viţa, iar voi sunteţi mladiţele. Oricine traieşte in mine şi eu traiesc in el va produce mult rod. Fiindca desparţiţi de mine nu puteţi face nimic.” (Ioan 15:5)

6. In starea naturala nu poti ava o cunostinta spirituala: “Omul care nu are Duhul nu poate inţelege şi nu poate primi aceste ganduri care vin de la Dumnezeu şi despre care ne invaţa Duhul Sfant. Pentru ei par o nebunie, fiindca numai aceia care-l au pe Duhul Sfant in ei pot inţelege ce vrea sa spuna Duhul Sfant. Ceilalţi, pur şi simplu, nu pot pricepe.” (1 Cor. 2:14)


De ce sunt importante astfel de mentionari?
Pentru ca daca nu intelegem cat de bolnavi suntem nu vom considera ca avem nevoie de sfatul si interventia medicului.

Dumnezeu este onorat si primeste toata Gloria in fiecare moment in care un om se pocaieste, isi recunoaste implicarea personala in blamarea si defaimarea lui Dumnezeu cat si participarea la pervertirea creatiunii divine. Atunci poate intelege nevoia urgenta de iertare, de a primi indurarea lui Dumnezeu ce vine prin Har peste oricine crede ca poate fi iertat si salvat pe pedepasa vesnica prin Jertfa completa, unica, a Fiului lui Dumnezeu, Domnul Isus Christos.

Aceast afirmatie se poate considera cunoscuta si cu toate acestea atat de rar implinita, traita. Dupa cum se vede exista langa noi un vast teritoriu de marturie si confuzie biblica. S-a prins de sufletul nord-americanilor o pojghita de atotsuficienta si o bruma de cunoastere ce ii departeaza de valorile divine. Daca consideram acest lucru valid, adevarat, atunci trebuie sa ne reconfiguram prioritatile in ceea ce inseamna implicarea noastra ca indivizi, a comunitatilor crestine in prezentarea corecta, clara a credintei crestine – un crestinism dupa Carte.

Emanuel C.Pavel

Pastor, Biserica Crestina AGAPE, Vancouver B.C.

 

 

Infographic-ul rezultat se poate vede aici - http://www.ligonier.org/thestateoftheology/

iar sumarul de intentie si raportul de actiune se poate vedea aici - http://ligonier-static-media.s3.amazonaws.com/uploads/thestateoftheology/TheStateOfTheology-Whitepaper.pdf .