"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am parcurs recent “The Spirit of Python: Exposing Satan's Plan to Squeeze the Life Out of You” – scrisa de Jentezen Franklin. Cartea contine destule elemente ce pot fi numite controversate dar include si idei, samburi ai unor discutii ce pot fi benefice pentru cresterea spirituala si m-au ajutat sa-mi verific pozitia mea de om credincios.

Parcurgem impreuna vremuri unice in care avansul tehnologic in piata produselor medicale (tratament si echipamente) poate oferi indicii importante in prevenirea unor accdiente vasculare sau atac de cord. Ignorarea unor astfel de semnalmente / factori ii poate conduce pe cei cu probleme de inima la situatii in care au putine sanse de supravietuire. Pentru ca nu existau indicii de ajutor? Nu, ci pentru ca au fost ignorate. Dupa cum ignorarea  unor simtome ce anunta un atac de cord poate duce la fatalitate, in plan spiritual ignorarea unor indicatori in ceea ce privesc sanatatea “credintei din inima” poate cauza numeroase probleme in viata spirituala personala. Cand cel rau ne ataca prin lucruri mari poate stim ce trebuie sa facem si suntem atenti. Atunci cand ne ataca prin lucruri fine, lente, atunci suntem usor de infrant, vrajit, cucerit.

 

Iata cativa factori ce ne pot ajuta sa intelegem ca suntem intr-o pozitie foarte periculoasa in viata de credinta fiind expusi si fragili intr-o faza a razboiului spiritual:

1. Un nivel crescut de plictiseala spirituala. Scopul oricarei manevre a diavolului in razboiul spiritual este sa-l tina pe crestin departe de voia lui Dumnezeu, de lucrarea/marturia pe care fiecare e chemat sa o realizeze. Cand Dumnezeu te incanta nimic nu conteaza in circumstantele vietii tale si-L slujesti cu placere potrivit darului/darurilor pe care il/le ai. Plicitseala apare in momentul in care nu mai intelegi menirea ta in trupul lui Christos si ti se pare ca deja cunosti totul si nu mai are rost sa fii dedicat sustinerii marturiei comune a bsiericii. Cand esti pasionat de Dumnezeu gasesti placere in lucrarile lui Dumnezeu si cauti sa le implinesti.

2. Oboseala fizica. Suntem creati trup, suflet si duh. Cand trupul este obosit deseori inima, sufletul si duhul merg in aceiasi directie, expunand fragil la atacuri sprituale prin depresie sau mandrie. Simti ca nu merita sa slujesti pe cei de langa tine (ca nimeni nu prea apreciaza) sau crezi ca nimeni nu o face mai bine decat tine (si e timpul sa te opresti ca sa vada si ei cum e fara tine). Deseori marile atacuri sprituale la nivelul inimii sunt inaintea sosirii unor mari binecuvantari.

3. "Vreme buna." Un alt simptom al atacului spiritual subtil este faptul ca toate iti merg bine de la o vreme. Ai ceva stabilitate, poate sunt rezolvate ceva nevoi materiale si atunci nu mai vezi urgenta de a fi in partasie cu Dumnezeu, de a il sluji pe El constant. Inainte aveai multe de facut si gaseai timp prioritar sa te inchini lui Dumnezeu alaturi de cei din biserica. Acum inchinarea ta in cadrul bsiericii scade, devine optionala, pentru ca tu stii deja cum se inchina “acestia” si nu se schimba nimic. Sunt doua nivele in care suntem foarte vulnerabili: atunci cand consideram ca avem nimic si atunci cand consideram ca avem totul. Fii aproape de Dumnezeu si in vremuri bune si in vremuri grele.

4. O viata de rugaciune firava. Esti sub atac spiritual atunci cand nu mai ai tragere de inima sa te rogi. Fie singur, fie in participare cu altii ti se pare greu si fara rezultat. Nu o spui direct dar lasi sa se inteleaga prin absenta ta. Domnul Isus spunea celor din timpul sau: “vegheati si rugati-va ca sa nu cadeti in ispita. Duhul este plin de ravna dar carnea este neputicioasa …” (Mat. 26:40-41) Situatia este la fel si astazi iar avertismentul christic nu este de ignorat.

5. Nu mai ai la ce spera. Ai anumite asteptari iar daca nu se implinesc cand vrei tu atunci crezi ca nu se vor implini niciodata. Asta te face sa te retragi si sa nu mai speri nimic. Iei totul de la o zi la alta, fara perspectiva, fara nadejde.  Cand dusmanul iti fura speranta ca se poate face ceva, ca se poate schimba situatia ta sau a celor celor din jur atunci tu nu mai traiesti prin credinta – cand iti pierzi speranta incetezi sa mai traiesti prin credinta.

6. Reapar vechi obiceiuri si expresii ale modului de viata. “Asa sunt eu…” este o expresie dupa care ne ascundem si ne motivam multe nedesavarsiri. Daca aceasta expresie este adevarata atunci lucrarea DuhuluI Sfant in viata ta este discutabila. Cand Duhul Sfant lucreaza in inima mea eu nu mai sunt “cum eram”. Este un proces de innoire a Duhului lui Dumnezeu. Innoirea se vede prin participarea in lucrarea lui Dumnezeu. Dar atunci cand ochiul rau, invidia, pizma, barfa reapare in viata ta constant si chiar le faci cu placere, atunci nu cred ca te mai poti lauda cu “o viata traita in Duhul”.

7. Te sustragi din partasia celor credinciosi. Cand vechi obiceiuri apar, cand esti slabit spiritual si vulnerabil, toate acestea sunt legate de lipsa dorintei de a fi in partasie cu cei credinciosi. Vrei sa vii la biserica dar nu sa te implici in lucrarea/marturia de acolo. Neimplicarea iti favorizeaza o pozitie de lejeritate…vrei sa fii alaturi de cei credinciosi doar la zile importante, nunti, botezuri, un Paste un Craciun… Un semn ca esti sub atac spiritual este ca nu mai dorinta de a fi alaturi de cei din biserica. Consideri ca aceia nu mai sunt compatibili (sub diferite aspecte) pentru pozitia ta spirituala actuala.

Chiar de poate gandesti asa, nu e perioada mai mare cand ai nevoie de legatura celor credinciosi decat atunci cand esti sub atac spiritual latent.

Acestea sunt cateva din schemele pe care satan le aplica in dreptul celor credinciosi. Ai sesizat ca ceva este valabil si in dreptul tau din punctele enumerate mai sus? Atunci intrebarea “Cum se poste iesi din starea asta?” vine natural. Iata ce ar trebui sa ne aducem aminte:

· Nu uita cine te-a creat. Dumnezeu te-a creat sa mergi prin furtuni dar nu singur.

· Nu uita si ignora locul si timpul rugaciunii; la nivel personal si colectiv.

· Nu te indeparta de locul binecuvantarii si marturiei. Reconsidera implicarea si legatura cu biserica locala.

· Nu ignora puterea partasiei crestine. Fiecare are nevoie de suport si ajutor. Daca tu consideri ca nu ai nevoie sa primesti, atunci cu siguranta poti oferi.

Emanuel C.Pavel

Pastor, AGAPE Christian Church – Vancouver B.C.