"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Alaturi de cuvantul criza, pe care il auzim vehiculat foarte des, s-a lipit de vocabularul curent termenul pandemie.
Acum toata lumea stie ce este o pandemie. Momentan, ne aflăm în mijlocul mai multor pandemii simultane. De fapt, ne confruntăm cu pandemii duble: o pandemie medicală și o pandemie culturală. Legatura intre ele este data de o radacina comuna – o pandemie spirituala.

Cum asa? Simplu. Prin departarea noastra, a oamenilor, de un sistem valoric stabilit de Creator, sistem oferit pentru a trai, relationa si actiona in varii circumstante.
Fiind indragostiti de propriile pareri, actionam si gandim la nivel de clasa, in nuante rasiale, iar cand am pierdut complet referinta divina, am creat standarde care nu ne-au facut prea mult bine. Urmarile dure ale fisurilor relationale si pretentiilor de superioritate se simt acut – si intebarea este cum ne linistim si ne vindecam.

Solutia incepe prin modul de a vedea cum trebuie sa functioneze lumea prin sistemul valoric divin.
Toti avem opinii puternice despre situatiile prin care trecem. Parerile noastre exprimate uneori cu patima ne ridica in ochii nostri conferindu-ne o falsa pozitie de superioritate fata de alte opinii si opinanti. In cel mai bun caz, putem astfel fi corecti despre un subiect dar ramanem profund in eroare in ceea ce priveste relationarea fata de cei ce nu impartasesc parerea noastra.  Crestinii se polarizeaza foarte usor in ecorui ale unor dispute politice in care preferintele personale se impun deasupra nivelui de fratietate in care ne-a asezat Domnul Isus Christos. Si astfel cautand a rezolva o problema devenim noi insine probleme.

La nivel social, relational, uman nu suntem pentru prima oara in istorie in acest impas. Multe natiuni in diferite cicluri istorice au fost in aceste zone fierbinti. De exemplu in scrierea biblica 2 Cronici este intalnita situatia in care atunci cand principiile spirituale sunt abandonate, inlocuite, linistea sociala si binele comun, beneficiile multiculturale se risipesc foarte usor.

In versetul 5-6 al capitolului 15 din cartea 2 Cronici se spune; ”În vremurile acelea, nu era pace nici la plecare nici la sosire, căci erau tulburări printre toţi locuitorii ţărilor. Un neam era zdrobit de un alt neam şi o cetate de o altă cetate, căci Dumnezeu îi tulbura cu tot felul de necazuri.“

Aflat intr-o faza de nesupunere si indepartare de Dumnezeu, poporul evreu trecea print-o faza indelungata de suferinta. Dumnezeu ingaduia acest lung proces formativ.
Daca Dumnezeu este o problema pentru tine nu conteaza prea mult ce programe culturale sau spirituale surogat vrei sa implementezi – solutia adevarata se afla numai la Dumnezeu.

Atunci când identificăm și înțelegem componentele spirituale ale problemelor cu care ne confruntam vom fi capabili să le transpunem în realități pragmatice de solutionare a contextului socio-cultural haotic.

Ne place sau nu, uneori trebuie sa acceptam murdaria, dezordinea si debandada pentru ca o solutie miraculoasa sa apara.
Permisivitatea lui Dumnezeu de a ingadui raului sa isi faca simtita prezenta este doar cu scopul creării unui context favorabil constientizarii personale si colective a nevoii de ajutor divin.

Ori de cate ori apelăm la Dumnezeu în conformitate cu principiile Împărăției Sale, El este atunci disponibil să se reintroducă în contextul problemei și să deschidă oportunitati de vindecare, de solutionare pasnica a oricaror diferende.

Cultura noastra este imbibata de factori toxici. Avem toxine de revolta si nedreptate, toxine de rasism și ură, toxine de suprematie si necinste. Toate acestea amestecandu-se in acelasi spatiu si timp dau nastere la un cocktail mortal la nivel social.

Daca respingem total ideea ca Dumnezeu permite aceste lucruri pentru a ne ajuta sa ne corectam si sa ne vindecam -  atunci vom merge mai departe din cadere in cadere, de la un simptom la altul.

In Biblie Dumnezeu adreseaza solutii la problemele umanitatii. El vorbeste limpede despre nedreptăți sistemice și individuale, despre clase sociale si diferentei rasiale, despre elitism si politica. Vorbeste despre libertate, echitate si empatie. Dumnezeu nu e strain de toate aceste subiecte. Pana cand nu ne vom alinia gandul, inima si faptele standardului manifestat de principiile Imparatiei Sale, vom trai si experimenta rezultatele unor variate forme de rebeliune.

Cineva poate indreptatit sa spuna, dar avem atatea biserici care promoveaza si pomenesc principiile lui Dumenzeu.  Cu atat de multi oameni credinciosi si lideri evaviosi de ce traim totusi in aceasta mizerie morala?

Pentru că nu am reușit să aducem perspectiva lui Dumnezeu asupra situației. Rezolvarea acestei nebunii colective, a problemelor de nedrepate ce perpetueza inegalitatea din generatie in generatie nu se va datora programelor noastre politice, ci numai in masura in care vom respecta si implini o solutie bazata pe Cuvantul lui Dumenzeu.

Situatia prezenta, cat de rascolitoare ar fi, prezinta un mare sambure de speranta. Criza acesta reprezinta si colapsul secularismului si al post-crestinismului acerb promovat  la nivel socio-cultural. Este oportunitatea unica de a face din post-crestinism o istorie trecuta.

Daca cautam butoane de salvare sau de iesire din impas – ar fi bine sa apasam pe butonul RESET. Este un moment definitoriu al umanitatii si se impune o resetare a societatii. Putem fi impreuna inaintea lui Dumenzeu sau dezbinati in afara Imparatiei Sale.

Soluția este mai importanta decat a pleda pentru drepturile noastre pierdute. Este mai mult decat cine va castiga urmatoarea runda a alegerilor politice. In solutia ce poate aparea din ascultarea noastra de Cuvantul lui Dumenzeu, exista sansa ca biserica sa fie biserica, iar Evanghelia să fie speranța pe care o credem și o proclamăm.

        Emanuel C. Pavel – Vancouver B.C.