"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cred ca la toti aproape ne place sa calatorim, sa vizitam. Un amic spunea ca daca ar fi sa-si schimbe meseria s-ar face vizitator, ca se simte cel mai bine in vizita, nu cand e gazda. Pregatirile pentru celebrarea Intruparii ating marile orase ce se imbraca in lumini multicolore si decoratii fastuoase. Cu toate acestea preocuparea cu pregatirile de Craciun ne face sa uitam de esenta acestei Sarbatori.

            Totul pare sa sclipeasca mai tare decat adevarul inteles al Craciunului. Oamenii alearga dupa cadouri, vaneaza cele mai bune “deals” ale anului. Aglomeratia din parcari ne face sa uitam ca totul a inceput intr-o noapte, in liniste si-n umilinta. Suntem prea ocupati cu altceva pentru a realiza ce s-a intamplat cu adevarat.  Suntem prea grabiti sa mergem la party si am uitat pe cine sarbatorim. Pierdem din vedere esenta. Si nu suntem singuri…comunitati intregi pot avea experienta asta nefasta. Si pentru ca vorbeam de calatorii ce ati zice de un tur rapid in orase/comunitati ce au pierdut esenta Intruparii chiar atunci cand aceasta a avut loc.

            Primul oras ce a pierdut “Craciunul” este Ierusalim. Dumnezeu a ales o mana de pastori murdari si nescoliti-considerati necurati - pentru a le face onoarea de a le da vestea cea mare. Pe scara sociala ei se aflau pe cea mai de jos treapta si nu puteau emite pretentii de a merge la Ierusalim. Ei nu puteau practica ritualuri de curatire sau sa participe la alte festivaluri religioase. In mintea lor nu isi puteau imagina cum era sa jertfeasca ceva la Templu. Si cu toate acestea, Dumnezeu ii considera tocmai buni pentru a le da lor vestea Intruparii.  (Luca 2:8-20)

Mai mult decat atat; pastorii au venit sa-L vada pe Nou-Nascut cand nimeni alticineva nu a venit. Apoi ei au plecat si le-au spus altora.  Pastorii din campie nu au pierdut Craciunul. Toti cei din Ierusalim insa l-au pierdut. Este intrigant cum Isus Mantuitorul, Mesia se naste la Betleem si nimeni din Ierusalim nu baga asta de seama. Evreii asteptau si asteapta acest eveniment si l-au scapat, l-au pierdut.

            De ce a pierdut Ieruslimul Craciunul? Raspuns simplu: religia. Ei erau foarte religiosi. Ei erau “centrul”. Daca vroiai sa fii religios trebuia sa mergi la Ierusalim.  Oricine vroia sa faca un sacrificiu trebuia sa mearga la Templu. Toata spuma religioasa era acolo. Ei se inchinau Adevaratului Dumnezeu dar intr-un mod gresit. Erau preocupati de aspecte exterioare si pierdeau miezul. Ei se uitau si asteptau un Mesia erou nu un bebelus in paie. Ei vroiau un lider care sa le sustina sistemul religios. Isus a fost unul care le-a daramat sistemul religios. Isus a stat impotriva a tot ceea ce ei credeau si faceau. Predica de pe Munte dovedeste asta. Ceea ce Isus ofera in Cuvantarea de pe Munte este un mesaj de libertate impotriva oricarei forme de abuz, tiranie, opresiune, legalism intrupate de farisei si saduchei.

            Ierusalimul era infasurat  fuior in asteptare si a scapat momentul cand Isus s-a intrupat. Pentru astfel de oameni este greu sa inteleaga Vestea Buna. Sunt atat de axati pe cum sa isi castige ei manturiea si salvarea prin ceea ce fac, prin faptele lor. Religia poate fi o cursa spre moarte spirituala. Riturile si regulile par sa ofere o metoda de inchinare dar nu eliberare. Sunt multi oameni implicati in tot felul de activitati bisericesti si care inca nu cunosc personal sensul manturii. Ei pierd Craciunul si se pierd si… Pastele.

Langa Ierusalim si cei de acolo o alta intreaga natiune a pierdut momentul Intruparii. Roma, cea mai faimoasa capitala la vremea aceea a pierdut aceasta unica oportunitate. Dumnezeu, Cel nepriceput in a’le marketingului nu a ales Roma ca sa se nasca Isus. De acolo insa a venit decretul care a pus in miscare familii, pe Iosif si Maria sa mearga spre localitatile de nastere. (Luca 2.1) Soldatii romani ce erau pretutindeni in imperiu erau de buna sema si in Betleem si supravegheau desfasurarea recensamantului, dar ei au pierdut nasterea Mantuitorului.

            De ce? Raspuns scurt: idolatrie. Ei aveau proprii lor dumnezei si Dumnezeu nu era in galeria lor de zeitati. Nici o imagine mitologica nu putea sa coexiste cu Mantuitorul. Romanii au ignorant total Intruparea lui Isus. Nou-Nascutul nu a fost pentru ei nimic mai mult decat un numar intr-o statistica, in numaratoarea poporului.

            Paganismul are puternice influente si forme de dominare in lumea noastra de astazi si de aceea multi pierd Craciunul. Multi in zona aceasta nu se inchina la statui sau idoli de piatra neaparat, dar au formele lor de superstitie ce pot fi asociate cu ceea ce si romanii faceau. Unii preamareasc imbuibarea, altii popularitatea, prestigiul, faima, sexul. Poate cei mai tari zei ai lumii moderne sunt egoismul si materialismul. Toti cei ce preamareasc aceste lucruri pierd Craciunul.

Surprinzator un alt oras ce a pierdut Craciunul este Nazaret. Era un orasel de tara, nu prea vizitat de elitele vremii. Oamenii de acolo erau recunoscuti pentru violenta lor. De aceea Natanael se si intreaba: “poate iesi ceva bun din Nazareth?” (Ioan 1:46).    Da, poate si da, Nazaret a fost orasul in care au trait Iosif si Maria, in care si-a petrecut Isus copilaria. Evanghelistul Luca descrie o zi de Sabat pe care Nazaret-ul a avut-o cand Isus deschide carte lui Isaia. (Luca 4:16-21)

            Dupa ce a trait atatia ani printre ei, Isus s-a descoperit in final cine este El. El le-a spus pentru prima data ca a fost Mesia. Care a fost reactia lor? Ei au inceput sa se intrebe: nu este acesta fiul lui Iosif? Citim Luca 4:22-30. Acesti oameni care l-au cunoscut pe Isus atatia ani - pentru ca a trait printre ei – doresc acum sa-l ucida. Aceasta este o forma de a pierde Craciunul. El a venit la ai Sai, dar ai Sai nu l-au primit - spune Ioan. Oamenii din Nazaret, cei care il cunosteau nu aveau de fapt nici o idee cine era Isus. Marcu 6:6 spune ca Isus a ramas uimit de necredinta lor.

            Care a fost problema lor? Familiaritatea. Ei credeau ca-L stiu  prea bine. Creadeau ca-L stiu asa de bine si cu toate astea nu si-au dat seama ca este cineva special. Familiaritatea amestecata cu necredinta produc un cocktail toxic pentru suflet. In starea aceasta se gasesc cei ce spun ca au trait in crestinism dar l-au respins. Au ales sa traiasca pe calea lor. Familiaritatea inabusa convingerea. Ce trist sa cunosti totul, sa mergi la scoala dumnicala, sa stii poezii religioase si cu toate acestea sa fii departe de Dumnezeu. Ce forma trista de a pierde Craciunul!

            Dragii mei, nimeni nu trebuie sa piarda Craciunul.

            Infasurati in preocupari ignorante, in manifestari cu sclipiri de mandrie – da, chiar si concertele de Craciun se incadreaza aici -  in ritual religios de inchinare fata de dumnezei falsi, comunitati intregi pierd in continuare Craciunul.

            Nu lasa sa treaca pe langa tine inca un an si nu plati tribut materialismului care iti va fura emotia ce o ai in inima. Indreapta-ti gandul, inima spre intruparea Domnului Isus si intreaba-te ce inseamna ea pentru tine? Priveste cu adevarat la ceea ce s-a intamplat acolo.

Ti-ai decoarat casa, ti-ai aranjat hainele, ti-ai facut planul la mancare - toate bune - dar nu pierde esenta.

            E prea important. Cei din Roma, cei din Ierusalim si cei din Nazaret au pierdut Craciunul.

            Nu e necesar sa-l pierzi si tu!

 

 

Emanuel C. Pavel, Vancouver B.C.

 www.blog.punctul.com