"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Zilnic multe evenimente scapa atentiei publice. Suntem intoxicati mediatic cu idei, opinii, comentarii in timp ce alte situatii reale de viata sunt total ignorate sau apar fragmentat mult dupa ce s-au derulat. De aceea trebuie sa treci de ceea ce ti se serveste ca informatie (partiala de cele mai multe ori) si sa cauti, sa te informezi si din alte surse – atentie insa acestea trebuie sa fie credibile.

Barnabas International este o misiune pe care o urmaresc de mult si care isi propune sa incurajeze si sustina crestini aflati in diferite contexte sociale si zone ale lumii. Misiunea lor este complexa, variata, oferind in esenta ingrijire fata de cei ce nu de putine ori sunt nedreptatiti social, marginalizati cultural doar pentru ca sunt crestini. Voi reda mai jos doua situatii diferite ce vorbesc despre un fond comun al restrictionarii credintei crestine.

Asia Bibi traieste in Pakistan; este sotie si mama a cinci copii. Ea si familia ei sunt singurii crestini din satul lor. Colegii ei de munca i-au solicitat de multe ori si au facut presiune asupra ei pentru a se converti la islam. In Iunie 2009 muncea alturi de alti sateni si culegea capsuni. Fiind foarte cald a intrebat unde este o fantana de apa. A mers pana acolo si a baut apa cu o cana de metal ce era langa fantana. Un om din imprejurime a certat-o rau sustinand ca acea cana era doar pentru musulmani si crestinii nu aveau dreptul de a folosi lucrurile musulmanilor. Fiind admonestata verbal in fel si chip, Asia a spus: “Eu sunt crestina si cred in Isus Christos ce a murit pentru pacatele oamenilor ca ei sa fie salvati. Ce a facut profetul tau Mahomed ca oamenii sa fie salvati? Daca n-a facut nimic de ce sa ma convertesc la islam?” Surprins de intrebarile ei, omul a plecat de langa fantana continuand insa sa fie foarte vocal.

Cinci zile mai tarziu alaturi de familia ei, Asia a fost scoasa din casa la miez de noapte si batuta crunt. Imediat apoi a fost arestata pentru blasfemie. In Noiembrie 2010 a fost condamnata la moarte prin spanzurare. Dupa condamnare a fost tinuta izolata iar sotul ei se lupta in tribunal pentru eliberarea ei. Familia a fost amenintata cu moartea de multe ori si a trebuit sa paraseasca satul in care locuiau. Un oficial din guvernul pakistanez ce a sustinut nevinovatia ei a fost asasinat. Recent Asia Bibi a fost achitata de Curtea Suprema din Pakistan si declarata nevinovata. Imediat au pornit proteste de strada sustinute de un lider clerical islamic. Judecatorii au fost amenintati cu moartea. In prezent multe drumuri sunt blocate de protestatari iar unele scoli sunt inchise. In Pakistan sunt in prezent 2,5 milioane de crestini.             

Asta in timp ce in Statele Unite ale Americii a fost publicat un sondaj de opinie in care majoritatea studentilor din colegii/universitati s-au pronuntat pentru interzicerea oricarei forme de ura ce poate fi exprimata in discursuri publice. Orice controversa cu privire la religie, preferintele sexuale/gen, este usor asimilata terenului “hate speech” si izolata sau anulata. Mai mult de o treime din studenti considera ca violentele fizice din societate sunt determinate de controverse ce privesc religia si intoleranta crestina.

In acest context, Foundation for Individual Rights in Education (FIRE), a publicat recent un ghid al libertatii religioase in campusurile americane, notand faptul ca in centrele universitare este considerat impropiu pentru grupuri religioase sa foloseasca principiile morale pentru a lua decizii privind manifestarea credintei lor in aceste zone.

Au aparut in acealasi timp o serie de reglementari ce interzic cuvinte sau comportamente, cum ar fi afirmațiile moralei biblice dacă o alta persoană le consideră ofensatoare. Cei ce afirma si cred in morala biblica cu privire la sexualitate sunt izolati si neprimiti in campusuri. Institutii universitare care in trecut isi faceau un nume de glorie din libera exprimare si dezbateri de idei la nivel intelectual sunt astazi centrele in care asa ceva este limitat sau interzis. Acolo unde libertatea sexuala intra in conflict direct cu libertatea religioasa, libertarea sexuala castiga.

Niciuna din aceste situatii mentionate mai sus nu ar trebui sa ne surpinda.

Cei ce-L urmeaza pe Isus Christos stiu ca in Scriptura se spune clar: “Sa nu fiti surprinsi fratii mei daca lumea va uraste” (1Ioan 3.13). Satan ca dumnezeu al lumii acesteia a orbit mintea celor necredinciosi pentru a nu vedea slava lui Christos in Evanghelie (2 Corinteni 4:4; si Ioan 12:31). Cei credinciosi nu mai sunt sub dominatia, stapanirea lui Satan. Dumnezeu ne-a eliberat din imparatia intunericului si ne-a mutat in Imparatia Fiului Sau. (Coloseni 1:13). Cel rau este duhul ce lucreaza acum prin si in fiii neascultarii (Efeseni 2:2).

Inseamna asta ca cei necredinciosi nu pot face lucruri  bune pentru cei crestini? Desigur ca pot. Cu toate acestea trebuie sa ne asteptam mai mult la impotrivire decat la o buna primire, mai ales intr-o vreme in care societatea marginalizeaza si ridiculizeaza standarul moral, biblic.

Benjamin Franklin a spus: “In cele din urma omul va fi stapanit de Dumenzeu sau de tirani.” Fara Cuvantul lui Dumnezeu in atentie si fara Duhul lui Dumnezeu umanitatea se va lasa si va fi condusa intr-o directie autodestructiva, plina de probleme, dependente si pacate.

Mediul socio-cultural prezent promoveaza ca ultim adevar ceea ce iti place sau iti face bine (ceea ce preferi). Orice afirmare a standardului biblic, a Adevarului ce vine de la Dumnezeu, este din start catalogat intolerant si defaimator. Tensiunea acesta va creste in perioada urmatoare. Desigur nu ne asteptam la o persecutie precum cea din Pakistan insa restrictionarea dreptului la libera exprimare si defaimarea credintei in Christos reprezinta realitati ingrijoratoare ale societatii nord-americane. Aceste situatii reclama curaj si intelepciune din partea celor credinciosi.

Samuel Adams, unul din semnatarii declaratiei de independenta a SUA (fost guvernator al Massachusetts) a declarat: “Curaj dragi concetateni! Provocarea ce ne sta inainte nu este numai daca noi înșine vom fi liberi, ci si dacă va mai exista pe pamant un loc de refugiu pentru libertate civilă și religioasă.”

Vom intelege caile lui Dumnezeu numai in masura in care vom asculta deplin de Cuvantul Sau. In dependenta de Duhul lui Dumnezeu putem intelege trei adevaruri ale existentei umane: ca suntem vulnerabili (usor de ruinat), ca suntem iubiti si ca suntem in controlul a putine situatii.

Cand ne vom afla in situatii ce ne scapa controlului vom avea trei posibilitati: sa continuam a lupta pentru ceea ce detinem, sa renuntam si sa acceptam ce vine, sau sa lucram alaturi de Cel ce este in controlul oricaror situatii. Numai una din aceste alegeri ne va aduce liniste, pace in suflet. Sa alegem cu intelepciune.

Viata crestina este o indelunga ascultare in aceiasi directie.

 

Emanuel C. Pavel, Vancouver B.C.  

www.blog.punctul.com