"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Finalul de an ne-a obisnuit cu tot felul de clasamente, in care se definesc superlativele anului pe care il incheiem. Astfel privirea survoleaza tot felul de topuri in care tematicile sunt care mai de care mai ciudate cu iz de senzatie; avem animalul anului, cainele anului, copilul anului, cartea anului, masina anului, cafeaua anului si asa mai departe. Cum unul din elementele pe care le pretuim in cadrul comunicarii verbale este cuvantul mi-a capacitat mereu atentia ceea ce Oxford Dictionay a definit a fi cuvantul anului. Oxford Dictionary a reusit sa selecteze si apoi oarecum sa impuna cuvinte pe care le adoptam in limbajul nostru curent. Cel mai evolcvent exemplu este “selfie”, cunoscut de fiecare posesor de smart-phone prin care se verbalizeaza actiunea de autofotografiere din impulsuri mai mult sau mai putin narcisiste. Potrivit Oxford Dictionay pentru 2016 cuvantul este  “post truth” si ar defini “circumstante in care apelul la emotie si la credinte personale sunt mai importante decat faptele obiective in modelarea opiniei generale, publice”.


Este o definitie ce arata o situatia reala la nivel socio-cultural. In ultimele decenii marile centre universitare din America de Nord si Europa au reprezentat laboratoarele unde germenii relativismului au fost cultivati. Situatia a condus si la coruperea unor crestini ce intr-un mod normal trebuiau sa certifice/defineasca adevarul ca o notiune absoluta relationata la gandul si prezenta lui Dumnezeu, manifestata prin personificarea Fiului lui Dumnezeu, Domnul Isus Christos. O societate definita post-truth este una in care emotiile preiau conducerea in fata ratiunii, cu alte cuvinte emotiile sunt mai importante decat faptele, realitatea.


O alta confirmare a termenului vine chiar de la Vatican unde in urma cu doar cateva luni Suveranul
Pontif denunta intr-unul din mesajele sale “dictatura relativismului”.


Unde ne poate conduce actuala situatie? Spre bine sau spre rau. Personal o vad ca o imensa ocazie de a vorbi despre adevar, de a cauta si intelege ce este adevarul. Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Sau sa marturisesca despre Adevar, personificandu-se in Adevar oferind viata si o cale a apropierii de Dumnezeu.


Conceptul in sine “post-truth” este variat in gradina mare a relativismului de nuanta intelectuala cu reflectii in perceptia populara. Post-truth descrie o perpetua conditie de natura filosofica a celui cunoscut drept parintele minciunii, (Ioan 8.44) cel afirmat a fi impotrivitorul fata de Dumnezeu si vrasmasul sufletului omenesc. Ca print al vazduhului si a lumii actuale  (2 Corinteni 4:4, 1Ioan 5:19) Diavolul are o impresionanta amagire de implinit. Este interesant cum se schimba perceptia chair despre adevarul existentei lui Satan. In ultimele sondaje aproximativ 57% din participanti (zona Nord America) cred in existentea celui rau. In gradina Eden se credea 100% in existent a malefica a diavoului.


Una din ideile accenturarii post-truth este data de acomodarea celor ce nu pot intelege inca notiunea unui adevar absolut. Este dorinta de a crea o zona de siguranta in care eventual ei sa poata deprinde cunostinta adevarului. Situatia este generoasa dar se poate intoarce exact impotriva sensului initial care a motivat-o. Se pot crea zone in care negarea adevarului sa fie permenentizata prin faptul ca inca nu a fost descoperit un adevar absolut – idee falsa, dar care prinde in fata unei generatii in care logica aluneca si emotia predomina.


Un exemplu si mai recent in directia exemplificarii termenului este ceea ce s-a intamplat in unele campusuri universitare americane dupa ce s-a anuantat ca noul presedinte este Donald Trump. Profesorii s-au grabit sa anueleze examenele, sa trimita studentii in locatii de consiliere pentru ca erau extrem de afectati, dezolati si nu puteau intelege / accepta realitatea. O astfel de dezamagire redefineste relatia intre intre iubire si ura. Pentru cei ce traiesc in post-truth cei care nu sunt de acord cu ei sunt automat cei care ii urasc. Este ceea ce se intampla si in cadrul discutiilor legate de homosexualitate si transexualitate. Daca nu aprobi esti un bigot plin de ura. Accentul identitar se vrea definit mult pe baza a ceea ce simti si nu pe baza ratiunii iar metoda aceasta construieste un vehicul  folosit in cadrul atacului la persoana.


Daca acesta este unul din cuvintele de ordine ale actualei generatii, tendinta de ignorare a realitatii este periculoasa. Cumulul de literatura si matriale media despre lumea virutala induce accente in care ceea ce te joci suprima/inlocuieste ceea ce exista de fapt in afara jocului sau showului de care te lasi captivat.


Adevarul trebuie sa stapanaesca, guverneze emotiile noastre si nu emotiile sa stabileasca ce este adevarul.


Alegerea celor de la Oxford Dictionary nu priveste doar lumea seculara sau academica ci are legaturi cu viata eclesiala si invatatura promovata la nivelul bisericii crestine. Cum in ultimele decade societatea a generat directia si biserica l-a urmat, ne putem astepta la inmultirea unor centre elcesiale “post-truth” sub obladuirea curentelor progresiste in care experienta si simtirea vor fi mai importante decat ratiunea si adevarul. O biserica axata de cunoasterea adevarului biblic va promova principiile si ideile divine enuntate de Dumnezeu si transmite prin Duhul Sfant in Sfintele Scripturi.


Paradoxul vine din faptul ca traim intr-o societate si un mediu cultural unic in istora umanitatii prin cumulul informational la care avem acces. Niciodata in istoria oamenirii nu s-a cunoscut asa de mult si nu s-a crezut asa de putin.


Apostolul Pavel, scriindu-le celor din Colose, a oferit inca din vremurile de inceput ale bisericii o incurajare si suport pentru credinciosii aflati in fata unei presiuni de schimbare si eludare a Adevarului: “din ziua cand am auzit aceste lucruri, nu incetam sa ne rugam pentru voi si sa cerem sa va umpleti de cunostinta voii Lui, in orice fel de intelepciune si pricepere duhovniceasca; pentru ca, astfel, sa va purtati intr-un chip vrednic de Domnul, ca sa-I fiti placuti in orice lucru, aducand roade in tot felul de fapte bune si crescand in cunostinta lui Dumnezeu, intariti, cu toata puterea, potrivit cu taria slavei Lui, pentru orice rabdare si indelunga rabdare, cu bucurie, multumind Tatalui, care v-a invrednicit sa aveti parte de mostenirea sfintilor in lumina. El ne-a izbavit de sub puterea intunericului si ne-a stramutat in Imparatia Fiului dragostei Lui, in care avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor.” - Coloseni 1:9-14


Mesajul ce se doreste transmis de “post truth” este de fapt: “Dumnezeu nu este in control”. Daca nu crezi in Isus, Fiul lui Dumnezeu atunci alegi sa crezi in tine. Si aceasta alternativa te departeaza de adevar si te apropie de minciuna.

Nu ingadui ca ceea ce simti sa dicteze ceea ce crezi. Putem sa simtim ceea ce nu este adevarat si in acealsi timp putem sa credem ceea ce este adevarat. In toata aceasta situatie este o enorma oportunitate de a afla Adevarul si a vorbi despre adevar. Vom beneficia de ea?

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver Area BC