"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Singuratatea este sfasietoare pentru o fiinta umana mai ales cand merge pe drumul suferintei in trup sau in suflet.

Cu singuranta ai auzit de John Bunyan si cartea sa Calatoria Crestinului. Ceea ce poate nu ai stiut este faptul ca Bunyan a stat in fata autoritatilor juridice ale vremii sale in Ianuarie 1661 fiind gasit vinovat de violarea a ceea ce a ramas in istorie numit “Religion Act of 1592”. Era o lege ramasa in vigoare din timpul Reginei Elisabeth I si care stipula trimiterea in inchisoare a oricarei persoana ce nu participa la serviciile bisericii anglicane. Adica participarea la serviciile altor biserici (considerate la vreme aceea ilegale) au atras lui John Bunyan pedepasa. Desigur faptul acesta poate fi si astazi intalnit in parti izolate ale lumii ori in state conduse dupa percepete islamice insa nu te-ai fi gandit ca celebrul Regat Britanic ar avut o asemenea prevedere.

 

Legi asemanatoare au fost trecute cu vederea sau chiar aboragate in timpul lui Oliver Cromwell, care fiind Purtian convins, dedicat a favorizat independenta eclesiala fata de Biserica Anglicana.

Pentru timpul lui Bunyan este 1661 si Cromwell este mort. Bunyan s-a converit in timpul perioadei lui Cromwell si a fost membru al Bedford Free Church (o congregatie protestanta neconformista pentru vremea aceea). El a continuat sa sustina mesaje religioase in aer liber in pofida noului climat politic defavorabil, lucru ce a condus la intemnitarea sa in 1661. Este interesant ca Bunyan a intrat pe poarta inchisorii Bedford County Jail cu o condamnare de doar 3 luni de zile si a iesit de acolo 12 ani mai tarziu.

Fara indoiala perioada respectiva a fost una zbuciumata pentru indraznetul predicator. In mijlocul acestui zbucium el a inceput sa gandeasca, sa viseze, sa scrie ceea ce stim astazi ca poarta titlul “Calatoria Crestinului”. Cunoscand detalii din viata lui Bunyan putem spune ca alegoria prezenta in carte este de fapt reproducerea partiala a unor experiente personale ale autorului.

In cartea Calatoria Crestinului cititorul este purtat alaturi de personajul principal – crestinul - prin tot felul de situatii si intamplari cu introsaturi si finaluri neasteptate. Ceea ce se poate observa cu usurinta in parcurgerea cartii este lungul sir de batalii pe care un crestin le are de-a lungul vietii.

Intereasanta deasemena singuratatea crestinului in acest pelerinaj. Alegoriile prefigureaza realitati prezente in viata de credinta.

Incepand cu al cincielea capitol al cartii apar alte personaje ce se adauga temporar cresitinului, purtand nume metaforice precum “Cel Credincios” or “Cel plin de speranta”.

Acesta din urma il pretuieste si incurajeaza pe crestin in cele mai negre dar si in cele mai luminoase expresii ale sale. Speranta este resursa puternica pe care fiecare dintre noi avem nevoie pe drumul incercarilor noastre. Gandul sinuciderii – atat de raspandit in momente disperate sau cand esti privat de libertate pe nedrept este depasit cu ajutorul nadejdii, sperantei.

In “Divina Comedie” Dante a incercat sa descrie iadul si si-a imaginat ca la intrarea in el, este scris: „Abandoneaza orice speranta, daca intri aici!” Cea mai crunta pedeapsa posibila este lipsirea de orice speranta.

George Whitefield spunea despre cartea Calatoria Crestinului ca miroase a inchisoare intrucat nu degeaba a fost scrisa, conceputa in Bedford County Jail. Inchisoarea a cauzat dezamagire, frustare si durere nu doar penrtu John Bunyan dar si pentru cei de langa el.

Sotia sa, Elizabeth, era insarcinatata la vremea incarcerarii lui John a pierdut copilul din cauza tensiunilor fizice si emotionale, traind apoi din suportul celor din bsierica situata in  Bedford. Singurul lucru prin care John Bunyan si-a putut intretine familia pe timpul detentiei era confectionarea si apoi vanzarea de sireturi - activitate ce ii era permisa in inchisoare.

In urmatorea sa carte Bunyan scria: “Cu tot harul de care mi-a facut Dumnezeu parte tot m-am regasit ca un om cu multe dureri. Durerea prin care a trecut sotia mea si copii imi zdrobea oasele cand eram in inchisoare – in special gandindu-ma micuta mea fata ce este oarba si atat de draga inimii mele. Ceea ce m-a ajutat sa merg inaite a fost speranta ca promisiunile lui Dumnezeu din Scriptura se implinesc.

Predicatorul Bunyan a scris intr-o maniera in care disperarea si depresia sunt presente in viata celui mai devotat credincios. Traim intr-o lume plina de succese si bogatii, am ajuns la un nivel de properitate greu de gandit in timpul ultimului razboi mondial si cu toate acestea dezamagirea, teama si despresia sunt intalnite la tot pasul.

Se spune statistic ca despresia afecteaza 16 milioane de adulti in fiecare an pe continentul nord-american. O persoana ce trece prin forme ale depresiei poate ajunge in situatii de a-si pierde serviciul, avea probleme relationale in familie. Recent omenirea si-a adus aminte de ceea ce a zguduit acum 15 ani continental NordAmerican - atentatul de la World Trade Center. Am auzit de o femeie care sia- pierdut sora in acel tragic evenimnet si care a fost atat de zdrucinata de ceea ce s-a intamplat incat si-a pierdut slujba si traieste precum o stafie doar din ajutorul social considerand ca nu are nici o valoare si ca ii este rusine de toata viata ei.

In fata unor astfel de realitati cresitinii trebuie sa fie alaturi de cei din familie sau de prieteni ce trec prin astfel de momente apasatoare. “Uriasul Deznadejde” este present in lume azi mai mult decat oricand.

“Dumnezeu da o familie celor parasiti, El izbaveste pe prinsii de razboi si-i face fericiti” spune psalmistul (Psalm 68.6).

John Bunyan a beneficiat de vizitele familei si a celor din biserica pe parcursul detentiei. Acestia i-au adus sclipiri de lumina in celula sa, ajutandu-l vizita dupa vizita sa gaseasca cheia promisa pentru a intra in Cetatea Eterna.

Daca ne gandim la momentul Ghetsimani din viata DomnuluI Isus Christos vom intelege si mai mult nevoia de prieteni in momente tulburatoare ale vietii. Sufletul Mantuitorului era cuprins de o intristare de moarte si avea nevoie de prieteni  langa el, in rugaciune. Daca un Mantuitor fara pacat a avut nevoie de companie pentru a trece prin astfel de momente cu cat mai mult eu si cu tine?

Te-ai gandit ca azi, acum, tu poti fi un companion pentru cel de langa tine care nici nu stii prin ce tulburare trece, ca tu poti fi un mijloc de incurajare pentru cel ce te slujeste in biserica? Da, si ei au incercarile si “inchisorile” lor.

In bisericile crestine predomina in general prejudecati si idei gresite despre ceea ce este si ce presupune depresia. Cu ceva vreme in urma publicatia Relevant Magazine avea cateva recomandari de care crestinii ar trebui sa tina cont.

· Depresia nu este un defect de caracter, o tulburare din punct de vedere spiritual sau o dereglare emotionala si nici macar o alegere personala.

· Biblia nu ofera „raspunsuri simple”. Sfanta Scriptura ofera multa intelepciune, incurajari si alinare pentru cei care sufera de depresie si anxietate, insa este important ca versetele in care se vorbeste despre faptul ca nu ar trebui sa existe ingrijorare, sa nu fie scoase din context.

· alta greseala pe care o poate face cineva cu o persoana care sufera de depresie este sa incerce sa o convinga de faptul ca avand aceasta boala, ele nu-L asculta pe Dumnezeu.

· Biserica sa se roage pentru ea si sa-i ofere tot sprijinul, intelegerea si caldura de care are nevoie.

· Anxietatea nu „arata” cum ne imaginam adesea. De multe ori, suntem surprinsi cand auzim ca o persoana, pe care noi o vedeam fericita si bucuroasa, sufera de depresie.

· Biserica nu vindeca depresia. Intalnirile au multe beneficii, insa de ceea ce este cel mai important este dragostea, care ii face pe cei din jur sa inteleaga conditia persoanei respective si sa-si doreasca sa o ajute si rugaciunile inaltate pentru ea.

„Domnul este aproape de cei cu inima infranta si mantuieste pe cei cu duhul zdrobit.” (Psalm 34.18)

Nu-ti irosi timpul iar daca acum te gandesti la cineva tublurat, prins in capcana depresiei, suna-l, intalneste-l si ofera-i spijinul tau, suportul tau, intelegerea si dragostea ta.

Emanuel C.Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver BC