"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Inlantuirea de atentate si acte teroriste desfasurate in ultimele luni (saptamani) a adus din nou in prim-plan intrebarea cu iz general: Care este raspunsul folositor in fata acestor situatii? Oameni aflati in varii locatii - Paris, Istambul, Lahore, Bruxelles, Florida ori San Bernardino au trecut prin stari terifiante, au exprimentant nesiguranta, teama si revolta.

Criza refugiatiilor ce parasesc teritoriile devastate din Nordul Africii relationata la actele barbarice comise de Daesh – o grupare militara islamica - au generat reactii virulente la adresa oamenilor prinsi intr-un teatru de razboi pe care nu si l-au dorit si care par o simpla masa de manevra la discretia teroristilor cat si a politicienilor.

 

Refugiatii platesc la randul lor pretul ridicat al extremismului violent fiind printre cei care sufera direct consecintele barbariilor comise de cei din mijlocul carora vin.

Pe de alta parte, fie ca te afli in Europa sau US, climatul de teama si insecuritate este intretinut si de reactiile ostile fata de cei ce provind din mediul/cultura islamica, intreprinse de grupuri organizate sau nu, ce expun accente de extremism si xenofobie. Astfel de acte nu sunt doar o accentuare a tensiunii relationale dar si o dovada a vitezei ce suntem dispusi sa o aratam in a-i judeca pe cei pe care nu-i intelegem. Cred ca nu oricine poarta un jihab ori rosteste numele lui Alah este un simpatizant / promotor al teroristilor - terorismului.

Avem in inima durere si lacrimi, murmuram si tipam dupa dreptate, suntem gata sa ne izolam si acceptam aproape orice de dragul unui stop de siguranta ca va fi mai bine si ca atentatul desfasurat a fost ultimul. Dar…cine poate sti? Spaima pluteste iar cei ce au generat-o se bucura de faima si rezultate. Sunt vedetele internetului/mass media si mizeria sufleteasca este raspandita gratuit. Noi putem sa intram in jocul lor si sa raspandim durerea mai departe sau putem a rasturna oprice izvodire a mintii mergand pe logica neumana a unei metode dumnezeiesti.

Cred ca in tumultul acestor realitati si emotii crestinul are ocazia a aleage sa exprimenteze dragostea fata de cei ce ii genereaza teroarea, frica. Dragostea nu ca o renuntare moale, supus-toleranta si benevolenta ci dragostea ca singurul instrument ce poate reversa cursul diavolesc al urii.

A fost Isus vreodata terorizat? Daca da, cum a raspuns El? Pare o intrebare si o cautare simpla pentru cei ce pretuiesc credinta lor si doresc aprofundarea relationarii la exemplul christic. Unul din ucenici, Ioan, consemneaza in cea de-a patra Evanghelie (cap 5) un episod oarecum asemanator paradigmei in care ne aflam noi. Prin tot ceea ce spunea si infaptuia, Domnul Isus Christos irita pe oamenii religiosi, pastratori ai unor cutume religioase ce trebuiau implinite cu exactitate. Confruntarile verbale intre partida fariseilor si Domnul Isus Christos dadeau mereu castig de cauza ultimului ceea ce sporea tensiunea in comunitatile locale si puteau degenera oricand in acte de manie, violenta. Nu de putine ori oamenii au vrut sa-l asasineze, omoare pe Isus Christos intrucat - in opinia lor – comitea un act de blasfemie la adresa lui Dumnezeu inducand si afirmand ca este Fiul Creatorului. Dedicarea Mantuitorului spre astfel de confruntari era izvorata dintr-un act al dragostei: “ V-am spus aceste lucruri pentru a fi salvati, mantuiti”. O actiune motivata de dorinta de bine era interpretata exact pe dos de cei vizati.

Inima de piatra si fața de cremene pe care o aratau fariseii nu L-a impiedicat pe Domnul Isus Christos sa experimenteze o situatie cu un real beneficiu spritual, furnizand o lectie si un model pentru fiecare din cei ce ii sunt ucenici.

Isus cunostea totul, stia ca unul din cei 12 il va vinde iar altul se va lepada de El in public. Isus nu doar ca s-a deschis in fara celor ce ii vor face raul dar a fost si dispus sa isi dea viata pentru ei. Asta celebram pana la urma in cresitinism de fiecare data cand ne aducem aminte de Rastignirea si Invierea Sa.

Isus Christos a inteles experienta umana pe de-a’ntregul ei confruntuandu-se cu situatii similare celor prin care trecem si noi.

Ce a ales Isus? A ales nu doar sa sufere ci si sa traisca cu speranta, deschis in fata celor ce nu doar il dispretuiau dar si unelteau moartea Sa. A stiut (si vrea sa ne invete si pe noi) ca singurul impact intr-o lume plina de ura il are dragostea, manifestarea unor acte simple, reale de dragoste, pretuire.

Se spune deseori ca ura si dragostea sunt cele doua forte motivationale ce stau in spatele actiunilor noastre. Evanghelistul Ioan mentioneaza intr-o alta scriere a sa (1 Ioan) ca in “dragoste nu este frica pentru ca dragostea biruieste frica”. Daca raspundem cu dragoste si pretuire cautam si infaptuim un climat de pace, vindecare sufleteasca, unitate. Daca vom merge pe calea maniei, a urii, vom inalta ziduri de izolzare si vom arata cu degetul la nesfarsit spre altii.

Intr-un tutmultuos climat de teroare, crestinii au de facut o alegere. Ii putem respinge pe cei care nu-s ca noi, pe cei pe care nu-i intelegem, ii putem indeparta in numele sigurantei personale, al confortului.

Sau alegem calea lui Isus de a fi alaturi de cei in suferinta fata de orice forma bruta de teroare si spaima ce se ridica. Desigur calea aceasta a dragostei in mijcul terorii este un pas, este un pilon, un principiu in jurul caruia trebuiesc cumulate alte eforturi ale oamenilor responsabili in prezent de leadershipul natiunilor. Politicienii, oamenii de cultura, formatorii de opinie au rolul de a se gandi serios mai putin la avantajele ce le au dintr-o criza si mai mult la cum criza poate fi rezolvata spre binele oamenilor.

Multi suspina dupa o noua si revolutionare cale ce poate da un curs nou umanitatii. Acesta nu poate fi definita decat in contexul in care alegi sa iubesti pe cel ce este gata sa te omoare. Acesta a fost si continua sa ramana instrumentul schimbarii.

Isus a ales mereu sa iubesca dincolo de limita confortului sau personal. Si daca nu esti convins de puterea dragostei doar intreaba-te: unde-i putea fi daca Isus Domnul nu te-ar iubi in pofida a ceea ce ai fost sau poate chiar inca esti?

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, BC, Canada