"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Prin varii accente si evenimente s-a crezut in ultimele decenii ca am depasit stadiul lipsei de armonie intre diferite segmente ale populatiei segregate prin culoarea pielii sau a parului - mai ales prin prisma a ceea ce acum 7 ani se intampla in centrul politicii americane, alegerea uni presedinte de culoare la Casa Alba. Evenimentele violente ce au impregrenat istoria recenta arata insa o dura realitate. Armonia pare in continuare un frumos tel, iar realitatea aduce in atentie adanci falii prezente in societate nu de azi, de ieri. Ce ne poate ajuta sa depasim real astfel de sentimente ce genereaza tragedii?

 

Desi folosim in limbajul nostru expresia “rase diferite”, totusi Biblia ne ajuta sa intelegem ca este o singura rasa numita - rasa umana. In cartea Faptele Apostolilor(17.26), Pavel mentioneaza “Dumnezeu a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor,” Ceea ce se mentioneaza aici este faptul ca intreaga rasa umana este unita prin sangele cuplului primordial - Adam si Eva. Deosebirile ce exista in rasa umana exprimate prin culoare pielii, structura parului ori accentul de limbaj ar trebui sa conteze mai putin in fata unui adevar ce ar trebui promovat ca o virtute a umanismului - toti suntem uniti prin acelasi sange al primului cuplu.

Cuvantul rasa nu apare niciunde in Biblie ca o referinta privitoare la etnicitatea oamenilor. Intrebuintarea lui gresita a dus la accente ce favorizeaza conflictul in umanitate in detrimentul apropierii si al unitatii. In acelasi timp trebuie mentionat ca desi facem parte din rasa umana, etnicitatea noastra poate fi diferita dar nicidecum exprimata doar prin culoarea pielii. O suma intreaga de factori culturali - imbracaminte, limbaj, mancare, credinta, obiceiuri - fac parte dintre-un set ce poate defini o etnicitate.

Intr-un anumit sens exista persoane ce sunt deja un mix etnic. Nu exista o rasa pura ce sa nu aiba insertii ce pot fi recunoscute si in alte etnii. “Rasa”, chiar in forma unui termen folosit gresit este inca un concept fluid ce nu este definit clar si are limitari ce nu sunt fixe.

Cum nu prea pare posibil a elimina cuvantul rasa/rase din vocabularul nostru usual, ar fi de ajutor in relatiile dintre noi daca am reliefa faptul ca suntem toti apartinatori ai rasei umane.

Rasismul ca si atitudine inseamna promovarea faptului ca o etnie/rasa este calitativ superioara unei alte etnii indiferent de atributele ce duc la o astfel de apreciere: culoarea pielii, a parului, etc.

Rasismul este imbinat cu etnocentrismul. Este interesant ca din perspectiva lui Dumnezeu desi etniile, popoarele se pastreaza exista un alt element ce inlatura granitele si le uneste - Manturiea prin Isus Christos. Rasa umana poate deveni cristo-centrica prin ascultarea si credinta in moartea si invierea lui Isus Christos intrucat dupa cum tot Apostolul Pavel spune: ”Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus”. (Galateni 3:28).

Un credincios crestin ce isi cunoaste si marturiseste credinta sa nu va nega niciodata faptul ca Dumnezeu este Creatorul sau si ca intreaga rasa umana a aparut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Recitirea unui psalm vechitestamental ni-l descopera pe imparatul David recunoscand faptul ca “Tu (Dumnezeu) mi-ai întocmit rărunchii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele: Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului. Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.” (Ps.139)

Exista o valoare intrinseca in fiecare dintre noi intrucat Dumnezeu ne-a creat. De aceea a trata orice etnie, orice alta persoana umana mai putin decat te apreciezi pe tine insuti este o desconsiderare directa a actiunilor si gandului lui Dumnezeu. Nici un atac rasist nu poate fi sustinut pe baze biblice. Biserica ca si grup de oameni ce provin in etnicii diferite este o frumoasa exprimare a voii lui Dumnezeu pentru umanitate. Unitatea in diversitate intotdeauna il va evidentia deplin pe Dumnezeu la fel cum un cor de voci umane vor reusi la un moment dat sa ofere un sunet plin, patrunzator mai bine decat orice voce umana singura.

Noi suntem legati intre noi prin Cel care ne-a creat desi ne putem dosebi prin educatia, detalii anatomo-fiziologice, ori ce am agonisit in viata.

Grupul de oameni ce vor trai la finalul istoriei umane in prezenta lui Dumnezeu este un grup format din etnii diverse, unit doar pe baza relatiei lor cu Dumnezeu prin jertfa Domnului Isus Christos. “Vrednic eşti Tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile: căci ai fost junghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. Ai făcut din ei o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeul nostru.” Apocalipsa 5.9-10

Daca iti permiti ca in inima ta sa existe simtaminte, atitiduini de distantare, separare fata de o persoana sau alta pe baza culorii pielii infaptuiesti un act de blasfemie la adresa Dumnezeului creator. In momentul acela tu contrazici lucrarea de rascumparare pe care Domnul Isus Christos a infaptuit-o; negi scopul ultim pe care Dumnezeu il are cu rasa uaman - acela de a forma o imparatie de preoti din oameni responsabili, credinciosi. De aceea rasismul este o blasfemie.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana – AGAPE, BC, Canada