"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Avalansa de stiri privind impunera unor noi standarde de folosire a toaletelor publice a starnit varii reactii. Anormalitatea cu tenta sexuala se manifesta acum intr-o alta directie, nu doar din dorinta de a soca ci cu scopul de a impune noi standarde. Acum devine din ce in ce mai clar/explicit ca nu se doreste doar acceptare ci impunere. Din cauza asta tensiunea ce apare intre cei ce sustin asta si cei ce vor normalitatea lasata de Dumnezeu de la inceput are accente destul de vitrolice.

 

Esti surpins de asta? Bine ai venit in lumea post Obama: dupa 7 ani de stapanire a Americii oamenii nu mai stiu pe ce usa sa intre la toaleta. In rest totul e bine…

As continua tot prin cateva intrebari:

Ai probleme in a intelege cum oameni ce par rationali considera ca toalele publice date spre folosinta unor persoane “tansgender” reprezinta un lucru acceptabil?

Esti confuz in ceea ce priveste toata desfasurarea evenimentelor la nivelul societatii actuale?

Face vre-un sens presiune economica si politica de a impune o reforma la nivelul redefinirii sexualitatii ?

Iata de fapt ce se intampla.

Batalia cultural-sociala despre sexualtiate si genuri se rezuma la un singur lucru: o viata cu sens, cu scop. Totul este legat de modul in care alegem sa intelegem lumea ca system si individual ca persoana.

Modul de a ne raporta la ce se intampla in societate(sau s-a intamplat) este format dintr-un set de principii, valori care explica si infleunteaza cum intelegi fiecare aspect din viata. Fiecare om are un astfel de set (sau ar trebui) prin care sa intepreteze experientele personale sau colective precum si evenimentele contemporane.

Cine defineste setul tau de valori?

Un punct de vedere crestin asupra vietii include bineinteles faptul ca Dumnezeu exista, este real la fel cum reala este creatia Sa. Lumea in ansamblul ei poate fi cunoscuta iar viata are valoare. Intelegerea faptului ca sunt facut dupa chipul lui Dumenzeu imi confera o inestimabila valoare.

In jurul nostru oamenii prefera din ce in ce mai mult un set de valori, de intelegere asupra vietii pur naturalist. Naturalismul sustine bineinteles ca Dumnezeu nu exista si ca toata experienta uamna se justifica prin logica si prin ratiune. Si pentru ca Dumnezeu este scos din ecuatie, viata are o valoare mica sau o valoare circumstantiala. Intrebarea legitima este: Atunci, cum gasesti un sens in viata? Trebuia cumva fabricat. Filosoful francez Jean-Paul Sartre a fost unul din pionerii ce a ajutat sa gaseasca idei logice in directia aceasta.

El a fost cel care a incurajat si lansat idee ca “existenta precede esenta”. Cu alte cuvinte fiecare dintre noi suntem precum o hartie imaculata pe care trebuie sa scrii sau desenezi ceva…ce vrei tu. Pentru ca la inceput nu ai nici o valoare tu poti sa devii ce vrei. Vrei sa fii un alt gen? Nici o problema! Vrei sa te insori cu un calculator? Nici problema. Sa fii un dragon plin de tatuaje si inele? Nici o problema. Voia ta iti proiecteaza o valoare.

In directia de a avea o viata implinita, cu sens, trebuie sa ai o liberate completa de a incerca ce vrei si de a te forma cum crezi ca e mai bine. De aceea oamenii cauta acum implinire in ceea ce comit, prin experienta lor si nu prin ceea ce sunt la baza.

Exista insa o contradictie fundamentala a acestui mod de intelegere a experientei umane care il descalifica. Conform naturalismului daca Dumnezeu nu exista tu iti poti forma propria esenta, set de valori si iti poti apoi construi existenta in jurul acestui set. Daca Dumnezeu nu exista atunci sufletul, sinele, nu exista iar daca sinele nu exista atunci vointa libera nu exista intrucat nu are unde. Confirm natualismului noi suntem niste molecule in miscare ce actionam dar pe baza unor mecanisme intelese prin legile fizicii si reactii chimice.

Vointa libera - concept fundamental pentru naturalism - nu poate exita daca aceasta teorie este adevarata. Cum poate cineva sa sustina si naturalismul si vointa libera ori liberal arbitru este inca un mister pentru logica. De fapt este un varf al lipsei de onestitate intelectuale – pentru ca desi argumentele logice iti descopera cotradictia/paradoxul, oamenii inchid ochii pentru ca au nevoie de acest concep spre a-ti trai viata fara Dumnezeu.

In loc de fabrica tot felul de inginerii filosofice, adeptii nauralismului ar putea sa imbratiseze crestinismul acolo unde este si liberate si sens, scop si valaore.

In toata aceasta discutie ce va continua sa capaciteze contemporaneitatea crestinii trebuie sa dea dovada unei umile intelepciuni practice, fiind gata sa asculte, cerceteze si sa expuna contradictiile unui modul de intelegere a vietii fara Dumnezeu.

Pana la urma toata problema cu toaletele “transgender” este doar o discutie despre efecte, despre simptome. A vorbi depsre radacina acestui subiect este mult mai important si inseamna a gandi inca o data daca nu cumva credinta in Dumnezeu face mai mult sens decat orice alt mod de a intelege existent umana. Dar trebuie sa fi sincer pentru asta…

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, BC, Canada