"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Intr-unul din romanele lui Graham Greene - “The Third Man” – oamenii sufera si mor din cauza faptului ca imediat dupa razboi, in Viena se cumpara si vindea penicilina diluata. Crestinismul din Nord America pare sa sufere de o problema asemanatoare  - o credinta crestina diluata ce se exprima printr-o practica neconvingatoare duce spre moarte si nu spre viata.

Inainte de rastignirea Sa, Domnul Isus a spus transant: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.”

 

El a proclamat astfel o mantuire exclusiva - doar prin credinta in jerfa Sa se poate obtine iertarea pacatelor si viata vesnica. Declaratia acesta nu pare deloc simpla in contextul atat de sofisticat in care traim. Am privit in ultima periaoda spre rezultatele mai multor sondaje de opinie ce au vrut sa portretizeze crestinismul actual in America de Nord.

In urma unui raport prezentat de Pew Research, pare ca multi crestini din America de Nord cred ca ei au identificat / gasit si o alta cale de a fi crestini decat cea afirmata de Isus Christos.

Sondajul a vizat alegerea dintr-un numar de lucruri listate deja ca putand fi considerate elemente/componente esentiale ale crestinismului biblic. Acestea puteau fi incluse de respondent in patru categorii precum: esentiale, importante, mai putin importante si neesentiale.

Pentru cei care merg la biserica saptamanal crestinismul reprezenta doar a face lucruri bune si a crede in Dumnezeu. Alaturi de credinta in Dumnezeu, cei considerati a fi crestini devotati (adica merg saptamanal la biserica si se roaga zilnic) au mai considerat esentiale citirea Bibliei, participarea la intalnirile bisericii, onestitatea, iertarea celorlati, petrecera unui timp in familie, ajutorarea sarmanilor si faptul ca sunt multumitori.

Aceleasi intrebari adresate unor crestini ce nu merg regulat la biserica au reliefat aproape acelasi set de raspunsuri - a te ruga, a citi Biblia, a participa la intalnirile bisericii si ajutoarea saracilor reprezinta partea esentiala a crestinismului.

Cand a fost adresata o intrebare deschisa in care participantii puteau adauga daca a fost ceva omis din setul de lucruri esentiale ce definesc crestinismul atunci au aparut mai multe probleme.

Multi au mentionat faptul ca trebuie tinuta “regula de aur” (15 procente) altii ca trebuie sa te increzi in Dumnezeu (13 procente) si numai 11 procente faptul ca mantuirea vine prin Isus.

Partea intersanta este de ce oare Pew Research nu a inclus manturiea doar prin Isus Christos in setul de alegeri obligatorii pentru definirea crestinismului.

Desi unul din 10 crestini din Nord America sunt de accord cu ceea ce spune Isus in Evanghelii, crestinii arata ca nu stiu cu adevarat ce este crestinismul.

Dincolo de o schimbare ce vine din interior spre exterior prin puterea Duhului Sfant si de urma principiile Bibliei nimic consistent si diferit nu a fost evidentiat fata de ce cred altii despre religia lor.

Asta arata ca exista o mare nevoie de ucenicizare, de a-i ajuta pe oameni sa stie ce cred si cum sa traiesca crestinismul asa cum este el prezentat in Biblie.

In momentul in care cei mai multi oameni au mentionat ca faptele bune sunt definitorii pentru crestinism ei au spus intr-un fel ca miezul credintei lor este a gasi o modalitate de iL multumi, de a-L imbuna pe Dumnezeu. Dincolo de ceea ce se poate argumenta aici, Domnul Isus Christos asta a trait deja, a fost placut lui Dumnezeu prin sacrificiul sau personal in locul nostru. Cei din jurul nostru, fiecare crestin trebuie sa realizeze ca efortul personal nu ne salveaza si nu ne ridica. Isus insusi este Calea, Adevarul si Viata.

Din raportul anual al Societatii Biblice Americane reiese faptul ca jumatate din cei declarati crestini cred ca Biblia trebuie sa aiba un impact mai mare in societate astazi si cu toate astea 3 din 10 respondenti au spus ca citesc din Biblie de cateva ori pe saptamana. Acelasi raport a evidentiat declinul si legatura intre citirea Bibliei si participarea la inchinarea comuna in cadrul bisericii. Desi multi din participantii la aceasta cercetare au declarat ca formarea spirtuala este foarte importanta numai unul din cinci a spus ca este dispus sa petreaca mai mult timp pentru a creste spiritual.

Potrivit altui sondaj de opinie realaizat de LifeWay si Ligonier Ministries, un mare numar de crestini considera ca Duhul Sfant este o forta si nu o persoana iar Domnul Isus este prima creatie a lui Dumnezeu. Este inspaimanatator cate lucruri eretice ajung crestinii sa spuna si sa creada.

Dincolo de toate aceste date ce pot creea confuzie pentru unii si-i poate descumpani pe altii, crestinii sunt cunsocuti mai mult pentru lucrurile pentru care sunt impotriva decat pentru ceea ce afirma. Iata in continuare cateva stari pentru care eu si cu tine, fiecare dintre noi ar trebui sa fim cunoscuti in jurul nostru in afirmarea unui crestinism biblic:

Dragoste (1 Ioan 4:8)

Dragostea este o valoare intrinseca pentru cel ce se numeste ucenic/urmas al Domnului Isus Christos. Nu conteaza circumstantele in care te afli, oferind dragoste celor din jur (care merita sau poate nu) trebuie sa ne diferentieze de cei din jurul nostru. Dumnezeu ne iubeste si noi trebuie sa reflectam dragostea Sa in jurul nostru.

Har (Efeseni 4:32)

Harul lui Dumnezeu care acopera / curateste o multime de pacate este gasit de fiecare in sacrificiul christic de pe cruce unde vinovatia noastra este rascumparata inaintea lui Dumnezeu. Harul inseamna binecuvantare trecuta, prezenta si viitoare. Desi este oferit si ne atinge intr-un mod nemeriat Isus continua sa ne insoteasca cu harul Sau in diferite situatii ale vietii.

Curatie (Filipeni 4:8)

Atunci cand crestinii vorbesc despre acest subiect toata lumea ar trebui sa intelega ca inseamna mai mult decat puritate sexuala. Curatie in relatiile noastre, in modul in cere ne adresam, in actiunile pe care le intreprindem si in motivele ce stau in spatele acestora.

Rabdare (Galateni 5:22)

In lumea atat de haotica ce funtioneaza intr-un ritm accelerat rabdarea este o calitate cheie. Nu intotdeauna este cel mai usor lucru de facut, dar e avea curajul sa exersezi rabdarea biblica in viata de zi cu zi este o alegere buna.

Spirit de Sacrificiu (Ioan 3:16)

Ca beneficiari ai sacrificiului lui Isus Christos, Domnul, crestinii trebuie sa fie dispusi in a continua aceasta mostenire primita.

Dedicare (Matei 5:37)

Cand un crestin spune ca va face ceva el trebuie sa si implineasca. Precum Domnul Isus trebuie sa aratam celor din jur ca suntem persoane de incredere, ce isi tin cuvantul spus chiar daca acesta se arata a fi in defavoarea noastra.

Respect (1 Petru 2:17)

In viata ne vom intalni cu multe persoane fata de care vom avea opinii diferite. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne purtam cu respect si pretuire fata de oricine chiar intr-o faza in care suntem in dezacord. Lipsa de respect a crestinilor i-a facut pe multi sa spuna: “nicidoata nu vreau sa fiu crestin”.

Precum penicilina din cartea lui Graham Greene, crestinismul daca nu este luat asa cum este el original cauzeaza mai multe probleme decat rezolva. Si pentru asta nu-I Domnul Isus vinovat, ci eu si tu.

 

 

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana – AGAPE, BC, Canada