"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Facem parte dintr-o cultura ce dovedeste o fascinatie aparte a depsirii limitelor – atat al nivel personal cat si colectiv. Mirajul ca ne putem forma intr-o entitate multicompetenta, capabila de mai multe lucruri in aceasi timp are nota lui de plata. Dincolo de vise si aspiratii, o astfel de seducere ofera doze varaite de frustrare pentru ca in procesul depasirii limetelor tindem sa ignoram cine suntem cu adevarat si cum functioneaza viata in realitate.

 

Cred ca o modalitate onesta de a parcurge viata ar fi aceea de a ne cunoaste si accepta, imbratisa limitarile. Poti obtine mai multa liniste interioara, intelegere, mai multa pace sufleteasca si chair mai multa liberate atunci cand intelegi cine esti cu adevar si ce iti poti permite in existenta efemera.

De exemplu ca orice pictor intelege ca o lucrare buna nu se limiteaza doar la o singura plansa/panza in pofida dimensiunilor fizice ale acesteia (sa zicem 60cmx90 cm) Limitarea pe lung si lat poate include o exceptionala capodopera dintr-o parte in alta, dintr-un colt in altul.

M-am gandit ca a-mi intelege limitarile este o oportunitate de schimbare. Cheia spre liberatate si liniste interioara vine din a-ti onora prin acceptare limitarile curente si de a incerca sa mergi mai departe cu o atitudine creativain pofida unei oferte ce se vinde pe piata precum ca o viata fara limite este cea care aduce liberatate, bucurie, realizare.

Nici unul dintre noi nu am ales sa fim nascuti. Dumnezeu a ingaduit ca parintii nostri sa se intalneasca si sa aparem fiecare pe axa temporala a umantatii. In ziua in care am aparut a inceput o noua fila de istorire. Lumea nu va mai fi la fel pentru ca din noi pot aparea la un moment dat generatii ce nu ar fi fost fara nasterea noastra. Apoi sunt evenimente in copilaria pe care nu avem cu sa le influentam prea mult. Si acestea fac parte dintr-un set de lucruri ce ne apartin si pe care trebuie sa le acceptam asa cum s-au intamplat. Poate am trait fara un parinte sau fara amandoi …nu mai putem schimba asta dar aducand inaintea lui Dumnezeu starea prezenta a inimii noastre, El poate sa ne ajute sa mergem mai departe catre alte file din istoria noastra personala, renuntand la resentimente si ganduri negre. Daca acceptam istoria personala trecuta si o aducem intr-un duh de rugaciune smerita inaintea Rascumparatorului, vom vedea cum din cioburile vietii El creaza cel mai frumos mosaic.

Apoi descoperim ca avem si limtari fizice. Avem liberatea de a face cateva modifcari dimensiuilor fizice in care ne traim viata-n trup, ne mai putem ingrasa sau lucra niste muschi, vopsi parul sau trece printr-o operati de infrumusetare, etc. Dincolo de aceasta zona in care exista ceva grade de flexibilitate ne vom izbi la un moment dat de limitarile genetice in care Dumnezeu ne-a lasat sa ne traim viata. De exemplu daca ai o inatime mica nu o sa joci niciodata in centrul atacului la basket pentru a recupera mingii, la fel cum daca esti peste doi metri nu o sa fii niciodata un bun jockeu. Daca ai o piele mai alba nu vei reusi nicidoata sa fii foarte bun prieten cu soarele si sa triesti cu o piele creola toata viata, s.a.m.d. Cu cat iti vei accepta limitarile fizice cu atat te vei bucura mai repede si mai indelungat de ele.

Un alt set de limitari pe care e bine sa le consideram sunt cele istorice – ce tin de povestea vietii noastre.

Suntem fiinte relationale pentru ca am fost creati dupa imaginea unui Dumnezeu ce este implicat in relatii variate. Si cat de incantati am fi in a cunoaste noi si diferiti semeni, de a experimenta noi legaturi interumane, tot trebuie sa realizam ca sunt si aici limitari. La un moment dat chiar ni le punem noi. Numai vrem sa vorbim cu unul si altul, sa-l vedem pe unul sau altul. Adevarul este ca exista un numar finit de relatii pe care le putem intretine intr-o maniera onesta, reala si sanatoasa.

Aceasta realitate ne duce spre o prioritizare a ceea ce facem cu timpul nostru. Relatiile de familie, cele cu prietenii, cu cei ce ne sunt colegi la scoala sau job, interactiunea cu Dumnezeu, toate trebuiesc definite intr-o anumit ordine. Daca esti mereu peste tot disponibil, vei sfarsi destul de repede fiind pe nicaieri si extenuat. Insusi Domnul Isus a avut limitari relationale. El a avut o vreme timp si energie pentru a avea 72 de oameni in jur apoi cel mai des era acompaniat de 12 uceinci si uneroi gasea placere doar in compania a trei dintre ei.

Avem limitari in abilitati, in darurile, talentele pe care le avem. Cat de mult mi-a placut sa cred ca pot fii bun la toate mi-am dat seama ca nu este adevarat(bine ca s-a intamplat destul de repede). Dumnezeu ne-a creat cu daruri unice care impreuna cu pasiunea si curiozitatea formeaza un angrenaj fascinant spre a ne folosi si exprima talentele. Daca iti vei cunoaste si accepta limtarile legate de abilitatile/darurile tale vei deveni mai precis in ceea ce ai darul de a face, mai atent in a implini ceea ce ai fost destiant sa faci. Nu vei putea fi un mare arhitect ce ingrijeste de copii, vinde masini, spala vase,  scrie carti si joaca seara de seara pe scena Operei. “Rambo” nu exista nici in treburile eclesiale.

“Inflacareaza darul care este in tine” (2 Timotei 1:6) spune Apostolul Pavel – trasand o linie directa a acceptarii limitelor si insufletirii lor in directia efiecentei si slujiri compatibile cu darurile celorlalti.

Intr-o societate in care daca ai bani se pare ca ai totul a accepta limitari financiare pentru ceea ce doresti, visezi, preferi, ofera o forma de reala eliberare si sanatate emotionala.

A te pastra in limitele bugetului construit/disponibil aduce  binecuvantarea de a stii ce sa faci cu ceea ce ai la dispozitie. Deciziile financiare responsabile ofera oricrui bun administator sansa de a vedea ca pana la urma poti avea ceva un plus fata de evaluarea initiala. Cine stie sa-si limiteaze dorintele are intodeuna de prisos.

Lui Albert Einstein ii este atribuita butada: “Diferenţa dintre geniu şi prostie este că geniul are limitele sale.” Toate aceste randuri nu sunt un indemn subinteles la plafonare dar fiecare mai devreme sau mai tarziu isi va atinge nivelul de incompetenta.

Daca ai probleme cu a-ti accepta aceste limitari iata un ultim sfat: cel mai simplu mod de a ascunde limtarile pe care le avem este acela de a nu le depasi.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina AGAPE, Vancouver BC