"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ne apropiem de timpul in care vom medita indeaproape la evanimentele din Saptamana Mare, culminand cu sacrificiul de la Golgota. Pasiunea lui Christos pentru a ne salva, pentru a ne rascumpara, pentru a ne readuce in casa Tatalui traseaza pentru fiecare credincios o noua identitate. Iar momentele Sale de incercare ofera ocazia de a intelege incercarile prin care trecem noi.

Dupa momentul pocaintei personale natura divina incepe sa isi faca simtita prezenta pe coordonatele trup-suflet-duh, persoana Duhului Sfant realizand tainic o lucrare de binecuvantare, putere si intelepciune, de calauzire si cercetare.

 

In devenirea noastra dupa chipul launtric al Mantuitorului, invatam sa admiram, sa pretuim ce este placut lui Dumnezeu imbogatindu-ne viata cu modul Sau de a privi, intelege si deosebi lucrurile.

Pe drumul acesta sunt insa multe pericole. Avem parte de incercari, framantari, conflicte, persecutie. Intr-un mod greu de priceput toate acestea lucreaza spre binele nostru. Fiecare din aceste situatii tensionate sau potrivnice ne ofera ocazia de a intipari mai mult in fiinta noastra chipul tainic (trasaturile spirituale) al(e) Mantuitorului.

Apoi aceste momente ne aduc in situatia de a dialoga cu Dumnezeu-Tatal in rugaciune iar momente placute de inchinare personala sau colectiva (in biserica) ofera oportunitati de a creste in intelepciune.

Trebuie sa recunoastem: ne este greu sa intelegem cum lucreaza spre bine obstacolele, problemele ce apar pe drumul acesta al devenirii spirituale. Gandeste-te la ceea ce te opreste acum in devenirea ta spirituala si ti se pare de netrecut. Este vorba de relatia ta de familie, cu sotul, sotia, copii? Este un diagnostic medical si nu iti vine sa crezi ca doctorul ti l-a trimis? Este cumva o usa inchisa in domeniul carieriei personale? Este un examen pe care nu l-ai trecut cu bine in procesul de educatie? Este poate dispretul intolerantilor de langa tine ce ridiculizeza credinta ta? Toate aceste sunt forme ale unor obstacole generale in care ne putem regasi fiecare.

Intr-un anumit fel (incercand a prinde gandul pe care Dumnezeu il are pentru noi) un obstacol are menirea de a ne opri putin din alergarea noastra oferind sansa de a ne gandi asupra vietii si ceea ce este inclus in ea.

Cand ne-am obisnuit cu modul in care se desfasoara viata, poate chiar in pararmetrii acceptabili, confortabili, avem tendinta de a actiona mecanic, fara sa reflectam asupra fiecarui eveniment ce se desfasoara. Precum un sofer ce cunoaste drumul pe care merge, actioneaza robotic si tinde sa ignore semnele de circulatie marcate pe asfalt. De aceea o bariera ce apare are rostul de a ne incetini, opri si oferi o pazua de observare. Prin cercetarea Duhului Sfant putem sa ne intrebam: ”pentru ce este acest lucru in viata mea?”

Ce putem intelege in astfel de momente de introspectie este ca obstacolul ne ajuta sa ne ridicam privirea si intelegerea la un alt nivel.

Ne plac, ne convin lucrurile pe care le intelegem si pe care le facem de ceva vreme; ne confera o forma de comfort. Insa a ramane multa vreme in acelasi loc, la acelasi nivel poate cauza sanatatii sprituale. Orice situatie, fiind ingaduita de Dumnezeu, are in vedere cresterea, maturizarea. Daca nu am crescut spiritual prin experientele de viata avute este ocazia de a revizita toate momentele de incercare avute in viata pana in prezent. Daca incercarea nu ne transforma vom repeata aceasta situatie pana cand transformarea incepe.

Punctele in care Dumnezeu ne opreste in viata au si rostul de a ne largi viziunea asupra vietii sprituale si de a ne ridica ochii spre ceva mai inalt. Obstacolele, incercarile sunt permise de Dumnezeu pentru a ne ajuta sa devenim ceea ce El intentioneaza pentru noi.

Problemele curente, momentele de incercare deranjeaza pentru ca ele par mari in comparatie cu experientele avute pana acum cu Dumnezeu. Pentru a depasi orice problema, incercare din viata trebuie sa o privim de la un alt nivel. De jos problema pare mare; de sus problema pare mai usoara si folositoare de parcurs.

Daca intelegem ca avem nevoie de o piedica pe drum si este spre beneficiul nostru spiritual atunci o alta intrebare apare natural: “Doamne, ce vrei sa fac acum?” Asta ne ajuta sa exploram ce intentioneaza Dumnezeu pentru noi in acele momente.

Un obstacol pare provocator si poate de netrecut, dar in realitate orice oprire si incercare pe drum chestioneaza, verifica noua noastra identitate spirituala. Ofera pozita de a intelege perspectiva pe care Dumnezeu o proiecteaza asupra vietilor noastre. Cand intelegem asta incepem a vedea ceva mai limpede si putem a-I multumi lui Dumnezeu pentru ce a pus in fata noastra.

Emanuel C. Pavel
Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver BC