"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pare normal sa alegam, sa cautam intr-o forma sau alta dupa stari si senzatii ce sa ne ofere momente placute, de incantare. Ne plac lucurile speciale. Cultura in care traim furnizeaza constant sabloane in care “ceva special” a aparut pentru noi ori framanta constructii emotionale petnru a ne creea senzatii speciale.

Ne plac lucrurile deosebite, iar cand vine vorba de Scriptura, Biblie, trebuie sa recunoastem ca exista si acolo lucuri special. Chiar mai multe decat ne-am gandit noi. De exmeplu aproape oricine a auzit – daca cred ca are o minima idee despre ce este Biblia – depsre Psalmul 119. Constructia sa si lungimea acestuia il fac bun de pus in categoria “lucrurilor speciale”.

Parcurgand acest frumos imn vechitestamental am avut ocazia sa ma delecatez cu cateva ingrediente care-i accentueaza unicitatea. Psalmul 119 este cea mai lunga si exuberanta cantare venita din inima unui om fascinat de Dumnezeu. Incantarea autorului este simpla si capata accentele unei bucurii autentice. Ce zici de v.162 in care spune: “mă bucur de cuvintele Tale ca cel ce a găsit multă pradă”(NTLR)

Imi place sugestia continuta de acest vers. Incearca sa o vizualizezi doar o clipa; mergi pe drum si la un colt gasesti o mare comoara. Nimeni langa ea, nimeni langa tine…Ce mai imi spune verstetul acesta? Ca asa ar trebui sa ma rapotez eu la Cunvantul lui Dumnezeu si de aceea e normal sa-l pretuiesc si sa-l fac parte integranta in activitatea cotidiana. Este o mare, nesperata, negandinta avutie. Si daca tot nu iti vine a crede cat de incantat trebuie sa fii de intregul Cuvantul Scripturii iti voi oferi cateva sugestii:

Trebuie sa te bucuri ca exista Biblia. Nu este o alta carte prin care Dumnezeu se lasa descoperit. Si daca Dumnezeu nu se prezinta, nu se lasa descoperit si priceput, eu, noi nu avem niciodata sansa de a-L cunoaste.

Trebuie sa fim incantati de originea Cuvantului. Cum raspunzi si ce trezeste in tine o scrisoare venita de la compania de electicitate sau gaze si cum raspunzi o o scrisoare venita de la un prieten vechi despre care nu mai stiai nimic? Cel ce trimite scrisoarea, autorul, iti ofera un motiv de incantare. Daca realizez ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu atunci ar fii normal sa fiu incantat intrucat Cel ce este Creatorul intregului Univers a gasit modalitatea de a imi scrie mie.

Pot gasi bucurie in autoritatea Cuvantului. Intr-o lume plina de convulsii sociale, de opinii contradictorii, de idei si pareri, intr-o lume in care toata lumea e corecta si nimeni nu e gresit, intr-o societate in care fiecare face ce-i mai important in opinia lui si in care cuvantul de ordine este “Eu “ - pot gasit bucurie ca exista o sursa autoritara dincolo de cuvintele/parerile/exprimarile mele. “Asa a vorbit Domnul” este expresia ce nuanteaza autoritatea sub care imi pot alinia punctele de vedere asupra vietii si mortii.

Ma pot bucura de suficienta Bibliei. Desigur mi-ar placea uneori sa am mai multe detalii si mentionari specificie in varii arii dar Dumnezeu nu poate raspunde la astfel de solicitari personale fiecaruia dintre noi intr-o forma scrisa. Dumnezeu ofera fiecaruia suficient pentru a cunoaste, a crede si apoi a raspunde invitatiei pe care El o adreseaza. Este suficienta informatie pentru a imi forma credinta si a imi intelege indatoririle zilnice oferind tot ce este esential despre viata si credinta.

Ma pot bucura de harul pe care il descoper in Scriptura. Biblia este o carte de autoritate morala dar nu transpare din paginile ei doar judecata, lege si corectie, duritate. Contine numeroase pasaje in care sufletul gaseste mangaiere, adevarate oaze de odihna si reformare sufleteasca. Multi dintre noi putem mentiona specific care este pasajul in care Dumnezeu ne-a vorbit / sensibilizat personal si ne-a deschis ochii pentru a vedea frumusetea vietii cu Isus Christos Domnul.

Suntem incantati de puterea ce o gasim in Biblie. Cand trecem prin episoade dificile si ne aflam sub presiunea descurajarilor gasim in Cuvantul lui Dumnezeu putere la nivelul gandului si spritului, putere emotionala sa trecem prin incercari si dureri. (Ps. 119:50). Suntem calauziti si incepem sa vedem clar situatiile din viata.

Ar trebui sa fim incantati de avertismentele continute in Biblie. Orice sofer trebuie sa fie bucuros ca pe drumurile pe care circula sunt avertizari si semne. Un drum nesemnalizat aduce pentru sofer o stare de permanent stress. Biblia - o carte despre viata - contine avertizari multiple si cine seama la ele este scutit de multe probleme. Desi le percepm ca situatii restrictive, prin faptul ca ne indeparteaza de multiple pericole, toate avertizarile Bibliei sunt motive reale de bucurie si multumire.

Gasim incantare in speranta ce Biblia o ofera. Cuvantul Sfant este plin de anticiparea unui viitor luminos si mai bun pentru cei credinciosi – un cer nou si un pamant nou in care va domni neprihanirea. La fel cum citim o carte de calatorie noi vrem si avem nevoie sa stim incotro mergem.

Sunt incatant de echilibrul oferit de Biblie. Desi avertizeaza in multe pasaje despre spectrul distructiv al lucrurilor lumesti, Biblia ofera si suport pentru a gasi / observa lucrurile bune lasate de Dumnezeu in Creatia Sa. Avertismentele impotriva lucrurilor lumesti tin de a nu accepta modul de gandire, pacatele si poftele ce vin dinspre sistemul ce nu reflecta voia lui Dumnezeu. In acelasi timp suntem incurajati sa pretuim si valorificam splendoarea detaliilor lasate de Dumnezeu in creatia Sa.

Te invit sa adaugi la aceste motivatii ce pot particulariza personal exclamatia psalmistului: ”Ma bucur de Cuvantul Tau ca cel ce gaseste o nesperata bogatie”.

Spre deosebire de alte carti vechi, cei credinciosi intra in comuniune cu autorul Biblei prin calauzirea si indurmarea Duhului Sfant. Pe masura ce citim si cautam a intelege Cuvantul Scris, intreaga Trinitate vine in inima noastra si curateste, motiveaza, indruma.

Ce te-a mai incantat in ultima vreme?

Emanuel C. Pavel – Pastor,

Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver BC, Canada