"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Un nou an aduce un nou set de aspiratii si sperante, ne aduce inainte situatia convenabila de a ne recalcula pasii pe care trebuie sa-i facem in directia atingerii scopurilor pe care ni le-am propus sau de a ne reorienta intr-o alta directie.

 

Pentru fiecare om crestin scopul general este de a implini voia lui Dumnezeu in viata lui. In particular fiecare avem drumul nostru, experientele noastre ce trebuie sa impleteasca credinta cu principiile divine si asta necesita caluzire speciala, intelepciune, evalvie, o forma de rezistenta la tot ce este rau si o cautare constanta a ceea ce este bun, curat, sfant.

 

Traim intr-un timp in care viteza de schimabre a situatiilor, a lucrurilor este naucitoare. Nu poti parca sa traiesti viata la pas - trebuie mereu sa alegi pentru a nu pierde contactul cu restul plutonului.

Asta induce o stare de agitatie si toti am adoptat lejer in vocabular expresia/formula “stresul ne omoara”. Exista chiar si teste care sa masoare nivelul de stres – Holmes-Rahe de exemplu - ce ofera o scala de masurare a oricaror situatii dramatice din viata. Moartea partenerului de viata inseamna 100 de puncte. Cumparaturile de Sarbatori inseamna 12 puncte. Daca pleci in vacanta de Sarbatori mai adauga 13 puncte, s.a.m.d.

Biblia include in ea numeroase sfaturi ce ofera ajutor pentru nivelul de stres ce este adus in situatiile cotidiene.

Privind la viata lui David – situatiile prin care el a trecut sunt comune la putini dintre noi – a exprimat o parte din trairile si le-a corelat cu realitatile pe care le cunostea despre viata si Dumnezeu in Psalmul 31. El vorbeste despre a pune timpul meu in mana lui Dumnezeu.

La fel ca si in vremea trecuta (timpurile lui David, de exemplu) viata poate aduce in fata noastra o multitudine de situatii marcate de nepravazut, instabilitate. Cu cat inaintam in viata putem anticipa unele evenimente – gandim asupra lor in termeni general I - dar alte situatii ne iau complet pe nepregatite.

Ne gandim ca trebuie sa avem o meserie stabila si nu ne dorim sa trecem prin experienta pierderii locului de munca - poate anul acesta va aduce pentru unii si asa ceva. Ne gandin ca trebuie sa incepem sau continuam procesul de educatie, dar nu stim daca vom avea resurse sa terminam scoala. Ne gandim ca trebuie sa avem grija de trupul acesta si sa il ferim de boli, virusi, excese si nu ne inchipuim ca doctorul ne va spune despre cateva celule cancerigene descoperite la ultimele analize. Indiferent ca te astepti sau nu aglomerarea de evenimente din viata va aduce puncte de presiune la nivelul emotiilor tale, a sufletului tau. Parcurgand textul Psalmului 31 inteleg ca David stie cat de important este sa te pregatesti dinainte. Acesta ar fi un prim lucru pe care il putem face. Pregateste-te la nivel emotional, sufletesc, mental, de ceea ce se poate intampla dar nu trai viata pe coordonatele “drobului de sare” care sta sa pice. Pregatirea nu trebuie sa insemne spaima ci curaj.

David se pregateste amintindu-si cine este Dumnezeul lui, Dumnezeul in care el isi pune increderea pentru a trai viata. Dumnezeu este un refugiu si adapost (1, 19,20). El este drept (1) si va hotara dupa dreptatea Sa (23). El este o stanca (2, 3) si aude, raspunde la rugaciuni (2, 22). Este Dumnezeu real Adevarat (5) delicat (7, 16, 21). David isi aduce aminte de toate aceste lucruri inainte ca vreo situatie dezastruoasa sa se abata asupra lui. Isi umple camarile sufletului cu aceste lucruri pretioase ca atunci cand lovituri vor veni, mintea sa, inima sa, vor fi deja pline de cunosterea celui ce are totul in control.

Daca treci chair acum printr-o criza personala sau de familie si nu-L cunosti pe Dumnezeu asa cum David il descrie, catua-L pe Dumnezeu cu toata puterea ta. El vorbeste prin furtuna si are putere si sa vorbesca furtunii. Chiar daca situatia prin care treci este o urmare a vreunui pacat, Domnul Dumnezeu poate sa iti fie refugiul. Dumnezeu iarta pacatul marturisit si parasit (Proverbe 28:13), dar nu intotdeuna indeparteaza si consecintele acelui pacat (Galateni 6:7-8).

Apostolul Pavel certifica si el din experintele sale de viata faptul ca Dumenzeu nu va ingadui niciodata o situatie de viata pe care nu o putem parcurge prin credinta in El. El care este credincios nu va ingadui sa fim incercati peste puterile noastre (1 Corinteni 10:13)

Cand imi pun timpul meu in mana lui Dumnezeu inseamna ca realizez ca totul este trecator prin viata mea si trebuie relationat la ceva vesnic – Dumnezeu care are totul in stapanire.

Te poti gandi ca daca Dumnezeu cunoste totul de ce nu face ca aceste incercari ale vietii sa nu vina peste tine, peste mine. Increderea personala in atotstapanirea lui Dumnezeu ne da noua stabilitate interiora (inima, suflet, gandire) in mijlocul unei instabiltiati exterioare.

Increderea, credinta este legatura vitala care uneste dragostea Dumnezeului Atoatestapanitor cu sitatia mea, cu incercarea prin care trec.

Increderea personala merge de la framantarea interioara generata de tot felul de ingrijorari pana in momentul in care le aduci inaintea lui Dumnezeu si primesti pacea Sa.

Anul acesta unii dintre noi vom trece prin ceea ce nu ne-am gandit. Dumnezeu vrea sa ne vedem viata ca ceva ce se afla in Mana Sa. Sa avem credinta, intelepciune, curaj de a pune timpul nostru in Mana Lui.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana – AGAPE, Vancouver BC