"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Sezonul acesta se poarta familia. Adica toti gandesc despre a se intoarce acasa si a petrece un timp bun alaturi de cei dragi din familie. Dar v-ati gandit vreodata la cuplurile pe care Biblia le prezinta si care au fost implicate in perioada Intruparii Fiului lui Dumnezeu?

Imaginati-va putin o gospodarie in primul secol…o femeie, Elisabeta, ce era preocupata cu treburile casnice si se gandea la sotul ei, cu care imparte toate clipele vietii.  Zaharia era deja plecat de 2 zile si inca 5 urmau sa treaca fara el. Stia ca o despartire de 7 zile se intampla rar. La fie care 6 luni datoria serviciului sau sotul ei pleca de-acasa.

 

Zaharia era mare preot. El nu ocupa doar o functie el indeplinea si traia ca un preot. Un om bun, iubitor, ce stia sa incurajeze si sa-i indrepte pe oameni spre Dumnezeu. El isi iubea si sustinea sotia in trairile ei interioare. Cuplul acesta de oameni devotati lui Dumnezeu avea o problema, trecea printr-o incercare: nu aveau copii. A fi stearpa reprezenta o pozitie deloc placuta in cultura poporului evreu. Elisabeta mergea cu acest stigmat asupra ei multa vreme. Ca si sotie a unui preot era privita mai ciudat in comunitate. Si atunci ca si azi – oamenii au mari asteptari de la familia liderului spiritual dar mai nimeni nu se gandeste la cat de mari si specifice sunt nevoile acolo.

Elisabeta gasea mangaiere nu doar in sprijinul sotului ei. Gasea alinare si in exemplele pe care le cunostea, le invatase despre alte femei importante ale culturii evreisti care trecusera pe acest drum si purtasera aceiasi ocara: Sara, Rebeca, Rahela, Ana toate au fost femei ale credintei ce au trecut prin starea ei. Ele au fost sterpe si au avut apoi copii printr-o descoperire divina. Copiii lor au devenit patriarhi ai poporului evreu, oameni cu semnificatie spirituala. Undeva in inima ei licarea o speranta ca si ea va primi binecuvantarea speciala a lui Dumnezeu.

In mjlocul acestei nevoi personale si profunde, Zaharia si Elisabeta si-au dedicat toata preocuparea vietii lor slujirii lui Dumnezeu. Erau un cuplu credincios lui Dumnezeu, devotati in ceea ce le poruncea Legea si Profetii. Acest cuplul de oameni buni va avea sa slujeasca drept un exemplu a unui mod extraordinar in care Dumnezeu se implica in nevoile noastre cele mai profunde. Nevoia lor va fi implinita, nu fara piedici, dar copilul lor va fi declarat cel mai insemnat de pe Pamant si el va pregati calea lui Mesia.

Cateva aspecte din text si experienta lor:

Amandoi erau din linia preoteasca a lui Aaron, fratele lui Moise si onorau aceasta descendenta. Cum? Umblarea lor zilnica includea o ascultare deplina de prouncile lui Dumnezeu. Desi nu erau scutiti de probleme si incercari Dumnezeu le onoraza credinciosia. Dumnezeu i-a pregatit sa fie un instrument in pregatirea caii lui Mesia, Mantuitorul lumii si al Israelului.

Pe Zaharia il intalnim la Templu indeplinind slujba preoteasca, arzand tamaie. Era de slujba (1 Cronici 24.7-18) si Zaharia cunostea traditia, stia ce trebuie sa faca. Tamaia pe care o ardea reprezenta un simbol al rugaciunii intregii natiuni evreisti inaintea lui Dumnezeu. Toata lumea astepta afara pana cand el termina aceasta ofranda.

Rugand-se Zaharia este socat sa constate ca nu este singur in Sanctuar. Ingerul Gabriel s-a aratat langa altar. Aparitia l-a infricosat pe Zaharia dar ingerul il calmeaza si discuta cu el.(v.13) Apoi ii comunica 6 lucruri pe care fiul sau le va indeplini (14-17)

Va fi pentru o pricină de bucurie şi veselie.

Va fi mare înaintea Domnului.

Nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare, şi se va umplea de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale.

Va întoarce pe mulţi din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor.

Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul şi puterea lui Ilie,

Va întoarce inimile părinţilor la copii, şi pe cei neascultători la umblarea în înţelepciunea celor neprihăniţi, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El.”

Zaharia se indoieste de faptul ca el si sotia lui vor avea un fiu. Erau pra batrani. Conditia umana nu este un obstacol pentru Dumnezeu dragii mei. Credinta aduce deseori stari ce depasesc logica conditiei umane. Ingerul se identifica pe sine drept Cel ce sta in prezenta lui Dumnezeu si-l asigura ca vestea este adevarata.

Dar neincrederea sa, indoiala, il pune in imposibilitate de a comunica vebal; ingerul il muteste pe Zaharia pentru a dovedi ca totul era veritabil. Cand Zaharia  a iesit din Templu el putea comnica doar prin semne.  Cei de afara au stiut ca preotul lor avusese parte de un eveniment neobisnuit - o vedenie.

Elisabeta era o femeia  credincioasa, neprihanita. A avut parte de o experienta rara in VT aceea de a fi umpluta cu Duhul Sfant cand verisoara ei, Maria, a venit sa o viziteze. Binecuvatare dubla, umplerea cu Duhul Sfant si copil. In trup, fizic, si in duh, spiritual. Material si spiritual asa binecuvanta Dumnezeu. Prin calauzirea divina Elisabeta prooroceste cateva lucruri despre Maria si copilul ei.

Ce invatam de la Elisabeta?

Ea era o persoana binecuvantata, era o fiica de preot. Ea purta chiar numele sotiei lui Aaron  - care insemna: “Dumnezeu este juramantul meu”. In tineretea ei se visa la casa ei cu un sot iubitor si inconjurata de copii. Nimeni si nimc nu prevestea faptul ca vor trai intr-o casa goala, fiind suspectati ca aveau ei ceva de i-a pedepsit Dumnezeu. Ea nu isi inchipuia ca va fi stearpa. Cu fiecare incercare nereusita ea strangea in inima si mai mult din ocara multimii.


Viata ofera uneori un drum intortocheat, cu bariere si piedici. In viata Elisabetei pareau sa nu mai fie loc de vise implinite. Se resemnase si in conditia ei Elisabeta a ales sa caute un castig spiritual din aceasta situatie. Nu a lasat ca nemultumirea si cartirea sa ii castige inima. S-a gandit cum sa aiba un castig spiritual. Ce faci tu atunci cand esti dezamagit? Cand Dumnezeu nu se ia dupa mintea ta? Cand Dumnezeu nu implineste ceea ce tu ii propui? Te afunzi in amaraciune sau continui sa slujesti pe Dumnezeu. Un om intelept, nu se incurca in circumstante ci se agata de Dumnezeu.


Ce ne invata Zaharia?


Multi oameni pot parea neprihaniti in societate chiar in biserica. Se imbraca corespunzator, vorbesc in “crestineza”, har, pace, frate, sora, etc. tot limbajul. Ei pot juca un joc numit “biserica”. Ei pot arata ca sunt crestini, dar pot fi niste oameni de compatimit inaintea lui Dumnezeu. Zaharia era un om credincios in caracterul sau, in viata lui privata si publica.


Cum a reusit? Simplu s-a dedicat implinirii Cuvantului in viata lui (v.6) Acest om nu doar vorbea despre Dumenzeu; el a trait Cuvantul lui Dumnezeu.


Prin cuplul acesta Dumnezeu vrea sa ne invete ca intotdeauna vor exista probleme in casatorie, in familie vor fi pericole ce pot sa arunce casatoria in aer. Dar amandoi s-au lasat modelati de Dumnezeu. Au purtat aceasta povara emotionala impreuna desi aveau circumstante sa traisca in conflict. Zaharia nu si-a condamnat/blamat sotia ca nu e capabila sa aiba copii si ca poate nu este partenerul ideal pentru el.


S-a rugat pentru sotia lui. Ce-I spune ingerul:
“Am auzit rugaciunea ta”. El s-a rugat pentru nevoia, pentru problema sotiei lui. Vrei sa fi un partener de valoare. Atunci identifica care este nevoia celui de langa tine si roaga-te pentru aceasta nevoie. Nu conteaza ca n-ai facut-o pana acum. Nu e timpul trecut sa incepi. Si daca nu stii problema, intreaba-o / intreaba-l.

Fii credincios in toate lucrurile, mici si mari. Chiar daca slujba ta e plictisitoare si lipsita de “gust”…In slujba sa Zaharia si-a dat seama ca nu este doar un preot din cei 24 000 de alti preoti. Erau 1000 de preoti in cele 24 de diviziuni ale Templului si fiecare slujea 2 saptamani pe an. Asta inseamna ca un preot asteapta 50 de spatamani pana ii vine randul. Si Dumnezeu i-a onorat credinciosia.

Emanuel C. Pavel
Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE