"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Poate ati sesizat ca traim intr-o societate a lipsei de multumire. Apostolul Pavel ii scria lui Timotei precum ca ‘… in zilele din urma … oamenii vor fi … nemultumitori… ‘ (2 Timotei 3:1). Este acesta un argument care ne determina sa continuam o viata de nemultumire pentru a tine pasul cu vremurile?

Sa-I multumesc lui Dumnezeu? N-am timp. In schimb imi fac ceva timp ma ingrijorez, gandesc, rog pentru urmatoarea mea problema. Spre asta ma impinge viata…devin anxios, fricos si am mereu probleme de rezolvat. Teama de orice devine usor centru al vietii cotidiene si eu stau lipit de el. Dumnezeu insa vrea sa ma m concentrez in gandurile si atitudinile mele asupra Lui. Dar cum? Multumirea este cheia pentru a schimba centrul de grativatie de la problemele mele spre Dumnezeu.

 

A deveni o persoana multumitoare, sau care multumeste mai des este mai dificil decat ne putem inchipui. Pentru a-ti da seama de acest adevar ar fi de ajutor sa descompui toate prejudecatile legate de multumire. De exemplu, multumirea nu este ceva esential, important.


Aglomerati de tot felul de idei, lucruri de rezolvat, tindem sa fim mai mult concentrati pe a cere lui Dumnezeu sa rezovle nevoile noastre decat pentru a-I multumi pentru ele. Daca Dumnezeu nu rezolva imediat asta ne face nemultumiti spre maniosi. Daca Dumnezeu se implica consideram ca e normal sa faca si El ceva pentru noi si tindem sa banalizam ceea ce El face. Sau consideram ca a fost o coincidenta ce ne ajuta sa ignoram adevaratul sens al implicarii divine in viata noastra. Apoi privim din nou la o alta problema, nevoie si asa mai departe. Un pastor se ruga constant lui Dumnezue multumindu-I penrtu sanatate, ploaie si dragoste. Multi enoriasi considerau ca exista si lucruri mai bune pentru care sa te rogi - eventual sa multumesti. Lucuri mai bune? Care sunt acelea pentru tine?


Noi vedem rugaciunea uneori ca o lista de Craciun pe care o asezam la geam dorind ca Dumnezeu sa o implinesca peste noapte sau imediat dupa ce deschidem ochii (in cazul in care ne mai rugam cu ochi inchisi…) Multumirea devine in acesta paradigma precum un card de multumire pentru ceea ce Dumnezeu ne-a dat deja, ceea ce ne conduce tot la ideea de implinire a nevoilor si nu starea de a fi multumiti pentru ceea ce avem deja.


Lipsa de multumire este o problema care se asterne precum o patura capricioasa si peste crestini : Ii cerem lui Dumnezeu anumite lucruri si cand le avem ne plangem ca trebuie sa avem grija de ele. Daca tu apartii lui Christos, atunci la fel ca si apostolul Pavel tu poti si trebuie sa inveti cum sa fii multumit, cum sa traiesti o viata de multumire. Cand Pavel a scris Negresit, evlavia insotita de multumire este un mare castig - (1 Tim. 6:6) el nu a vorbit filosofic. El a invatat secretul mutumirii in fiecare aspect al vietii sale, in fiecare detaliu. Filipeni 4:6  Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri.


Daca viata de multumire ii surprinde, ii mira pe cei mai multi dintre oameni asta n-ar trebui sa-I surpinda pe crestini. Pentru fiecare dintre  noi care vrem sa invatam sa fim multumiti iata cinci posibili pasi de urmat:


În primul rand sa invatam sa-i multumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

Pavel a inteles ca multumirea este relationata la ascultarea noastra – in scrisoare catre cei din Tesalonic apostolul spune: “ Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi” - 1 Tesaloniceni 5:18.


In al doilea rand invata sa te linistesti, sa te odihnesti in ceea ce Dumnezeu iti ofera. Standardul nostru de viata este ridicat si pentru a-l mentine acolo pe buzele noastre se gaseste un cuvant: STRESS. Agitatie, ingrijorare – numiti fiecare personal sinonimele. Avem mult, muncim mult, suntem stresati mai mult si cand vrem putin sa ne linistim ne dam seama ca nu mai putem sa avem asa mult si astfel traim o viata de incordare si agitatie. Daca il cunoastem pe Dumnezeu, noi stim care este agenda Sa cu privire la vietile noastre. El are autoritatea si surprematia de a decide in fiecarea aspect al vietilor noastre si daca acest lucru este adevarat atunci nu ar trebui sa ne miram sau sa fim nemutumiti cand experimentam incercari si probleme. Stim ca El are un scop in toate.


In al treilea rand: ce zici sa fii satisfacut cu putin? Pavel a invatat sa aiba aceasta alegere de a fii mutumit cu putin. Ascultati din experienta sa pe care o impartaseste tanarului Timotei: “Caci noi n-am adus nimic in lume, si nici nu putem sa luam cu noi nimic din ea. Daca avem deci, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne imbracam, ne va fi de ajuns”. Pavel a spune cu alte cuvinte faptul ca setea de inavutire si multumirea se exclud reciproc. Recunostinta este precum o antitoxina care contrataca efectul otravitor al unei stari de morocaneala, de plictiseala.


In al patrulea rand : traieste viata deasupra imprejurarilor. Corintenilor, apostolul Pavel le scrie din nou despre experientele sale. El mi-a zis: „Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita.” Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine. De aceea simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in strimtorari, pentru Hristos; caci cand Sunt slab, atunci Sunt tare. Am ajuns nebun: voi m-ati silit. Dar voi trebuia sa ma laudati; caci, cu toate ca nu Sunt nimic, totusi cu nimic n-am fost mai pe jos de acesti apostoli asa de minunati. Semnele unui apostol le-ati avut printre voi in toata rabdarea, prin semne, puteri si minuni care au fost facute intre voi”- 2 Cor. 12:9-10


Pavel nu spune ca a avut o placere in a se pedepsi pe sine insusi dar intelgand scopul pe care Dumnezeu l-a avut in Christos cand l-a pedepsit in locul nostru, dintr-o data orice infirmitate, incercare, durere, persecutie, totul ti se pare altfel. Doar pentru ca ai schimbat punctul de referinta, la ce te raportezi.


In al cincilea rand invata sa te relationezi la puterea si resursele lui Dumnezeu. Apostolul spune: “Multumiti-va cu ce aveti, caci El insusi a zis: „Nicidecum n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi.” (Evrei. 13:5). In orice vreme sa stii ca poti pentru omul launtric sa ai acces la cea mai bogata resursa din lume: ”…potrivit cu bogatia slavei Sale, sa va faca sa va intariti in putere, prin Duhul Lui, in omul dinauntru” (Efeseni 3:16)


Recunostinta lucreaza ca un vacin - ne tine protejeaza sa nu ne infectam cu un duh de amaraciune, bombaneala, cartire.


Multumirea ne ajuta sa recunoastem interventia lui Dumnezeu in trecutul nostru si ne ofera in present substanta pentru a ne increde in El pentru viitor.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver BC