"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Exprimarea din titlu pare paradoxala, usor antagonica. Pasiunea pare ceva ce predispune spre liberate, disciplina presupune strictete, inregimentare. Totul a plecat de la o intrebare simpla: Oare de ce-s oamenii asa tristi intr-un veac al divertismentului? De ce se simt oamenii asa rau intr-un veac in care mai toate dorintele lor se pot implini?

In jurul nostrum pasiunile sunt rasfirate generos si actioneaza pe baza de momeala. Ma vor lasa mereu flamand pana cand nu-mi voi gasi satietatea in modalitatea pe care Dumnezeu, Randuitorul Universului si omului, a pregatit-o.

Pasiunile au o forta de atractie care solicita mereu un punct de ardere. Si dupa ce s-a consumat, stimulii sunt desteptati si cer alt punct de ardere, poate chiar o intensitate mai mare. Ne mintim ca vorbim de rau sau barfim pe cineva doar o data... asa in trecere. Ne pacalim ca vom privi imagini pornografice doar asa in treacat, sa vadem cum este si totul continua apoi cu o preciune si mai mare.

 

Compensarea unui climat puternic emotiv-pasional vine prin introducerea si sustinerea in setul de valori zilnice a ideii de disciplina cu accentual particular, autodisciplina. Disciplina este un cuvant neiubit astazi (in familie, biserica, societate) ce sugereaza absenta starii/senzatiei de libertate. Cunoscutul Stephen Covey scria, “…cei nedisciplinati sunt scalvii pasiunilor, apetitului si unei stari de spirit conforme cu ideea ceea ce-mi place e ceea ce-mi foloseste...”

Din aceasta inlantuire putem usor sa ne dam seama ca cei ce nu iau in considerare auto-disciplina devin realtiv usor privati de libertatea ce si-o doresc prin acceptarea si perpetuarea unor automatisme paguboase pentru timpul si viata lor. Pentru ca a face ceea ce place in detrimentul a ceea ce trebuie, duce spre faliment.

De fapt autodisciplinarea include abilitatea de a trece la actiune indiferent de stare ta emotionala. Implica actiunea bazata pe ceea ce gandesti si nu pe ceea ce simti.

Ascultam recent o emisiune despre cat de mult cauzeaza atentiei/concentrarii conectarea la Facebook. In timpurile acestea autodisciplina este intr-un permanent pericol, sub un strivitor asalt in care amuzamentul si disctractia online, promovata prin reletele de socializare navalesc in saptiul privat secatuindu-l de resurse.

Autodisciplina nu este ceva natural, este ceva ce se poate deprinde.- precum un muschi - daca il folosesti il ai!

Poti ridica greutati si flexa muschii numai daca ai aceasta abilitate de a iti incorda muschii. Iti impingi muschii pana la extenuare si apoi te(ii) odihnesti. Dar aceasta extenuare controlata duce la intarirea si tonifierea muschilor. De obicei putem mai mult decat “spun” muschii ca putem numai daca batalia la nivelul gandirii este castigata.

Daca nu te vei auto-provoca, daca nu vei depasi barierele zilnice pe care ti le impui nu vei dezvolta un climat de autodisciplina.

In acelasi timp e bine sa realizam faptul ca a pune prea multe teluri de indeplinit, bariere de trecut intr-un timp limitat ne va conduce spre un insucess garant. Nu poti sa ridici din prima si nici dupa 2 zile de antrenament greutati de peste 100kg. Si nici nu poti sa faci 100 de flotari in prima zi de antrenament.

Disciplinarea nu vine prin absenta greselilor ci prin dorinta de a le corecta. A admite ca nu esti perfect si a sti sa iti ceri scuze pentru greseli dorind sa le inlaturi, te pune intr-o curajoasa pozitie de auto-disciplinare. Nu trebuie sa pretinzi ca ceva este foarte usor daca te costa mult si doare. Curajul de a te implica intr-un process de autodisciplina nu va duce la absenta durerii ci spre depasirea ei. Pasi marunti dar constanti iti dau suport pentru increderea ca scopul poate fi atins.

Nido Qubein spunea, “Pretul disciplinei este mult mai scazut decat durerea regretelor.”

Dumnezeu a pus o priza pentru fiecare la care conectandu-ne sa putem electriza filamentul, luminand.

"Mai bine un om plin de rabdare decat un razboinic" invata inteleptul Solomon (Proverbe 16:32) iar Mahatma Ghandi spunea: "Exista mereu o limita a autoingaduintei, dar nicio limita pentru auto-constrangere".

Iti doresc ca in viata ta prezenta "sa deosebesti lucrurile alese, ca sa fii curat si sa nu te impiedici pana in ziua venirii lui Christos" (Filipeni 1:10).

Emanuel Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana – AGAPE, Vancouver Area B.C.