"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ca de obicei in vremea vacantelor se pompeza spre receptorii nostri informationali subiecte menite a ne lasa cu gura cascata. De fapt se spune ca exista o cerere in acest sens; oamenii vor sa afle ceva interesant si nu prea greu de inteles care sa aiba un strop de drama si daca se poate ceva frivolitate.

Prin Nord-America nu doar in sectorul de can-can al media oamenii sunt ametiti cu tot felul de stiri care mai de care mai “serioase”. Desigur varitatea prinde cam orice gust indiferent de nivelul enciclopedic personal.

 

Recent am fost asaltati de prezentarea unei fapte considerate aproape abominabile avandu-l in centru pe un dentist American (apropo de gura cascata…) ce a omorat un “cunoscut” leu african. Pe scurt, omul a participat la un safari in care a platit ceva pentru a i se pune animalul in bataia pustii. Acum fie vorba intre noi cetateanul american fiind dentist ma gandeam ca va pofti eventul la ceva colti de elefant dar probabil era satul de cati molari frezeaza zilnic.

Media promoveaza o senzatie de oripilare fata de acest act iar oamenii incep sa reactioneze fata de netrebnicia gestului si chestioneaza din nou drepturile animalelor vis-à-vis de cat de salbatici pot fi uneori oamenii in placerile lor. In punctul acesta vechea butada cu “vanatorul ce ajunge vanat” este perfect valabila.

Inainte de acest incident tocmai aparuse in media un alt fapt ce starnea emotie si indignare. De aceasta data avea legatura cu fiinte umane si prezenta tot o fateta salbatica a umanitatii colective mascata in conceptii despre liberatate, a unor idei/practici enuntate in favoarea emanciparii feminine in cheia avorturilor.

Ce se intamplase? Un distins reprezentant al Planned Parenthood (organizatie ce sustine, promoveaza avorturile) a fost inregistrat in timp ce negocia vanzarea unor organe din fetusii avortati in clinicile organizatiei Planned Parenthood.

Cineva a impuscat un leu si lumea a luat foc; altii vand parti din copii nenascuti/avortati si se incearca cumva gasirea unor motivatii scuzabile fata de respectiva actiune punand in fata nevoia existenta in sectorul cercetarii stiintifice.

Banii sunt la mijloc si intr-o parte si alta dar la paliere diferite ale actiunii. Un dentist cu capul de leu la bracinar a platit 50000 dolari americani pentru distractia lui. Planned Parenthood incaseaza ceva bani din vanzarea unor portiuni de fetusi nenascuti.

De vanat se vaneaza peste tot in lume, Africa fiind o sursa de aventuri pentru cei doritori de safari si unde in general nimeni nu se plange de asemenea situatii ce aduc un venit considerabil in buzunarul unor guvernanti.

Media prezinta doua fapte diferite si tinde sa influenteze opinia publica in favoarea actiunii Planned Parenthood. Asta mi-a adus aminte de o vorba ce ii apartine lui C.K. Chesterton, “Oriune vei avea o inchinare la un animal va fi si un sacrificiu uman.”

Mentionez ca personal nu-s mare amator de vanatoare si probabil as accepta sa omor vreo vietate daca ar fi pentru supravietuire – a mea, nu a ei. Tind sa fiu de acord cu Dr. Samuel Johnson ce a spus ca Dumnezeu ne-a dat cateva placeri si e putin probabil ca vantatoarea sa fie inclusa intre ele.

Desigur discutabila maniera etica in care un animal a fost ranit si ademenit in afara rezervatiei naturale unde era protejat pentru a fi omorat insa nu se cuvine oare sa fim la fel de indignati, oripilati, scandalizati cel putin la fel de tare (daca nu chair mai accentuat) si despre situatii ce privesc nu doar grozavia avortului ci mai ales vanzarea unor ramasite de fetus uman - o mojicie fara etica in slujba stiintei.

Intr-un fel ne scrificam copiii pe altarul mamei natura.

De ce promoveaza oare media o dubla masura cu accente clare in defavoarea aceluia de aceiasi specie cu tine? Vanatoarea devine inacceptabila in timp de avortul este marca a emanciparii.

G.K. Chesterton avea dreptate cand spunea ca lucru mai dureros decat slabirea moralitatii majoritatii este promovarea unei pseudo moralitati in jurul unor lucruri minore. De exemplu avortul este legal dar a fuma intr-un spatiu public este ilegal.

Lumea e mai suparata de vanarea unui leu decat de vanzarea unui avorton.

In momentul in care vede in fata lui un animal un vanator are tensiunea crescuta si inima ii pulseaza mai repede; aceiasi persoana insa poate savura linistit si relaxat un pahar de whisky atunci cand vede in ziar o stire despre avorturi. Asta arata un nivel de etica si moralitate dezvoltata in afara pricipiilor enuntate de Creator.

Degradarea interioara este mare desi se incearca diminuarea ei in fata degradarii exterioare - de aceea consideram ca trebuie sa ne pese mai mult de mediul inconjurator decat de sufletul nostru.

Asta se intampla cand ne-am oprit din a ne inchina lui Dumnezeu si am inceput sa ne inchinam la mama natura. “Natura nu are cum a ne fie mama, poate sa ne fie cel mult sora pentru ca avem acelasi tata” – zicea acelasi G.K. Chesterton.

Inchinarea la creatura in locul Creatorului este nociva pentru sufletul uman, pentru devenirea omului indiferent cat de cosmetizata si parfumata apare.

Emanuel C. Pavel
Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE