"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Este una din expresiile pe care le auzi in jur sau iti strabate gandurile atunci cand ceva neasteptat (si deseori injust) se intampla. In lumea noastra perfecta (potrivit inchipurii gandurilor noastre) totul trebuie sa fie bine, perfect si cand ceva neplacut apare atunci suspinam/strigam: “nu e drept, nu e corect!”


Observam cu usurinta si participam din plin la evenimente injuste, problematice si nemeritate ce apar in jur sau in viata fiecaruia dintre noi.

 

Mergand un pas mai departe pe drumul acesta al experimentarii “nedreptatii” cum te simti atunci cand esti furat, tratat injust, mintit, vorbit de rau, s.a.m.d? Reactia umana naturala este de tulburare si ofensa. Te retragi in dezamagire sau poti raspunde inapoi volubil emotional. Care este metoda de a raspunde cel mai bine unor astfel de situatii in care viata nu e drepta?

 


De obicei invatam cel mai usor din exemple. Am citit relativ recent despre Anne Sullivan ce a trait cu vreo doua secole in urma in Massachusetts. Din copilarie a trait int-un climat de nedreptate si saracie fiind abuzata de propriul tata. S-a imbolnavit grav la ochi inca de la varsta de 5 ani. Cand a avut 8 ani, mama ei a murit iar in scurta perioada tatal ei alcoolic a abandonat-o intr-o infirmerie din zona. Dupa trei luni de la abandon frate ei moare si el de tuberculoza. Apoi la varsta de 18 ani a fost admisa intr-o scoala pentru oameni cu dizabilitati din Boston. Acolo situatia ei de sanatate a inceput sa se imbunatateasca si a putut sa urmeze cursuri academice. A invatat singura limbajul semnelor (fiind aproape oarba) cu ajutorul unui coleg ce fusese nascut si el orb si surd. La 1 Iunie 1886 a fost invitata sa sustina discursul de graduare in cadrul carui a spus: “Dragi colegi, datoria ne impinge sa continuam sa fim activi. Haideti sa o facem motivati, increzatori, optimisti, multumitori. Cand ai gasit ceva de facut, indeplineste cu multumire si daruire. Pentru ca fiecare obstacol pe care il depasim, fiecare succes pe care il obtinem ne aduce mai aproape de Dumnezeu si transforma viata noastra dupa voia Sa.”


Anne Sullivan a devenit apoi profesor si a avut printre elevii ei pe una din cele mai admirate persoane ale secolului 20, Helen Keller. Ce imi spune experienta prin care a trecut Anne Sullivan? Ca viata nu e dreapta?


Considerand evenimentele si abuzurile care i s-au intamplat in copilarie si tinerete ar fi avut toate argumentele sa devina o persoana rautacioasa, plina de resentimente. Ar fi putut sa se planga in continuu ca viata nu e dreapta si ca ea a fost fara vina in fata bolilor si abuzurilor fizice. Dar nu a facut asta. A ales sa se ridice deasupra fiecarei incercari, sa merga mai departe si a folosit incercarea pentru a-si dezvolta caracterul si indemanarea. A folosit toate situatiile deazvantajoase intr-o maniera contructiva.


Biblia ofera intr-un sablon de viata oarecum similar exemplul lui Iosif. Experienta lui arata ca ceea ce se intampla in interiorul unei persoane este mult mai important decat ceea ce i se intampla acelei persoane.


Apostolul Petru ofera o alta perspectiva asupra situatiilor nedrepte din viata aratand ca Dumnezeu veheaza grijuliu asupra celor ce sufera pe nedrept si raman credinciosi, ascultatori de El (1 Petru:2:19).


Cunoscutul capitol 11 al Epistolei catre Evrei prezinta faptul ca ”altii au suferit batjocuri, bătăi, lanturi si închisoare; au fost ucisi cu pietre, tăiati în două cu ferăstrăul, chinuiti; au murit ucisi de sabie, au pribegit îmbrăcati cu cojoace și în piei de capre, lipsiti de toate, prigoniți, munciți, ei, de care lumea nu era vrednică - au rătăcit prin pustiuri, prin munți, prin peșteri și prin crăpăturile pământului. Toți aceștia, măcar că au fost lăudați pentru credința lor, totuși n-au primit ce le fusese făgăduit; pentru că Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la desăvârșire fără noi. (36-40).


Ce imagine actuala pentru martirii crestini contemporani din Egipt una din cele mai recente situatii in care intreaga crestinatate a suspinat: nu este drept!


Exista desigur si situatii in care intr-o maniera respectuoasa ne putem apara in fata unor evenimente injuste. Apostolul Pavel si-a folosit dreptul sau de cetatean roman pentru a iesi dintr-un abuz de ordin militar. (Fapte 22:25). Cand suntem intr-o situatie in care dezagreăm cu altcineva, Biblia ne invata sa mergem direct la acea persoana si intr-un spirit umil, pacifist sa incercam a rezolva problema, divergenta, intr-un mod echitabil. (Matei:18:15-16).


Intr-o lume guvernata de rau Apostolul Pavel afirma faptul ca dreptatea completa nu va fi posibila pentru cei credinciosi. (Galateni 1:4; Luca 4:6). Privind spre aceste situatii el scrie “Eu socotesc că suferințele din vremea de acum nu Sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită față de noi. “ (Romani 8:18).


Realitatea este ca fiecare experimentam diferite grade de nedreptate in viata. Lucrul pe care trebuie sa nu-l uitam este ca modul in care reactionam in fata acestor situatii este mult mai important decat ceea ce ni se intampla.


Razpunzand cu manie, ura, rautate, razbunare, nu reprezinta o atitudine insuflata de Duhul lui Dumnezeu. (Efeseni 4:31-32).


Vine o zi cand toate aceste nedreptati pe care le-am experimentat personal vor fi evaluate si corectate pe Isus insusi. (Romani 8:35-39) Sa avem intelepciunea si curajul de a-l credita pe Domnul Isus Christos in privinta raspunsului final. Si atunci totul va fi drept.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana AGAPE, Vancouver BC