"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Rusaliile – Pogorarea Duhului Sfant aduce in fata crestinilor oportunitatea de a verifica starea inchinarii lor personale si comune. De Rusalii sunt chemat, sunt provocat de Dumnezeu sa pretuiesc biserica locala si toate bisericile care il iubesc pe Isus.

Isus isi iubeste biserica! Isus a murit pentru biserica. Crestinii trebuie sa iubesca ceea ce Isus iubeste deci ei trebuie sa iubeasca biserica. Iubirile in viata vin dintr-un anumit moment. Cand incepi sa iubesti biserica? Cand devii crestin, cand incepi prin momentul pocaintei sa apartii familiei extinse a lui Dumnezeu. A pretui biserica inseamna a pretui comunitatea celor credinciosi si nu programul sau cladirea bisericii.

 


In Evanghelia dupa Luca aflam ca Maria a putut sa-l aibe pe Isus fiind insarcinata de la Duhul Sfant. Mai departe vedem cum Duhul Sfant apare la botezul Domnului Isus binecuvantandu-I inceperea misiunii, imputernicindu-L. Apoi il insoteste in ispitirea prin pustie. Cand incepe lucrarea publica Domnul Isus citeste in Sinagoga textul propfetic din Isaia 61:1-2. “Duhul Domnului este peste mine…Astazi cand auziti aceste cuvinte s-au implinit cuvintele acestea”. Din acest moment inainte Domnul Isus a predicat, a scos demoni, a vindecat, a facut minuni. Cum? Prin puterea Duhului Sfant.


Evanghelia dupa Ioan mentioneaza de 39 de ori faptul ca Tatal l-a trimis pe Fiul. Isus a venit cu o misiune pe Pamant pentru a-L prezenta pe Dumnezeu si a-i salva pe pacatosi. Apoi la finalul misiunii sale spune “dupa cum Tatal m-a trimis pe Mine asa va trimit si Eu pe voi…” Deci crestinii – biserica – urmeaza planul lui Dumnezeu de a duce mai departe misunea pe care Isus a avut-o.


Doctorul Luca prezinta minutios imprejurarea pogorarii Duhului Sfant in cartea Faptele Apostolilor, cap. 2. Cei credinciosi era impreuna si pentru ca era o sarbatoare iudaica. Umplerea lor cu Duhul Sfant a avut efecte visibile. Din ceea ce s-a vazut in Ierusalim in acel moment, urmasii lui Isus au avut abilitatea de a spune utilizand fiecare dialect lingvistic despre Dumnezeu. De acea mirarea ascultatorilor este…”cum de-i auzim vorbim in limba noastra?” Darul si puterea Duhului Sfant suprinde si este deplin credibila pentru oamenii din jur.


Apostolul Petru ia cuvantul si vorbeste una dintre mai eficiente predici ale istoriei. Le spune despre Isus ce a murit pentru ei. Ei intreba: ca sa facem? Sa va pocaiti! Ce inseamna asta…? Ai doua alternative in viata. Sa pacatuiesti sau sa-l urmezi pe Isus. A te pocai inseamna a te departa de pacat si a-l urma pe Isus alaturi de cei toti credinciosi ce fomea biserica. Dar pentru ca Rusaliile presupun “nasterea” Bisericii ne putem intreba ce este biserica? UN posibil raspuns este: “Biserica locala este o comunitate de credinciosi regenerati spiritual care marturisesc pe Isus ca Domn si Mantuitor in ascultare de Scripturi, organziati sub o conducere locala, care se aduna periodic pentru citirea si studierea Scripturii si a implinirii unor sacramente biblice. Credinciosii sunt uniti prin Duhul Sfant si disciplinati in dragoste pentru a implini Marea Trimitere pentru slava si bucuria lui Dumnezeu.”


Tot ce pot implini pentru Dumnezeu cei credinciosi pot face prin puterea si influenta Duhului Sfant. Duhul ne ajuta sa-l maturisim pe Isus ca Domn (1 Cor 12:3), ne imputerniceste cu pentru acte deosebite in conditii speciale, petnru nevoi speciale (1 Cor 12:4-11), ne tine impreuna ca Trup (1 Cor 12:12-13), ne ajuta sa ne rugam (Rom 8:26), mijloceste pentru noi inaintea lui Dumnezeu Tatal (Rom 8:27). Duhul Sfant ne calauzeste, conduce (Gal 5:25), si ne ajuta sa traim ca Isus (Gal 5:22-23).


Cinzecimea este o oportunitate sa ne analizam cum traim noi in fiecare zi? Prin puterea noastra sau prin puterea Duhului Sfant? Ne spijinim noi pe resursele Duhului Sfant? Cautam noi calauzirea Duhului Sfant? Suntem noi un canal deschis pentru exprimarea darurilor Duhului Sfant? Sunt roadele Duhului Sfant prezente si cresc/inmultesc in viata noastre? Cinzecimea este sansa de a ne recunoaste esecul si prin pocainta sa il rugam pe Dumnezeu sa ne dea o reimprospatare a Duhului Sau.


In vremea Cinzecimii, la Ierusalim Duhul Sfant a devenit o componenta personala a fiecarui credincios. Prin Duhuj Sfant ei impartea ce aveau in viata, erau concentrati pe invatatura, partasie, celebrau Cina, rugaciune,aveau grija de cei in nevoie. Asta a fost viata primilor crestini. (Fapte 2:47). Duhul are aceasta implicare de a tine oamenii impreuna. In inchinare, in cantare. Nu este un accident cand Duhul ne indemana sa fim una. Duhul Sfant ne este dat individual pentru a dori sa ne strangem impreuna cu altii.


Multi crestini influentati de spiritul nord-american de viata traiesc sub influenta individualismului. Asta se vede in bisericile romanesti ale Diasporei. Credem ca atata vreme cat avem o relatie cu Dumnezeu tot altceva este secundar. La Cinzecime primim o alta imagine. Avem o relatie cu Dumnezeu pentru a fi de folos celor de langa noi. O comunitate de oameni ce lucreaza impreuna pentru Dumnezeu. Implicatia in biserica prin rugaciune, la grupele de intalnire, la inchinare, la scoala dominical, in promovarea Evangheliei. Este timpul sa ne reinnoim angajamentul de a trai impreuna ca si crestini.


In predica lui Petru acesta foloseste un pasaj din Ioel (Fapte 2:17-18; Ioel 2:28-29). Ideea de acolo este: Tot felul de oameni sunt imputerniciti de Duhul Sfant pentru a-l sluji pe Dumenzeu. Daca in VT Duhul cobora exclusiv peste preoti, profeti, regi de aceasta data Duhul Sfant imputerniceste pe toti. Indiferent de gen, varsta sau pregatire sociala.


Biserica Domnului Isus Christos este locul in care fiecare conteaza, in care fiecare are ceva de facut, in care fiecare il poate lauda, inalta, binecuvanta pe Dumnezeu ajuntandu-si aproapele.(Efs 4:11-16).


Fiecare dintre noi sa ne intrebam: Il slujesc eu pe Dumnezeu prin puterea Duhului Sfant? Imi pun eu in valoare spre salva lui Dumnezeu darul pe care l-am primit spre binecunvatarea fratilor, surorilor mele? Rusaliile sunt timpul in care poti sa-L rogi pe Dumnezeu sa iti reinnoiasca chemarea si tu sa-ti reconfirmi ascultarea de El.


Revarsarea Duhului Sfant nu a venit ca o surpriza. Cei credinciosi au asteptat, s-au rugat, au studiat. Cum te prinde pe tine o zi de Rusalii?


Practicarea sincera, cu pasiune a acestor 3 lucruri ne poate binecuvanta individual, in familie, ca Biserica, comunitate. Pogorarea Duhului Sfant este despre cum Dumnezeu da celor credinciosi o cale de a trai pentru a-I indeplini Scopurile Sale. Este mesajul Sau, ce trebuie implinit prin puterea Sa, care este puterea Duhului Sfant.

Emanuel C. Pavel

Pastor, Biserica Crestina Romana – AGAPE, BC, Canada